covek u psiholoskom savetovalistu

Kada je vreme posetiti psihološko savetovalište i u čemu ono pomaže?

Briga koju pružate sebi kada je mentalno zdravlje u pitanju predstavlja brigu koja se isplati na više frontova. Poboljšava psihičko stanje, poboljšava fizičko stanje i zdravlje, a ujedno predstavlja kompletan rad na sebi od neprocenjivog značaja.

Vreme osećanja stida i skrivenosti zbog posete psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra je odavno prošlo, jer se savremeni svet upoznao sa mnogim prednostima terapije i svega onoga šta ona pruža. Uz seanse koje se odvijaju uživo ili online putem sebi možete pomoći da prebrodite određeni period, situaciju ili jednostavno napravite potreban napredak kako biste nešto bolje i kvalitetnije uradili i postigli. Psihološko savetovalište samim tim nije adresa kojoj se zaputite samo onda kada imate određeni problem, već i u drugim momentima o kojima će biti više reči.

Kada je važno posetiti psihološko savetovalište?

Jedna od najvažnijih stvari u svakoj terapiji ovog tipa jeste da prepoznate trenutak kada je stručna pomoć potrebna. Sopstveno prihvatanje takve situacije predstavlja najvažniji korak u pronalasku rešenja, jer nijedno psihološko savetovalište ne funkcioniše po principu prinude i „teranja“. 

Svaki vid teskobe, osećaja nemoći i psihičke nestabilnosti, svaki vid konstantne zabrinutosti i življenja u grču predstavlja simptome i znakove koji vam ukazuju da je vreme da sebi posvetite više vremena. I to ne samo u vidu vremena koje ćete odvojiti za razgovor sa psihoterapeutom, već vremena koje ćete utrošiti isključivo na sebe i radeći stvari koje vam prijaju. 

Pored svega ovoga, kada naiđu događaji, osobe i situacije zbog kojih osećate ozbiljan nemir, zbog kojih ne uspevate da uvidite prostor za pronalaženje rešenja i sam izlaz, ukazuju da vam je potrebna pomoć. A ta pomoć se ogleda u potrebnom vođstvu, otvaranju novih vidika od strane osobe koja je u potpunosti objektivna u odnosu na vas i vaš život. 

U čemu sve psihoterapija pomaže?

Ono šta svi znamo jeste da se psihološko savetovalište bavi problemima mentalne prirode, psihosomatskih poremećaja, poremećaja sna, ishrane… Sama terapija najbolji je način da prevaziđete stanja kao što su anksioznost, napadi panike, fizički problemi koji nastaju usled mentalnih blokada, kao i kod depresije, stanja tuge, osećaja bezizlaznosti. Terapije su potrebne svima onima koji se bore sa gubicima, bilo koje vrsto.

Bilo da se radi o poslovnim prilikama ili privatnim gubicima oličenim u osobama koje umiru ili jednostavno odlaze, sve to ostavlja dubok trag i „rane“ brže i bolje zaceljuju kada imate stručnu podršku u takvim momentima. Psihološko savetovalište nije mesto na koje dolazite po terapiju u vidu medikamenta, već najpre na terapiju razgovorom koji se vodi u smeru vašeg otkrivanja srži problema i pronalaženja rešenja ili poboljšanja situacije u kojoj ste trenutno.

Uz sve ovo, psihološko savetovalište nudi jednu fantastičnu opciju, a to je rad na sebi. Kroz takvu vrstu rada na sebi možete unaprediti svoje sposobnosti, veštine, te se izboriti sa određenim preprekama koje vas koče, recimo, u poslu, kao što je trema, strah od javnog nastupa, strah od kontakta sa nepoznatim osobama, što i u poslovnom i privatnom životu narušava funkcionalnost. Kroz same terapije i seanse ključ je u otkrivanju dela sebe zbog kojeg ćete biti stabilnija i samosvesnija, samopouzdana osoba koja preuzima svoj život u svoje ruke.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *