Doprinos hranljivih materija kroz razvoj biljaka

Za optimalan razvoj biljaka neophodno je dejstvo hranljivih materija koje će uticati na bujnost, cvetanje i ukorenjavanje. Ukoliko želite sačuvati inicijalno zemljište bez dodataka veštačkih đubriva, opredelite se za primenu mineralnih materija organskog porekla, koje će direktno uticati na strukturnu promenu zemljišta.

Dodavanjem prirodnih preparata u kojima se nalazi ravnomerna količina makro i mikro elemenata, direktno se održava biološka funkcija zemljišta. Pre sadnje biljaka uradite detaljnu analizu zemljišta, koja će dati pravu sliku sadržajnih elemenata. Na osnovu navedenog, formira se integrisan model kojim se deluje na očuvanje strukture i funkcionalnih osobina zemljišta.

 

Perilit za cveće koji poboljšava sadržaj prirodne materije

 

Dodavanjem prirodnog filtera poput perilita za cveće, obezbeđuje se optimalna vlažnost zemljišta i zadržavanje svih hranljivih materija. Perilitom se direktno utiče na popravljanje zemljišne strukture sa posebnim osvrtom na dalju razgradnju prirodne materije. Perilit za cveće prema načinu nastanka pripada vulkanskom poreklu i pripada posebnom zemljišnom dodatku.

Uprkos činjenici da perilit nema hranljivu vrednost, njegovo prisustvo ipak deluje na formiranje specifičnih uslova zemljišta koje dalje pogoduje razlaganju materija. Perilit za cveće se dodaje sa jedinstvenim ciljem popravljanja zemljišne strukture, kako bi zemljišta bila rastresita. 

Još jedan značaj perilita pored neposrednog uticaja na sadržaj prirodnih materija, odražava se na drenažu zemljišta odnosno pravilno usmeravanje viška vode. Procesom daljeg tretiranja prirodnog perilita, dobijaju se granule ujednačene sunđeraste strukture koje svojom poroznošću utiču na rastersitost zemljišta. 

 

Pozitivne karakteristike perilita za sadnju kućnog  cveća

Kucno Cvece

Pravilan rast i razvoj biljaka utiče na cvetanje, ukorenjavanje i optimalni sadržaj korisne vlage zemljišta. Rastom biljaka neophodno je češće zalivanje, pri čemu se regulacija sadržaja vlage formira dodavanjem perilita. Sadržajni odnos mineralnih materija u perilitu utiče na adekvatnu regulaciju viška tečnosti u zemljištu. Opisano stanje se može lakše razumeti ukoliko je poznata hemijska karakteristika silikata.

Perilit ne podleže daljoj razgradnji u kontaktu sa zemljom, njegova specifična površina sunđeraste strukture, direktno utiče na zemljišnu poroznost. Kućne biljke ne bi trebalo često zalivati, pri čemu se regulacija optimalne vlage postiže dodavanjem perilita za cveće. 

Pored poboljšanja poroznosti i optimalne vlažnosti, perilit direktno utiče na vazdušni režim zemljišta. Koren biljke zahteva dovoljno kiseonika za razvoj, pri čemu će biljka efektivnije izrastati ukoliko su navedeni uslovi sredine uravnoteženi. 

 

Perilit kao ekološki dodatak zemljišta

 

Ukoliko se želi postići maksimalna stimulacija sobnog bilja, sledite dodatak u vidu perilita kao ekološki prihvatljivog preparata. U odnosu na preparate hemijskog porekla, perilit se ističe fizičkom stabilnošću bez obzira na tip zemljišta kojem se dodaje. Ukoliko se kućne biljke retko presađuju, neophodan je dodatak perilita koji će regulisati kiselost zemljišnog supstrata

Ekološka čistoća perilita definisana je njegovom stabilnošću i nemogućom razgradnjom pod bilo kojim uslovima prirodne sredine. Pored fizičkih karakteristika perilita, ekološka stabilnost sa dejstvom hemijskog sastava poput silikata, ne dozvoljava razvoj patogenih mikroorganizama. 

Dodatkom perilita kućnom cveću, zemljište postaje prozračno odnosno rastresite strukture, koja omogućava prodor svetlosti i kiseonika do korena. Perilit obezbeđuje idealne uslove za gajenje biljaka, naročito kućnog cveće koje je prilagođeno gajenju bez uticaja prirodne sredine. Još jedan povoljna karakteristika perilita je dobra toplotna provodljivost odnosno efektivni uticaj na izolaciju toplote zemljišta. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *