Kada se umnjaci moraju izvaditi?

Umnjaci nisu ništa što je strašno, već mogu da budu vrlo korisni. Umnjaci kreću da rastu nakon 18 godine. Ne mora da znači da ukoliko krenu da vam rastu umnjaci da ćete imati problema. Naravno oni mogu biti očekivani i postoje razlozi zašto je kod svake osobe moguće da se jave problemi i komplikacije sa umnjacima.

Umnjaci mogu da stvore velike probleme i da utiču na vaše normalno funkcionisanje i da vam prave velike probleme i bolove. Zato se u nekim slučajevima moraju izvaditi, a to vađenje nekada nije baš prijatno. U stomatološkim ordinacijama savetuju da se umnjaci vade u sledećim situacijama:

Kada nema mesta za umnjake

U 18 godini  imamo već izgrađenu vilicu i naše zube na mestu, neko sa malo boljim rasporedom, neko sa ne tako savršenim rasporedom. To naravno zavisi od osobe do osobe. U svim slučajevima umnjaci mogu da krenu da rastu i jednostavno da se zaustave, zato što nemaju mesta gde više da rastu. Nije problem ukoliko oni samo tako ostanu i ne prave nikakve komplikacije. Problem je kada se javi upala, kada se javi bol, a zatim i infekcija. U tom slučaju pravac – stomatološka ordinacija.

Kada je umnjak  prouzrokovao cistu

Vi ove situacije nećete ni biti svesni, sve dok se ne jave problemi. Vaš umnjak neće ni izrasti, ali će se zato stvoriti cista. To znači da će on napraviti problem, a da ga vi i ne vidite. U slučaju pojave ciste, stomatoloske ordinacije savetuju hitnu intervenciju, odnosno operaciju i vađenje ciste, ali i umnjaka. Ovakve situacije ne treba prepuštati slučaju i čekati da se reše same od sebe. I sami ćete biti svedoci sve gorih komplikacija, ukoliko ovaj problem ne rešite na vreme.

Kada umnjak onemogućava lečenje drugih zuba

Umnjaci nam nisu toliko potrebni, mada ovu procenu treba ostaviti zaposlenima  u stomatoloskim ordinacijama. Kada nam umnjaci prave problem, onda je sasvim logično da nam nisu potrebni. Međutim, nekada umnjaci mogu da budu od velikog značaja. Ipak, kada to nisu, onda se uklanjaju. Oni nekada mogu da naprave problem i da onemoguće da se izvrši popravka nekog drugog zuba. U tom slučaju vaš stomatolog će vam preporučiti da ga izvadite.

Kada umnjaci utiču na pomeranje drugih zuba

Da, i to je moguće. Umnjaci mogu prilikom njihovog rasta da utiču na to da se vama drugi zubi pomere. To naravno niko ne želi. Međutim, u nekim slučajevima, kada imate razdvojene zube, možda to može biti dobro rešenje, ali u većini slučajeva je ipak samo problem. Kao što je već rečeno, umnjaci često nemaju mesta i onda da bi sebi napravili mesto oni izrastaju, gurajući pritom ostale zube. Na taj način mogu da ih oštete i ugroze, a u ovom slučaju vredniji i važniji su vam zubi koje trenutno imate.

Zdravlje zuba jako je bitno, obilaziti zubara je neophodno. Sa toliko mogućnošću koje nam danas savremena oprema i tehnologija nudi, ne moramo brinuti, jer pojedine intervencije mogu proći potpuno bezbolno, a dosta učiniti za vas i zdravlje vaših zuba. Tako recimo razvoj implantologije doneo je nove materijale i tehnike koji su pomogli da se bolje i lakše izađe u susret pacijentima i njihovim željama da nadoknade svoje zube implantima. Kada su u pitanju totalne proteze, višegodišnje nepotpuno navikavanje na njih plus pomenuti razvoj implantologije  doneo je novo rešenje u obliku mini implanata. Uz pomoć njih totalne proteze se stabilizuju a rešava se i problem neudobnosti istih. Ipak, vratimo se sada umnjacima i saznajmo kada oni mogu izazvati infekciju.

Kada umnjak izaziva infekciju

Ne samo umnjaci, već i svi ostali zubi mogu da izazovu infekcije, mada je to ređe. Karakteristika za umnjake jesu te infekcije, koje kao posledicu imaju stvaranje gnoja u vašim ustima i neprijatan zadah. I sami ćete zaključiti da je vreme da uklonite vaše umnjake i tako predupredite moguće druge probleme. Najadekvatniji savet će vam dati u stomatološkoj ordinaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *