Grejna sezona uz peći na drva – izbor optimalnog rešenja za hladne dane

Dilema koji energenti su najpovoljniji na tržištu, pitanje efikasnosti sagorevanja i traganje za optimalnim rešenjem koje će predstavljati najbolji odnos kvaliteta, cene i trajnosti, danas je veoma aktuelno i zastupljeno. U pogledu dostupnih ponuda, biraju se drvo, pelet ili električna energija, dok se sa aspetka isplativosti potrošnje razmatraju cene po kubiku, toni, odnosno kilovatu.

Sa druge strane, veoma je važno pronaći i odgovarajuća grejna tela, i danas su vrlo zastupljene peći na drva. One se često kombinuju sa drugim izvorima toplote, kao što su šporeti za drva smešteni u ambijentu kuhinje, ali i grejalice za povremeno dogrevanje enterijera pre početka sezone, ili izuzetno male kvadrature.

Dobre strane peći koje koriste drvo kao ogrev

Peći na drva predstavljaju spoj tradicionalnog načina dobijanja toplote putem sagorevanja ovog prirodnog energenta, uz inovativnu tehnologiju oblikovanu u kvalitetnu i dugovečnu konstrukciju kompaktnog dizajna. Prednosti koje obezbeđuje sistem grejanja uz peći na drva ogledaju se u visokom stepenu toplote koja se može dobiti u kratkom roku, odmah nakon postupka loženja vatre.

Drvo je univerzalno dostupno i ima prilično stabilnu cenu, zbog čega je bolji izbor danas od električne energije, za koju važe čak i pravila uštede. Peći na drva mogu imati različite nivoe snage od 8, 13 ili više kilovata, zatim kapacitete grejanja, dimezije ložišta i efikasnost od najmanje 75%. Takođe, peći se jednostavno montiraju i nisu teške za manipulaciju, zbog čega su pun pogodak za grejnu sezonu.

Šporeti na drva kao odlična kombinacija sa pećima

Šporeti na drva su rešenje koje se često kombinuje sa drugim izvorima toplote, zbog postizanja maksimalne temperature i zagrevanja kompletnog doma. Naime, uz peći na drva koje se pozicioniraju u dnevnoj, spavaćoj sobi ili hodniku, šporeti se najčešće instaliraju u ambijent kuhinje, jer pružaju mogućnost pripreme jela.

Šporeti na drva imaju prostornu i duboku rernu, u kojoj se mogu peći jela bez upotrebe električne energije, dok se sa gornje strane nalaze prostorne ringle za proces kuvanja, prženja i drugi način pripreme ukusnih specijaliteta i omiljenih poslastica. To znači da peći na drva uz šporete predstavljaju idealnu kombinaciju za domove koji nemaju postavljeno centralno, etažno grejanje i kotlove.

Grejalice kao dodatni i povremeni izvor toplote u enterijeru

Kada je u ambijentu doma potrebno obezbediti dodatni izvor toplote koji će se koristiti povremeno, prema potrebi i nikako non-stop tokom grejne sezone, ili samo pre početka niskih temperatura, grejalice su sjajan izbor. Iako koriste električnu energiju kao energent, grejalice mogu povremeno nadoknaditi toplotu, jer za kratko vreme ugreju značajnu kvadraturu.

Posebno u situacijama kada kod kuće nije niko od odraslih da uključi peć ili pripreme šporete za grejanje, grejalice se mogu jednostavno pokrenuti na kabl i pritisak tastera. Mogu da budu fiksirane ili sa točkićima, namenjene prostoru zidova, podova ili univerzalne.

Pre početka, tokom, kao i u prvom periodu nakon završetka grejne sezone svakom domaćinstvu je potreban izvor toplote u prostorijama. Peći na drva preporučuju se kao univerzalno rešenje za svaku kvadraturu, a šporeti na drva su rešenje koje se obično postavlja u prostor kuhinje radi istovremenog dejstva toplote i pripreme obroka. Dodatno, prema potrebi mogu se uključiti i moderne grejalice za slučaj da navedena grejna tela nisu spremna za korišćenje, za efikasnu toplotu i bez obimne potrošnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *