Nega oštećene kose: 9 saveta za oporavak

Ako je vaša kosa oštećena zbog hemijskih tretmana, uređaja za oblikovanje kose na toplotu ili faktora iz okruženja, ne brinite – nije kasno da joj vratite sjaj

Gotovo svaka osoba se ponekad našla u ovakvoj situaciji koja može biti krajnje frustritajuća. Međutim, bitno je da razumete kako je oporavak kose proces koji svakako ne može da se reši u veoma brzom roku. Zato je pre svega potrebno da se naoružate strpljenjem, a zatim počnete i da praktikujete određena pravila za negu oštećene kose.

U nastavku vam donosimo devet saveta uz koje možete vratiti svojoj kosi blistav i zdrav izgled.

#1 Za početak – procenite nivo oštećenja svoje kose

Pre nego što počnete da negujete svoju oštećenu kosu, morate proceniti stepen oštećenja. Da li vam je kosa samo suva i čupava ili ima dosta ispucalih krajeva koji su skloni lomljenju? Pažljivo pogledajte svoju kosu i utvrdite sa kakvom vrstom oštećenja imate posla. Ovo će vam pomoći da odaberete prave proizvode i tretmane za vaše specifične potrebe. 

#2 Izaberite prave proizvode

Korišćenje pravih proizvoda može napraviti veliku razliku kada je u pitanju oporavak oštećene kose, a profesionalna kozmetika za kosu je u takvim situacijama od velike pomoći.

Potražite šampone i balzame koji su posebno formulisani za oštećenu kosu, jer oni sadrže sastojke koji pomažu u njenom jačanju i nezi. Takođe, možete da razmislite i o korišćenju maske za kosu ili tretmana za dubinsku hidrataciju jednom nedeljno kako biste svojoj kosi dodatno pomogli u oporavku.

Potražite proizvode koji sadrže sastojke poput keratina, biotina i kolagena koji će vam pomoći da popravite i ojačate kosu.

#3 Uključite ulja u svoju rutinu nege kose

Ulja za kosu mogu učiniti veliku stvar za zdravlje vaše kose. 

Arganovo ulje, kokosovo ulje i ulje jojobe su odlične opcije za hidrataciju i ishranu vaše kose. Možete da nanesete malu količinu ulja na kosu pre pranja da biste je zaštitili od oštećenja ili da ga koristite kao tretman kako biste dobili zdraviji izgled i sjaj. Ostala ulja koja mogu pomoći u popravljanju oštećene kose uključuju maslinovo ulje, bademovo ulje i ulje semenki grožđa. 

Ulje za negu kose

#4 Izbegavajte oblikovanje kose uređajima za oblikovanje kose na toplotu

Oblikovanje kose peglom, figarom i sličnim uređajima na toplotu, može naneti mnogo štete vašoj kosi, posebno ako ih redovno koristite. 

Ukoliko je moguće, pokušajte da potpuno izbegnete ovaj način oblikovanja dok pokušavate da popravite oštećenu kosu. Ako morate da koristite toplotu, obavezno koristite sprej za zaštitu od toplote i održavajte temperaturu što je moguće nižom. Takođe, možete pokušati da sušite kosu prirodno umesto da koristite fen ili koristite dodatak za difuzor da biste smanjili oštećenja od toplote.

#5 Redovno obavljajte šišanje

Iako može izgledati nelogično, redovno šišanje zapravo može pomoći da se oštećena kosa brže oporavi.

Skidanje ispucalih vrhova, pa samim tim i oštećene kose, može sprečiti dalje lomljenje i pomoći vašoj kosi da izgleda zdravije. Vremenski razmak između šišanja je individualna stvar i zavisi od frizure, tipa kose i sličnih faktora. Ipak, šišanje na svakih svakih 8-12 nedelja je optimalno kako bi vaša kosa izgledala lepše i oporavila se brže.

Sisanje krajeva kose

#6 Ograničite hemijske tretmane

Hemijski tretmani kao što su farbanje, blajhanje i mini val mogu biti veoma štetni za vašu kosu. Pokušajte da ograničite ove tretmane u što većoj meri dok pokušavate da oporavite svoju kosu. S druge strane, ako uradite neki od tretmana koji zahtevaju primenu hemijskih supstanci, obavezno nakon njih svojoj kosi priuštite tretman dubokog hidriranja kako biste popravili bilo kakvu štetu.

#7 Napravite plan zdrave ishrane

Zdrava ishrana takođe može pomoći u popravljanju oštećene kose. Obavezno jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima koji su važni za zdravu kosu, kao što su vitamin C i B, biotin i gvožđe. U namirnice koje mogu biti korisne za vašu kosu, između ostalog, spadaju lisnato povrće, orašasti plodovi i jaja.

#8 Zaštitite kosu od sunca

Svi znamo da su UV zraci štetni za našu kožu, te da joj je potrebna posebna nega. Međutim, sunce takođe može da naškodi i našoj kosi, posebno ako je već oštećena. Zato je i njoj potrebna pravilna briga i zaštita od sunca. Kako biste je pravilno zaštitili, nosite šešir ili koristite proizvode za kosu koji sadrže zaštitni faktor. Takođe možete pokušati da koristite serum za kosu ili ulje sa UV zaštitom.

#9 Koristite češalj sa širokim zupcima

Kada je vaša kosa oštećena, ona je sklonija pucanju, pa je važno da budete nežni dok je češljate. Koristite češalj sa širokim zupcima umesto četke da raspetljate kosu i češljajte je od vrhova ka korenu. Ovo će pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja i lomljenja. Takođe možete da koristite sprej za raščešljavanje kako biste olakšali ovaj proces i učinili ga manje štetnim.

Za oporavak oštećene kose potrebno je vreme i strpljenje, ali ako se rešite navika koje je oštećuju, a uz prave proizvode i tehnike – moguće je vratiti kosu u život. Zapamtite, ključ za oporavak oštećene kose je da budete nežni i strpljivi sa svojom kosom i da joj pružite negu i pažnju koja joj je potrebna da napreduje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *