Drago kamenje – simboli večnosti

Minerali prirodnog porekla koji stotinama godina simbolizuju bogatstvo, prestiž i moć – drago kamenje. Najčuveniji je svakako dijamant, a pored njega, grupi dragog kamenja pripadaju smaragd, safir i rubin.

Ovi minerali se smatraju dragim kamenjem zbog svojih specifičnih karakteristika – oni su retki, a ispunjavaju i najviše standarde kada su kvalitet i izgled u pitanju. Ove karakteristike ih čine večnim, ali i vrednim tj. skupim.

Dijamantski sjaj

Dijamant na vratu ili dijamantki prsten na ruci nikada neće biti demode. Dijamantski nakit je bezvremen i kao takav uživa veliko poštovanje. Bilo da se prisistvuje prijemu, rođendanu, bilo da obeležavate godišnjicu ili veridbu dijamant je savršen komad nakita koji daje posebnost vašem celokupnom stajlingu. Donosi glamur i eleganciju u bilo kojoj situaciji.

Mnogo puta smo čuli da bi dijamant bio samo običan kamen da nije žene. Verujemo da je u pitanju kombinacija ženstvenosti i hipnotišućeg sjaja dijamanta koji je odavno prestao da bude samo nakit.

Dijamant je mineral koji daje prestiž i najmoćnija je amajlija. Može se nositi u standardnim kombinacijama odeće, a svakako i uz elegantnu varijantu. Ovaj dragi kamen neće nikada izaći iz mode i uvek će biti neizostavan nakit koji odiše prefinjenošću i pompeznim sjajem. Pored toga, dijamant je i odličan izbor kada su pokloni u pitanju. Za posebne prilike i posebne osobe, kada se želi pokloniti nešto vredno i večno, neretko izbor pada baš na dijamanski nakit ili dijamant u blisteru.

Smaragd – lepota u zelenom

Iako se crvena smatra bojom ljubavi, zelena boja je takodje dugo simolizovala ljubav, takođe i ponovno rođenje. Drugo verovanje koje je vezano za zelenu boju je da predstavlja plodnost i večnu mladost. Što je intenzivnija zelena boja to je vredniji dragi kamen. Smatra se da najimpozantniji smaragdi imaju jaku zelenu boju sa primesama plave.

Za najvrednije smaragde se smatraju oni pronađeni u Kolumbiji, a najčešće se nalaze i eksploatišu u Egiptu i Pakistanu.

Još jedna zanimljivost o smaragdu je da je on bio Aristotelov omiljen dragi kamen jer je verovao da smaragd doprinosi boljim govorničkim sposobnostima i pobedi na suđenjima i sporovima.

Najpopularniju kolekciju smaragda je imala Elizabet Tejlor.

Vereničko prstnje sa smaragdom je pompezno i upečatljivo. Takvo prstenje su nosile Dzeki Onzis, Grejs Keli i Šeron Stoun.

U filmskim ostarenjima je Marlen Ditrih često bila okićena smaragdnim nakitom.

Rubin – simbol ljubavi i strasti

Ljubav i strast su karakteristike rubina. Smatra se kraljem svih dragulja. Vlada verovanje da rubin označava iskrenost, prijateljstvo i čuva od nesreće i lošeg zdravlja. Označava takođe slobodu i razigran duh. Kroz vekove su carevi i kraljevi bili obavezni vlasnici rubina.

Rubini se mogu videti u nizu crvenih nijansi od purpurne i plavkasto crvene do narandžasto-crvene. Minđuše sa rubinom su uvek upečatljiv nakit, ali i da odaberete bilo koji drugi komad nakita sa rubinom nećete pogrešiti. Rubin daje konkretan, oštar pečat kao nakit i osobi koja ga nosi daje ozbiljnu dozu samopouzdanja. Bilo da je rubin crven ili sa blagim plavim nijansama nećete pogrešiti jer je nakit sa rubinom savršen i neprocenjiv izbor.

Prefinjeni safir

Safir je savršeni ljubičasto-plavi dragi kamen. Safir vodi poreklo od grčke reči Sappherios šti u prevodu znači – plav. Plavi safir je po sastavu korund- mineral izuzetne tvrdoće. Safir su u 7. veku pre nove ere koristili Etrurci, plemenski narod koji je naseljavao antičku Italiju. Kasnije je korišćen od strane Rimljana i Grka. Bio je i simbol Svetog Pavla. Tokom srednjeg veka su safir nosili katolički nadbiskupi i pape. Najpopularnija nalazišta ovog dragog kamena su Šri Lanka, Burma, Tajland, Indija, SAD, Australija i mnoga druga mesta širom planete. Neke od vrsta ovog dragog kamena su Bizmarkov safir, Gordonov safir, Loganov safir, Bombajska zvezda, Indijska zvezda i slični. Safir se nalazi u mnogim delovima sveta, ali najcenjeniji safiri su iz Mjanmara (Burma), Kašmira i Šri Lanke. Safiri nisu samo plavi, oni dolaze u gotovo svakoj boji duge: ružičaste, žute, narandžaste, breskve i ljubičaste boje. Nakit sa safirom spada u najluksuzniji nakit na svtu stoga nećete pogrešiti ukoliko se opredelite da vas vrat krasi ogrlica od safira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *