Kada je vreme za nov automobil?

Da li razmišljate da stari automobil zamenite novim, ali niste sigurni da li je pravi momenat za to?

Kupovina novog automobila je jedna od većih investicija koje možete imati u svakodnevnom životu. Kako bi bili sigurni da svoj novac ulažete u pravom trenutku i na pravu stvar, neophodno je dobro razmisliti o svojoj odluci i svim mogućnostima koje se pred vama nalaze.

Ukoliko i dalje niste sigurni da je pravi trenutak za ovaj potez, nastavite sa čitanjem teksta i saznajte koji su signali da je vreme da se oprostite sa starim automobilom i kupite novi.

#1 Havarisan automobil – vaše vozilo više nije u voznom stanju

Ukoliko ste imali saobraćajnu nezgodu u kojoj je vaše vozilo toliko oštećeno da više nije u voznom stanju, onda je ovo pravi trenutak da nabavite nov automobil.

Prilikom saobraćajne nezgode, osim oštećenja u spoljašnjem izgledu automobila, može doći i do velikih oštećenja unutrašnjih komponenti koje je komplikovanije, teže i skuplje popraviti. U velikom broju ovakvih nezgoda, vlasnici se odlučuju da svoje vozilo ne popravljaju već da ga prodaju, jer cena popravke nadaleko premašuje samu vrednost vozila, pa ovaj potez nije isplativ.

havarisan auto

Takođe, u mnogim slučajevima, zbog ogromne štete koja je nastala prilikom nezgode, nije ni moguće popraviti automobil. Iako je vrednost vozila koja su uništena u saobraćajnoj nezgodi znatno manja, moguće je izvršiti otkup havarisanih vozila ukoliko pronađete pouzdanu agenciju za otkup vozila koja nudi najpovoljnije cene na tržištu.

Na taj način u najkraćem vremenskom roku možete obezbediti deo novca koji vam je potreban za novi automobil i olakšati sebi njegovo finansiranje.

#2 Automobil više ne ispunjava vaše zahteve

Da li automobil koji vozite godinama, odjednom ne zadovoljava sve vaše potrebe?

Ovo može biti iz nekoliko razloga, a svaki od njih sasvim je dovoljan da se odlučite da stari automobil zamenite novim.

Noviji modeli automobila imaju bolje karakteristike

Bilo da je u pitanju snaga motora, potrošnja goriva ili neka druga karakteristika koja vam je važna a koju vaš trenutni automobil ne poseduje, kako bi svakodnevni boravak u automobilu bio prijatniji, možete ga zameniti nekim novijim modelom.

Svaki automobil ima svoj rok trajanja, što znači da njegove performanse vremenom opadaju i češći su kvarovi, dok se istovremeno na tržištu pojavljuju novi automobili sa sve većim brojem funkcija. Samim tim, sasvim je opravdano da poželite automobil koji sve te funkcije i poseduje bez obzira što je vaš trenutni automobil i dalje u voznom stanju.

Iako je cena novih modela znatno veća, to ne znači da ne možete proći povoljno. Pored poznatih marki automobila, postoje i one druge, manje poznate, sa podjednako dobrim karakteristikama koje će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Detaljno istražite sve mogućnosti, posavetujte se sa iskusnijim ljudima od vas, koji se razumeju u automobile i na taj način pronađite najekonomičniju opciju. Pored same cene i performansi vozila, u obzir uzmite i registraciju, dostupnost auto delova i njihovu cenu, kao i potrošnju goriva kako bi znali koju sumu ćete morati da izdvajate na gorivo svakog meseca.

Proširenje porodice – potreban vam je veći automobil

Mali, gradski automobil, do sada je sasvim ispunjavao sve vaše zahteve u svakodnevnom transportu, međutim kao što je i očekivano – sa proširenjem porodice vaši zahtevi i prioriteti se menjaju.

Iako vam je nekad odgovarao automobil manjih dimenzija, koji je jednostavno parkirati u gradskim uslovima, sada vam je ipak potreban veći automobil u kojem će svim putnicima biti komfornije i udobnije.

Bilo da vam je potreban veći gepek kako bi sve potrebne stvari mogli da odložite u njega ili više prostora na zadnjim sedištima kako bi mogli da postavite bebi sedište radi bezbednosti vaših mališana – za vas je prikladniji karavan ili neki drugi porodični automobil.

#3 Česti kvarovi automobila i veliki troškovi popravki

Kao što smo već spomenuli, svaki automobil ima svoj rok trajanja. Zato je sasvim normalno da sa godinama sve češće posećujete auto servis. Međutim, ukoliko te posete postanu previše učestale, možda je trenutak da razmislite o zameni automobila.

Osim što svaka poseta auto servisu oduzima vaše vreme i stvara nepotreban stres, ona takođe i zahteva od vas da izdvojite određenu sumu novca koja zavisi od kvara koji je u pitanju. 

Ovo nije strašno ukoliko su sitni kvarovi na vozilu, međutim ukoliko su u pitanju veći kvarovi koji se često ponavljaju, posedovanje trenutnog automobila predstavlja prevelik trošak, pa je dugoročno gledano ekonomičnije zameniti ga novim.

Stari automobil možete prodati putem oglasa ili specijalizovanoj agenciji koja se bavi otkupom polovnih automobila i na taj način nabaviti novčana sredstva za vaše novo vozilo.

Kako je ovo odluka koja se ne donosi na svakodnevnom nivou, nemojte biti brzopleti, već istražite sve mogućnosti i opcije koje vam se nude. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da uvidite da li je potrebno da vaš automobil zamenite novim ili ovaj potez i dalje nije neophodan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *