Zastakljivanje terase

Iskoristite terasu kao dodatnu prostoriju

Kada se razmišlja o kupovini stana, skoro svako od nas razmišlja o tome kako želi da ima teraasu u svom domu. Osim što daje lepši izgled svakom stanu ili kući, na taj način se dobija jedna odlična oaza za uživanje i opuštanje u toplijim danima, to često postaje mesto izmeštene trpezarije, dnevnog boravka, tokom letnjih meseci, a osim toga, terasa je odlična kada se suši veš, kada se sadi cveće, a često se pretvara i u određenu ostavu za pojedine stanove. Međutim, kada se govori o terasama koje se nalaze u sklopu manjih stanova, onda ona dobija višestruku ulogu.


Danas smo suočeni sa jednom realnošću da nisu svi u mogućnosti da sebi kupuju ogromne stanove, višespratne kuće, sa sve ogromnim balkonima koji bi služili isključivo za uživanje dok se vreme provodi u domu, već se nekako većina ipak odlučuje za stanove manjih kvadratura, kako bi se uložio novac u nekretninu, a osim toga, sve ostale dažbine, svi ostali nameti, od poreza, preko mesečnih računa, tako bivaju manji, pa je to još jedan od velikih razloga što se brojni kupci odlučuju za garsonjere i manje kvadrature. Međutim, kada imate terasu, onda ste u velikom plusu, jer imate još jednu prostoriju koja svoju namenu može da promeni u svakom trenutku. Sve što je potrebno jeste da se terasa pregradi, a najpre ćemo govoriti o tome na koji način je moguće i najbolje uraditi pregrađivanje.

Pregrađivanje PVC stolarijom

Kada se govori o pregrađivanju terase, onda se najpre na umu ima stolarija, a danas svakako PVC stolarija u ovoj nameri prednjači. Iako se radi o poslu koji zahteva nešto više ulaganja i truda, PVC prozori su najbolji način da od jedne terase napravite potpuno izolovanu prostoriju koju možetefr koristiti nakon ugradnje onako kako želite.

Naime, PVC stolarija je već dobro poznata kao sjajan izolator, zbog čega se savetuju uopšte za stanove, kuće, poslovne prostore, budući da PVC stolarija utiče na uštedu toplotne energije, kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima i danima. Zbog toga nema ni razloga da se sumnja u efikasnost PVC prozora i PVC vrata kada je u pitanju njihova ugradnja na terasama, odnosno, njihovo korišćenje u svrhe zatvaranja terase koja je prevashodno bila otvorena. Najvažnija stvar u ovakvom pregrađivanju terase jeste to što se PVC stolarijom uspeva u nameri da se od terase napravi jedna sasvim nova prostorija, odnosno soba, koju možete koristiti za šta god želite.

Kada želite da imate dodatno prostoriju koja će biti novi dnevni boravak, možda nova trpezarija, što je posebno dobro za manje stanove kojima je trpezarija u okviru dnevnog boravka, ukoliko od terase želite da napravite dečiju sobu ili spavaću sobu za vas i vašeg partnera, kako biste ostatak stana rasteretili, onda je za to zaista potrebno zatvaranje terase uz pomoć PVC stolarije. Samo tako ćete biti sigurni da ste dobili novu prostoriju koja je dobro izolovana, da vam neće toplotna energija odlaziti iz nje, iako je to nekad bila terasa, te ćete sasvim bezbedno i bezbrižno moći da u njoj boravite i uživate. Osim svih ovih namena, terasa se može pretvoriti i u neku posebnu ostavu, špajz, ali za manje stanove je dobra još jedna njena promenjena namena, a to je izdvojen radni prostor.

Kako su danas sve češći poslovi kojima se osobe bave od svog doma, onda je potreban neki kutak koji bi bio vaša lična kancelarija, neka radna soba, što uspešno možete da uradite zatvaranjem uz pomoć PVC stolarije, te naravno kasnijeg uređenja enterijera prema potrebama i željama koje imate. Ali, kada vam nije potrebna terasa koja svojom promenom mora da učini da je sasvim zatvorena, jer njena nova namena to ne zahteva, onda možete da je pregradite i roletnama.

Pregrađivanje roletnama

Roletne su negde svima potrebne, ne samo roletne za terasu, već uopšte roletne na prozorima. Osim što dodatno čine da dom ili poslovni prostor budu bolje izolovani u smislu termo izolacije, one pružaju jednu veću dozu sigurnosti i bezbednosti, te svakako čuvaju privatnost osoba koje se iza njih nalaze, a i daju lepši izgled eksterijeru.

Međutim, kada su u pitanju roletne za terasu, one se onda ne moraju vezivati za prozore i balkonska vrata.

Kada su u pitanju roletne cena najviše zavisi od materijala od kog su proizvedene ali naravno i od dimenzija roletni. Cena roletni za balkonska vrata će naravno biti nešto veća od cene roletni za jedan prozor. Zato je najbolje da se pre ugradnje dobro raspitate o cenama za roletne jer pojedini proizvođači nude razne popuste.

Ukoliko imate terasu koju biste želeli ili imate potrebu da je zatvorite, ali ne sasvim, jer je nećete koristiti kao možda spavaću sobu, trpezariju, kada je potrebna PVC stolarija za zatvaranje, onda su sasvim dovoljne roletne za terasu kako biste uspeli u svojoj nameri. Na ovaj način, ugradnjom roletni za terase, imaćete terasu koja je u jednom trenutku sasvim zatvorena, a već nakon nekoliko sekundi ponovo, kao i pre otvorena. Ono što je jako važno kod ovakvog načina pregrađivanja terase jeste to da ste upućeni sasvim u poreklo i materijal od kojeg su roletne napravljene. Iako ima i plastičnih, roletne za prozore je najbolje da se izrađene od aluminijuma, jer su aluminijumske roletne daleko izdržljivije, otpornije, jače, što je za ovu namenu jedan od imperativa.

Pomoću roletni za terase moći ćete svoju terasu nemsetano da koristite tokom cele godine. Na njoj neće biti suviše hladno u zimskim mesecima, a tokom leta ćete moći da roletne podignete i uživate u prijatnim, toplim noćima, a opet tokom dana ćete od sunčevih zraka imati zaštitu.

Kada se govori o ceni roletni, ona kao i za bilo koje druge proizvode varira, od same kvadrature koja je dostupna, od načina ugradnje, materijala od kojeg su roletne napravljene, pa sve do njihovog mehanizma za podizanje, budući da postoji ručni, ali i daljinski mehanizam. Naravno, sam mehanizam nije nešto što je od presudne važnosti, jer ta odluka zavisi samo od vas, međutim, kada je u pitanju materijal, uvek je bolje odvojiti nešto veću svotu novca za kvalitetnije roletne za terasu, za čvršći i bolji materijal, jer ćete na taj način dobiti proizvod koji će odoleti spoljašnjim uticajima, vremenskim prilikama, te nećete imati potrebu da često nešto menjate ili popravljate, kako to uglavnom biva sa proizvodima koji su sastavljeni od ne toliko kvalitetnih i otpornih materijala.

Naravno, postoje i drugi načini za pregrađivanje terase danas, ali kada se govori o načinima koji su najbolji i najefikasniji, onda su to definitivno roletne za terasu i PVC stolarija, što se odavno pokazalo kao tačno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *