Kako bezbedno onlajn kupovati u doba korone

 

Pojavom korona virusa izmenile su se mnogobrojne navike i način na koji funkcionišemo kao društvo i kao pojedinci. Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, donete su određene mere zaštite i preporučena je socijalna distanca. S tim u vezi, počeli smo da izbegavamo kontakte sa drugim ljudima, te je tradicionalna kupovina i odlazak u zatvorene prostore zamenjen internet prodavnicama.

Vrlo brzo smo uočili prednosti onlajn kupovine, a deluje da ćemo i nakon pandemije nastaviti da praktikujemo ovaj trenutno najpopularniji vid nabavke. Onlajn kupovina nam štedi vreme, izbegavamo nepotrebne kontakte i čuvamo zdravlje, a ujedno su nam dostupne izuzetno povoljne cene proizvoda i njihov širok izbor. Kako bismo internet šoping učinili što bezbednijm, potrebno je da obratimo pažnju na nekoliko tačaka i smanjimo sve moguće rizike koji se mogu javiti.

Oprezno sa cenama

Sigurno ste nekada dobili mejl koji glasi Iskoristite neverovatnu ponudu samo danas  i zapitali se da li je moguće da neki sajtovi nude proizvode sa toliko niskim cenama. Ponude sa bombastičnim naslovima i upadljivim dizajnom imaju za cilj da privuku što više kupaca, a iza paravana se zapravo krije roba lošeg kvaliteta i ne toliko povoljnim cenama. Iskoristite benefite onlajn šopinga i uporedite cene određenog artikla i na drugim sajtovima, te pronađite najrealniju i najbolju ponudu za vas.

Koristite proverene sajtove

Nakon što se udobno smestite u vašu fotelju i odlučite da kupite željeni proizvod, važno je da budete sigurni da je sajt na kojem ostavljate vaše podatke bezbedan. To možete učiniti tako što ćete proveriti da li veb stranica sadrži u svojoj adresi oznaku katanca ili HTTPS. Takođe, od velike važnosti je da sajt ima sve potrebne informacije o pravima potrošača, uslovima korišćenja i politici privatnosti. Jedna od vodećih platformi za onlajn kupovinu Shoppster sadrži sve navedne sekcije, a njihov kontakt centar vam je na raspolaganju svakod dana u periodu od 08h do 22h. Ono zbog čega se sve više potrošača odlučuje da kupovinu obavi na ovom sajtu jeste brzina isporuke pošiljki. Izbegavajte kupovinu putem društvenih mreža ili oglasa, jer tamo nikada nećete dobiti račun, niti ćete biti u mogućnosti da reklamirate proizvod.

blog2

 Čuvajte podatke

Porastom onlajn trgovine učestaliji su i sajber napadi hakera koji žele da dođu do podataka o našim bankovnim računima. Obratite pažnju na nekoliko stavki i smanjićete rizike koji vode do ovakvih neprijatnosti. Nikada ne pristupajte linku iz vašeg mejla, pažljivo ukucajte adresu u pretraživač i tako otvorite željeni sajt. Stručnjaci preporučuju kreditne kartice jer su bezbednije od debitnih, te njih koristite prilikom onlajn transakcija. Takođe, nemojte ostavljati sačuvane podatke o vašoj kartici na web sajtovima, tako lako mogu biti zloupotrebljeni. Izbegavajte korišćenje javnih i otvorenih wi-fi konekcija, one često umeju da budu nebezbedne. Hakerima je mnogo lakše da pristupe otvorenim konekcijama, onima koje nisu zaštićene šifrom. Preporučuje se da kupovinu najbolje obavljate od kuće ili koristeći sopstveni telefonski internet.

Informacije o dostavi

Još jedna bitna stavka u vezi sa onlajn šopingom jeste dostava proizvoda i mogućnost reklamacije i povraćaja novca. Na proverenim sajtovima ovi podaci će uvek biti transparentni, te se na vreme informišite o uslovima i cenama dostava, kao i povratu novca, ukoliko proizvod na kraju ne odgovara opisu na sajtu ili ste nezadovoljni nekom drugom karakteristikom. Značajno je da prilikom dostave, proizvod proverite u prisustvu dostavljača, kako biste odmah mogli da reagujete i obratite se prodajnom pravnom licu. U suprotnom, reklamacija možda neće biti moguća i ostaćete sa proizvodom koji kasnije nećete moći da upotrebite.

Činjenično stanje je da je internet trgovina postala deo naše svakodnevnice, te da nam pored čuvanja zdravlja, pruža i udobnost i uštedu vremena. Kako bismo na pravi način iskoristili sve njene benefite i uživali u procesu kupovine, potrebno je da pratimo navedene korake i stavimo bezbednost na prvo mesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *