GRACIOZNI  JARBOLI

Jarboli su visoke konstrukcije, zalivene betonom u iskopanoj rupi a namena im je da drže zastavu koja će biti vidljiva, zategnuta, da se lagano okreće ili da bude stalno otvorena. Teleskopski elementi za spušanje i podizanje zastave sprečavaju mogućnost ne ovlašćenog korišćenja ili krađe zastave. Uz pravilno održavanje, konstrukcija je izuzetno dugovečna. Stabilna je, a sa druge strane je izuzetno fleksibilna i postojana bez obzira na klimatske uslove. Uobičajeni L profil pričvršćuje zastavu za stub.

VRSTE  JARBOLA

Izgrađeni po modelu i tehnologiji Švedske, jarboli mogu biti od poliestera sa staklenim vlaknima. Vaoma se laki, elastični i dugotrajni. Koriste se za opremanje poslovnih, proizvodnih, trgovinskih, ugostiteljsko – turističkih, sportskih i drugih objekata. Izrađuju se u više veličina u zavisnosti od namene ili želje kupca.

Jarboli od crnog i od nerđajućeg čelika su farbani osnovnom i premazani završnom bojom, dvostrukim slojem. Proizvedeni od nerđajućeg čelika su metalnik boje, ali uvek postoji mogućnost njihovog plastificiranja.

Jarboli za spoljašnju dekoraciju su od fiberglasa. Takođe su jaki, lagani i elastični. Prednost im je što fiberglas ne sprovodi elektricitet ( za razliku od metalnog ) pa im ne treba dodatno uzemljenje radi zaštite od udara groma. Obično su bele boje i pošto ne rđaju, dug im je vek upotrebe. Stalno na tržištu ima sledećih visina : 6, 8 i 10 m. Ali prema upitu mušterije, opciona je proizvodnja i drugih visina tj. dimenzija. Za veće stubove, izuzetne visine, sam transport je specifičan kao i montaža. Sve to ( transport i montaža ) se obračunavaju na osnovu lokacije i uslova na terenu. U regularnu cenu uračunat je G nosač sa tegom, bravica sa ključem, PVC prsteni za jarbol, rotirajuća ukrasna kapa, kanap. Transport varira celokupnu cenu.

MONTAŽA

Ugradnja započinje kopanjem rupe za betoniranje stope stuba. Mora se voditi posebna pažnja da stopa bude kvalitetno urađena, da bi konstrukcija stajala ravno. Beton mora da se lepo osuši i stvrdne. Kroz dva ili tri dana, stopa služi za obaranje i dizanje stuba i mora biti okrenuta na stranu bez prepreka za dalji rad. Pre samog dizanja stupa u vis, potrebno je provući kanap kroz L profil i namestiti G nosač za zastavu. Ako su pripremni radovi dobro urađeni, odnosno teren i mesto dobro pripremljeni, samo postavljanje jarbola je jednostavan proces.s

MOŽDA VAS ZANIMA KAKO MOŽETE SAMI NAPRAVITI SVOJ JARBOL?

Ukoliko ste majstor, idu vam od ruka raznorazne majstorije, imate svoju radionicu i svakojake alate, uz malo truda i malo muke možete napraviti jarbol za zastavu sa svojeručnim potpisom. Ovo pre svega znači da niste laik u zavarivanju, farbanju, da prosto uživate u svojoj radionici gde stalno nešto stvarate. Za početak vam treba da imate, da nađete, neku dugačku cev – bilo od metala, bilo od plastike. Recimo da ste našli metalnu.Prvo treba zavariti dva mala nosača za koturove za kanap, jedan na početak i jedan na sredini cevi. Naravno, treba zavariti i bazu gde ćete zavezati višak kanapa. To može biti neka tanja šipka, malo savijena sa obe strane, zavarena za glavni stub. Zatim, podelite stub krep trakom na jednake delove i obojite ga bojom za metal, na primer bojom u spreju. Na dnu, ako nemate adekvatan poklopac, može poslužiti pur – pena ali pre nje, ubacite malo papira zbog racionalne potrošnje. Sad se zastava sa kanapom lako montirana na vaš improvizaovani jarbol koji možete kačiti na neki nosač na zidu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *