blue-compact-suv-car-with-sport-modern-design-parked-concrete-road_33867-60

Vodič: kako odabrati sijalice za auto?

Kvalitet i ispravnost svetala na automobilima i uopšte motornim vozilima, od ključne su važnosti za bezbednost i sigurnost u saobraćaju. Zbog toga je jako važno obratiti pažnju na to kako i koliko vaša svetla rade, da li su sva ispravna i da li je nešto potrebno menjati, a kad smo kod menjanja, tu ima o mnogo čemu da se razmisli pre kupovine novih sijalica i njihovog montiranja, jer postoji dosta izbora kada su sijalice za auto u pitanju.


Preporučljivo je sijalice za auto menjati na nekoliko godina, kako ne bi došlo do toga da vam otkažu u sred vožnje, negde gde ne možete da uradite nešto po tom pitanju, te to važi za sve sijalice, farove, maglenke, stop svetla, parking i poziciona svetla, jer u stvari takva briga o sijalicama za auto predstavlja redovno održavanje vozila u urednom i ispravnom tehničkom stanju. Ali, pre nego kažemo nešto više o vrstama sijalica i po čemu se to one sve razlikuju, najbolje bi bilo istaći šta je to najvažnije gledati prilikom kupovine sijalica za auto, bez obzira na to o kojoj se vrsti sijalica za auto radi.

Šta je najvažnije u odabiru sijalica za auto?

Postoji dosta stvari o kojima bi trebalo voditi računa tokom kupovine sijalica za auto, ali u tome tri stavke su najvažnije. Najpre, tu je vek trajanja, koji je različit od vrste do vrste sijalica, a verovatno mnogo udela ima i u tome kojeg proizvođača birate. Postoje sijalice koje imaju kraći i duži vek trajanja, u trenutku kada ih kupujete, za one dužeg veka ćete morati da odvojite veću sumu novca, ali na duže ćete znati da ste zapravo uštedeli, jer se ovakve sijalice mnogo ređe menjaju od onih drugih.

Pored veka trajanja, od važnosti bitne je i jačina svetla. Sama svetlost može da poveća vidljivost na putu i do 50 %, što je zaista jako velika razlika, ali sijalice za auto jače svetlosti su u odnosu na druge skuplje, te imaju i nešto kraći vek trajanja, zbog jačeg i dužeg rada. I treća, bitna stavka, jeste belina svetlosti, što se najviše odnosi na farove. Ukoliko su svetla farova bela, pre ćete moći da uvidite signalizaciju na putu, što doprinosi bezbednosti u toku vožnje, ali sama belina ne važi za maglenke, kao ni za stop svetla, budući da ona ne mogu biti bela.

Halogene sijalice za auto

Kada se govori o auto sijalicama, najpre se govori o halogenim sijalicama za auto budući da su najzastupljenije usled svog dugog postojanja i široke primene. Međutim, halogene sijalice za auto su prilično zamenjene drugim vrstama sijalica, zbog različitih karakteristika. Starije halogene sijalice su zahtevale prilično više snage za rad, trošile su više energije, a njihov životni vek je u odnosu na sve ono što danas možemo pronaći na tržištu zaista kratak, što je i uslovilo osmišljavanje i proizvodnju drugih vrsta auto sijalica.

Međutim, i to se promenilo, pa su danas halogene sijalice pričilično dopunjene različitim poboljšanjima, a ono što ih i dalje čini jako popularnim jeste činjenica da je ova vrsta auto sijalica najprihvatljivija po Pravilu o saobraćaju i zakonima koji se menjaju, skoro pa na mesečnom nivou. Osim toga, poboljšan je i njihov kvalitet, pa se tako koriste u najvećoj meri halogene sijalice H1, H4 i H7 kada su u pitanju ubodne sijalice za automobile, dok postoje i druge vrste halogenih sijalica koje se koriste za autobuse i kamione.

LED auto svetla

S obzirom na to da je tehnologija neverovatno napredovala, poslednjih decenija je osmišljeno Led osvetljenje, pa tako i LED auto sijalice koje su brojne vozače i vlasnike motornih vozila osvojile zbog brojnih prednosti.

Prva, a možda i najvažnija prednost ovaovkog načina osvetljenja naspram halogenih sijalica jeste činjenica da su LED sijalice za auto dugotrajnije, pa se često dešava da se jednom postavljene, LED sijalice više ne moraju ni menjati, što je svakako uticalo u velikoj meri na njihovu popularnost i primenu kod brojnih vlasnika automobila.

Iako se u trenutku kupovine LED svetala mora odvojiti nešto veća suma novca, nego što bi to bio slučaj sa halogenim sijalicama, dugoročno se ušteda vidi u velikoj meri. Pored toga, LED sijalice za auto su otporne na vibracije, što je posebno važno kod onih koji su često na domaćim putevima, koji se ne mogu uvek pohvaliti dobrom konstrukcijom i izgledom. Pa tako prelasci preko rupa, loših kolovoza, neće uticati na rad ovih svetala.

Pri pokretanju automobila, LED svetla se brzo zagrevaju, pa ubrzo daju potpunu vidljivost, što je u zimskim uslovima od velike važnosti, dok je halogenim auto sijalicama potrebno nešto više vremena da se zagreju i pruže stopostoptnu vidljivost koju poseduju. Uz sve prethodno navedeno, Led auto sijalice se prilično jednostavno ugrađuju, a pružaju i mogućnost emitovanja svetlosti u različitim bojama, zbog čega se često LED osvetljenje ugrađuje u unutrašnjost automobila, pa to sve zajedno čini da ovakav način osvetljenja ima veliku popularnost.

Kod nekih modela, kako farovi uvek imaju duga i kratka svetla, koristi se jedna, integrisana sijalica, dok se kod nekih koriste dve, pa je tako oznaka H1 za dugo, a H7 za kratko svetlo. LED auto sijalice imaju brojne performanse poboljšane, ali njihovu veliku upotrebu podstiče stil osvetljenja, jer proizvođači uglavnom koriste niz manjih sijalica za proizvodnju različitih modela. Pa tako imaju sijalice za auto pojedinačnog i dvostrukog snopa, koje ćete prepoznati po oznakama. Za sijalice sa jednim snopom, kako se drugačije naziva „single beam“ oznake su H1, H7, H11 i tako dalje, a sijalice sa dvostrukim snopom ili „dual beam“ imaju oznake poput H4 i drugih.

Xenon svetla za auto

Poslednjih decenija, na tržištu su se pojavile i xenon sijalice za auto, koje su najpre svoju popularnost stekle zbog luksuznog izgleda koje pružaju automobilu u koji su ugrađena. Zapravo, namera njihovog osmišljavanja i jeste prvobitno bila ta, jer su i tada kada su prvi put bile ugrađene u automobil 90-ih godina, ugrađene u vozila srednje i visoke klase, kako bi dobila premium izgled. Xenon auto sijalice imaju brojne prednosti, moderan izgled, dugotrajnost, međutim, pre njihove ugradnje trebalo bi povesti dosta računa, budući da su zakonom obuhvaćene tako da moraju biti fabrički postavljene kao izvor svetlosti u automobilu, te da se ukoliko su ugrađene njihova ugradnja ne smatra prepravkom automobila, jer se u suprotnom vozilo ne može registrovati jer ne prolazi pozitivno tehnički pregled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *