E-LEARNING TOOLS

E-learning je interaktivna, dvosmerna komunikacija. U centru pažnje je polaznik kao aktivni učesnik predavanja.

Mnoge alatke učenje pojednostavljuju, premošćuju udaljenost između predavača i polaznika čineći proces distance learning-a (učenja na daljinu) mnogo lakšim. Lakšim do te mere da se više nećemo pitati je li obrazovanje uspešno iili neuspešno već koliko se uspešno ili neuspešno koristi informatička tehnologija u obrazovanju, tj. samoobrazovanju.

Te alatkice su sjajne pogotovu za ljude koji su zauzeti i ne mogu kontinuirano da prate seminar, kurs ili predavanje a jako im je važno.

Sve ih je više svakog dana i sve su složenije, kako za predavača tako i za slušaoca. I tome nije kraj.

Problem je, kako odlučiti koji su online alati najbolji?

Pored informacija o kursu i predavaču, referentnog materijala( u štampanoj ili elektronskoj formi) tu su i zadaci, testovi, demonstracije, animacije, video, audio primeri, i naravno alati kojim ćemo sve ovo „isporučiti“ polazniku predavanja. Mnogi profesionalci, predavači koji odavno već drže nastavu ovog tipa preporučuju sledeće alatke.

Cloud

Cloud je servis usluga koja nam nudi neograničene količine memorije, procesora, diska, svega što nam je potrebno da skladištimo i koristimo podatke koliko god i kad god želimo. Samostalno te podatke kontrolišemo kroz neku aplikaciju ili web portal. Svi podaci koji su korisniku potrebni dostupni su u svakom trenutku putem Interneta.

You tube

Koliko god čitali, gledali, ipak su neke stvari bolje objašnjene kroz video formu. Zato je Youtube na vodećoj poziciji liste. You tube je jako korisna alatka i  uvek zaslužuje da se spomene. Na njoj ćemo naći filmiće o svemu i svačemu- od pravljenja kutija do složenih laboratorijskih eksperimenata – nemoguće je da nećete naći bar mrvicu od onog što vam treba za naučiti!

Google

Servis koji se širi i raste nemogućim brzinama i na beskonačnim nivoima koju naša svest ne može pojmiti!

Skoro 90% svetskih pretraživanja se obavi preko njega i stvarno je fenomenalna online alatka za e-learning varijantu.

U stvari, postaje sve precizniji, mašinski ispravlja slova u našim zahtevima da bi što bolje rezultate dobili. (Doći će trenutak da se pretraga završi i pre nego što smo pojam upisali u adres bar! )

Google ima puno specijalizovanih servisa za učjenje, na primer Gugl digitalna garaža, Google Partner program,

Twitter

Pomoću njega pratimo uticajne ljude čiji nas rad zanima i saznamo šta su novo podelili sa nama. Na ovaj način znamo šta se događa mnogo pre nego što bismo to saznali čitajući članke tog istog autora u časopisima ili njegove knjige.

Korporativni MOOCs (Masivni Online otvoreni kursevi)

Predviđa se veliki rast ovakvih sistema za učenje u raznim oblicima. Primer za ovaj vid učenja i predavanja je saradnja brendiranih korporacija i utvrđenih akademskih zajednica i departmana.

Veliki broj ljudi širom sveta može da pristupi kvalitetnim obrazovnim sadržajima i stekne potrebno iskustvo i znanje.

Skype

Skype je izazavao pravu revoluciju u e-learningu od samog početka. Pre njega su međugradski razgovori bili neverovatno skupi i običan čovek ih nije mogao priuštiti.

Sada je razgovor preko Skype-a tako obična stvar. Svoje usluge stalno unapređuje, ažurira i omogućuje povezanost grupa sa raznih delova sveta. Skoro je verovatno da grupe rade jedna sa drugom kroz konferencijski poziv.

Nastavnik/predavač sastaje se „tête-à-tête“ sa svojim polaznicima i studentima ma gde se nalazili. Skoro pa možete i kaficu popiti sa kolegom preko pola sveta, bez mirisa sveže skuvane kafe (mada, ko zna, možda…)

Na primer Skype kursevi engleskog.

Screencast-o-matic

Pomoću ovog alata možete „uhvatiti“ u video fajl sve što radite. Sve one trikove, savete, lekcije koji vam nisu jasni ili vam trebaju svakog dana, ovom alatkom postavite na vaš ekran! Možete preuzeti softver na računar ili ga jednostavno koristiti pravo sa web stranice jednim klikom, što je prilično zgodno.

Videoscribe

Sasvim nova alatka, Videoscribe je odlična za izradu animacije, bez potrebe da nešto od toga znate unapred. Ne morate crtati umetnička dela da bi bili učinkoviti.

Može to biti skica, šara, mapa, vašom rukom nastala.

Program je jednostavan i brz za korišćenje a postoji i uputstvo za rad o tome koje sve osnovne elemente možete odabrati i koristiti da bi se dodatno ubrzao proces animacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *