Evo kako da rasporedite slike na zidu

Prazni zidovi deluju bezlično, a prostorija golih zidova odiše hladnoćom, tako da su slike idealno rešenje za svaki zid. Međutim, ukoliko nismo dovoljno vešti i maštoviti, uvek postoji dilema kako ih rasporediti.

Mnogo je ideja i načina za raspoređivanje slika, ali preporuka je ne pretrpavati zidove i ne mešate stilove. Usklađivanje kompozicije slika i ramova zaista nije lak zadatak, jer je veoma važno voditi računa o proporcijama, bojama, linijama i (a)simetriji.  

U nastavku teksta vam donosimo ideje pomoću kojih ćete ulepšati prostor slikama, ali detaljan odabir i uklapanje je individualno i zavisi kako od vaših želja, tako i od mogućnosti. 

Birajte slike prema svom stilu

Ukoliko se ne snalazite najbolje sa različitim stilovima, nemojte pokušavati sami da kombinujete barokne zlatne ramove i moderan stil. Držite se onog stila koji vam se najviše dopada i u skladu sa njim uredite svoj životni prostor. Neutralni i jednostavni ramovi su nešto sa čim sigurno nećete pogrešiti. Ako kupujete gotove ramove, gledajte da bude veći paspartu. 

Najpre isplanirajte mesto na zidu za svaku sliku

Nemojte bušiti rupe na zidu pre nego što budete sasvim sigurni na kom mestu želite da se nađe neka slika. Savet je da najpre poslažete slike na pod i vidite koji raspored vam se dopada. Sledeći korak je da isečete stari papir ili novine u formatu slika koje planirate da postavite na zid. Papirnom trakom zalepite novine na zid, a zatim kada ste sigurni da vam se dopada raspored, kroz papir probušite rupe na obeleženim mestima. 

Takođe, možete na papiru nacrtati zid u razmeri 1:20, a zatim u istoj razmeri ucrtajte slike. 

Kako rasporediti slike na zidu: pravila

Postoje neka pravila po kojima se najčešće raspoređuju slike na zidu. Ukoliko su sve slike istih dimenzija, možete ih postaviti u nizu ili poređati tako da ta celina deluje kao kvadrat ili pravougaonik. Ako su u pitanju slike različitih dimenzija, vodite računa da ih poređate tako da donja ivica bude u ravni. Možete ih postaviti i tako da deluju kao razbacane po zidu, ali ne smete preterivati kako cela forma ne bi izgubila smisao, a slike delovale kao nasumično razbacane. Umetničku sliku većeg formata, prema savetu dizajnera enterijera, najbolje je postaviti samu na zid, a istaći je dodatnim kvalitetnim osvetljenjem. 

Pozicije slika u prostorijama

Slike u hodnicima

Hodnici su najčešće uski i sa veoma malo nameštaja. Možete ih vrlo lepo obogatiti porodičnim fotografijama. Vodite računa da ipak ne pretrpavate zidove slikama, jer ćete vizuelno smanjiti visinu same prostorije. Najbolje bi bilo da ih postavite samo na jednom zidu ili na prostoru između vrata, ali tako da budu u ravni. 

Slike u dnevnoj sobi 

moderna-dnevna-soba-slika-na-zidu

Dnevna soba predstavlja centralnu prostoriju svakog doma, jer se u njoj provodi najviše vremena. Pravilan raspored slika na zidovima u njoj će doprineti osećaju prijatnosti. Posebno treba voditi računa o rasporedu i visini slika na zidu. 

Visina slike je veoma važna, ne zaboravite da se slike postavljaju da bi se u njih gledalo, tako da je potrebno postaviti ih u visini očiju. Donja linija slike bi trebalo da bude na nekih 120 ili 140 cm od poda. 3D zidni sat možete lepo iskombinovati sa različitim stilovima, ali ne zatrpavajte taj zid previše slikama, kako bi sat došao do izražaja. 

Slike u trpezariji i kuhinji 

Dizajneri enterijera predlažu da na zid pored, odnosno iznad stola obavezno stavite neku dekoraciju. To ne bi trebalo da bude ništa pretrpano. Takođe je važno da se uklapa u stil kompletne trpezarije. 

Slike u spavaćoj sobi

Zid iznad kreveta je idealan za kompoziciju manjih elemenata, umesto jedne velike slike. S obzirom na to da spavate ispod njih, uvek ih možete dodatno tiplovima ojačati. Ako baš izbegavate da postavite sliku iznad kreveta, postoji opcija da taj zid ukrasite stikerima ili samolepljivim tapetom odgovarajućeg dezena. 

Slike u dečjoj sobi

Odabir slika za dečju sobu zavisi od uzrasta deteta. Tinejdžeri će svakako pre odabrati postere nego slike, što je sasvim razumljivo. Sasvim mala deca će uživati u likovima crtanih junaka koji im se smeše sa zidova. Ako imate dilemu kako naučiti dete da gleda u sat, upravo zidni satovi su idealno rešenje. Kada je sat u vidnom polju, dete duže zadržava fokus na njemu i neprimetno i bez opterećenja će naučiti da ga koristi. 

Kao za sve drugo, tako važi pravilo i za slike koje postavljate na zid. Važno je da se vama dopadaju, da odražavaju vaš stil i da vam zajedno sa celokupnim prostorom pružaju osećaj prijatnosti. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *