slavlje uz proseko

Prosecco vino jedno od najpoznatnijih penušavaca

Prosecco je vino poznato po svojoj penušavosti, koja doprinosi ne samo ukusu, već čovekovom celokupnom doživljaju tokom konzumiranja ovog pića. U tome i jeste čar Prosecca – ono je osmišljeno s ciljem da se ljudi u potpunosti prepuste ovom vinu kada ga probaju, te tako probude sva svoja čula.

Tokom poslednje decenije prodaja ovog vina je znatno porasla, jer se sve više poslužuje na raznim slavljivama kao aperitiv. Možemo reći da je Prosecco jedno od onih vina koje nije jako, čak iako popijete 2 čaše. Vrlo je pitko i ukusno.

Ovakva penušavost koju ima Prosecco je toliko postala popularna, da šampanjac postepeno zauzima drugo mesto.

Poreklo Prosecco-a

U pitanju je vino, čiji su ukus i laganost uspeli da osvoje ljude na globalnom nivou. Ovaj penušavac voćnog ukusa dobio je ime po malom mestu koje se nalazi u Italiji, a zbog velike zainteresovanosti, vino je prešlo granice ove zemlje i počelo da osvaja ljude u različitim regijama.

Prosecco vino obično sadrži sortu grožđa Glero, koja je obično ukombinovana sa drugim vrstama belog grožđa, kao što su Pinot Blanc, Chardonnay, Verdiso, Perera i druge. Inače se toliko proizvodi da je vlada odlučila da ga stavi po svoju zaštitu.

Kako izgleda proizvodnja

Kao što smo spomenuli, Prosecco se pravi od raznih sorti grožđa, kao što je Glera, a koje su vrlo kvalitetne. Takva grožđa su zelenkaste boje i imaju tanku pokožicu, koja je odlična za penušava vina. Prilikom pravljenja ovog vina veoma je važno da se očuvaju voćne arome, blago kiselkast ukus i druge karakteristike ovog grožđa.

Prosecco nije šampanjac, već penušavo vino, što znači da se njegova priprema razlikuje od pravljenja samog šampanjca. Za šampanjac je celokupni proces komplikovaniji i zahteva više vremena zbog same druge fermentacije, dok su prilikom pravljenja Prosecco-a troškovi proizvodnje znatno niži, a potrebno je manje vremena da se isto napravi.

Prodaja vina Prosecco je sve veća

Moglo bi se reći u posvećenosti i ljubavi, pažnji kojom se pristupa samom poslu i proizvodnji vina. Tu nema dileme. Posebnost čine i mesto gde se sorte grožđa odgajaju, način berbe, kao i sam izbor sorti. Ali ono zbog čega je Prosecco vino popularno i zbog čega je prodaja vina u porastu jeste ceo proces koji obuhvata sve od berbe grožđa do konačnog ukusa vina koje se dobije.

Posebnost pomenutog vina postiže se onako kako se nijedno vino ne tretira. Nakon berbe, vino se sipa u barik burad koja su korišćena jednom ili nikada. Vino u ovim hrastovim buradima provodi neko vreme, što utiče na sam kvalitet, aromu koju dobijaju i na kraju vrednost proizvoda. Nakon punjenja flaše proces nije gotov, jer u njoj vino mora da odstoji do otvaranja i degustacije. Na ovaj način vino dobija ono što mu je urođeno, a degustator napitak koji je dostojan božanske trpeze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *