Običaj je da svekrva snaji treba da pokloni nakit – evo kakav

Opšte je poznato da svekrva kupuje nakit budućoj snaji. Ovo je običaj koji se poštuje u većini krajeva naše zemlje, s tim što se negde vezuje za veridbu, a negde za svadbu tj. venčanje.Naravno, ovaj običaj se sada mnogo manje poštuje, ali je i dalje prisutan. Dakle, svekrva daruje izabranicu svog sina i to po pravilu zlatom. Da, zlatan nakit može da bude skup poklon, međutim, to je ono što ostaje posle toga celog života. Običaj ne ide tako daleko da predviđa i kakav nakit mora da bude, da li to mora biti ogrlica ili narukvica ili mogu biti i dukati. Pokušali smo da saznamo kakvi stavovi dominiraju i kakav to nakit svekrva treba da pokloni.

Da li se svekrvin nakit mora nositi na svadbi?

Svekrva treba da kupi mladi poklon za veridbu. Tačnije, običaj je da na proslavi veridbe daruje snaju zlatnim nakitom. U nekim krajevima naše zemlje, očekuje se i da mlada nosi taj nakit na samoj svadbi, ali to nije pravilo. Svekrva kupuje mladi poklon za veridbu i ako je to nakit koji mladi odgovara ona ga može nositi i na svadbi.

dukati

Idealna situacija – nakit koji je po ukusu i svekrve i buduće mlade

Možda vam se ovo čini kao nemoguća misija, ali da – nakit koji svekrva kupuje mladi može da bude i po njenom ukusu, ali i po ukusu mlade. To je idealna kombinacija, kojoj treba težiti prilikom izbora. Dakle, bez obzira da li nakit bira svekrva ili je izbor prepustila svojoj budućoj snaji, obe bi trebalo da se potrude da izaberu nešto što će se dopadati i onoj drugoj. Ovo je posebno važno i izraženo kod onih koji poštuju tradiciju. Međutim, kod onih koji se baš strogo drže običaja, nakit isključivo bira svekrva a mladine želje su po strani. Srećom, danas je uglavnom drugačije, i mladinom ukusu i željama se poklanja dovoljno pažnje i neretko se njoj i prepušta izbor. Na kraju, najvažnije je da ona bude zadovoljna i da sa ponosom nosi poklon koji je dobila za tako važan dan u životu.

Kvalitet i cena kao merilo poštovanja?

Po nekim shvatanjima ovog običaja, svekrva mora i kvalitetom, tačnije cenom da pokaže koliko ceni i poštuje buduću snaju. Otuda i pravilo da se poklanja zlato, a ne srebro, na primer. Smatra se da je veridba, a zatim i venčanje, veoma važan momenat za svekrvu i mladu i da se mora obeležiti nečim vrednim. Naš narod smatra da darivanjem skupog nakita svekrva pokazuje koliko je srećna zbog tog događaja i koliko je zadovoljna izborom svog sina.

Naravno, iako je lepo pokloniti vredan nakit i time obradovati ženu koja će sa vašim sinom deliti život, sve treba da bude u skladu sa mogućnostima i međusobnom dogovoru. Običaji su lepi i lepo je poštovati tradiciju, ali je mnogo važnije zaista poštovati i poznavati ljude koji postaju deo vaše porodice. Ukoliko mlada nije ljubitelj zlatnog nakita, više ćete je obradovati kupovinom nekog drugog poklona.

Lepo je poštovati tradiciju i običaje, ali je mnogo važnije izgraditi međusobno poštovanje i razumevanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *