Minimalizam – stil koji dominira

Ako želite da uredite stan u skladu sa minimalističkim pravilima, onda će to biti vrlo jednostavno. U minimalizmu ne postoje posebna pravila, kako treba koju stvar kombinovati sa drugom i gde sve te stvari i nameštaj treba da se nalazi. Minimalizam ima samo jedno pravilo i od vas zavisi na koji način ćete da ga shvatite.

Minimalizam je jednostavnost. Jednostavnost dalje uzrokuje eleganciju, prefinjenost, preciznost, stilski uređen dom po najvišim standardima. U vremenu kada nam je sve gotovo dostupno i kada možemo da opremimo stan najraznoraznijim elementima i detaljima, treba znati imati granicu. Za sve one koje oduševljavjau jednostavniji stilovi, minimalizam je osnova, a ovo su njegovi elementi:

Što više slobodnog prostora

Prostor je veoma bitan svakom čoveku, verovali vi u to ili ne. Skučeni prostori, prenatrpani stvarima utiču loše na ljudsku psihu, „guše“ ga, onemogućavaju mu da se razvija, da lepo misli, da se motiviše. Takvi prostori izazivaju i depresiju, smanjuju produktivnost i generalno loše utiču na sve.

Minimalizam je stil koji se zalaže za slobodan prostor, za što više slobodnog prostora u jednom domu. Kada uđete da jednostavno osetite tu dobru energiju, da vas sitnice ne uznemiravaju, da uživate u svakom trenutku. Uklonite sve sitnice, stvari, nepotrebne prekrivače. Samo ostavite jednostavne elemente i dodajte jedan efektan detalj, po vašoj želji. Primetićete da vam stan odmah deluje urednije i primetićete da ćete se odmah bolje osećati.

Što više svetla

Ono što karakteriše minimalistički stil jeste svetlo. Što više prirodnog svetla i sunca. Izbegavajte zavese koje mogu da kvare izgled vašeg stana. Opredelite se za svetle rolo zavese, koje su kao stvorene za minimalistički stil. Rolo zavese su izuzetnog kvaliteta, a njihove funkcije prevazilaze sva očekivanja.

Kroz rolo zavese se svetlost lako probija, tako da i kada ih spuštene, vaš stan neće biti mračan. Rolo zavese doprinose i estetski izgledu vašeg stana. One takođe mogu da utiču da prostor deluje mnogo veće, nego što inače jeste. Zato je najbolja kombinacija – veliki prozori i svetle rolo zavese.

Bela boja je osnova

Kada se pomisli na minimalistički stil, definitivno se pomisli i na belu boju. Nameštaj u beloj boji, police u beloj boji, ali podloga za pod, tepisi i etisoni u beloj boji sa određenim jačim bojama. To je savršen opis jednog stana koji je u skladu sa minimalizmom.

Ako su vaši zidovi beli i imate i belu garnituru, onda izaberite fotelje u žutoj boji, a tepihe na pruge u braon crnoj boji. To će definitivno doprineti izgledu vašeg celokupnog prostora.

Pod – bez previše podloga

Kvalitetan parket ili laminat je osnova. Izaberite najsvetliju boju parketa, izaberite onu boju koja je ujednačena, koja se blago presijava, ali ne ističe previše. Izaberite onu boja koja bi najbolje mogla da se uklopi u vaš eneterijer. Nakon toga, kada ste izabrali savršenu boju laminata, ne treba ga sakrivati velikim etisonima i tepisima. Dovoljna je jedna podna prostirka, koja će eventualno razbiti taj „beli“ momenat u vašem stanu.

Treba obratiti pažnju i da održavate taj pod i da ne birate nameštaj koji ga može oštetiti, jer će se to onda odmah primetiti i može jako loše da izgleda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *