Koji je najpovoljniji stambeni kredit?

Odluka o podizanju stambenog kredita nikome nije laka, ali je još teže pronaći najpovoljniji stambeni kredit da bi otplata protekla lakše. Da li odabrati dinarski, u evrima, da li je samo važna visina kamatne stope? Šta je važno gledati pri odabiru banke i kreditne ponude?

Narodna banka daje preporuke i okvire poslovanja, a poslovne banke kreiraju različite ponude pa su i uslovi kreditiranja različiti. 

Ako vas zanima tema stambenih kredita pročitajte sve što smo spremili za vas u daljem nastavku teksta.

Najpovoljniji stambeni kredit nema isključivo samo nisku kamatnu stopu!

Niska kamatna stopa može da znači dosta, naročito kod dugoročnih kredita gde je period otplate i po nekoliko decenija. Pa ipak, niska kamatna stopa nije jedina koju treba razmatrati jer i druge stavke mogu uticati da celokupan aranžman bude odgovarajući.

Najpovoljniji stambeni kredit može da bude i onaj koji ima niže troškove obrade zahteva ili čak da je obrada besplatna. Isto tako, i procedura obrade zahteva može biti uprošćena što još dodatno olakšava procedure pa, iako nije najpovoljniji stambeni kredit, onaj je koji se mnogo lakše realizuje.

Osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita se takođe plaća, ali neke banke te troškove mogu minimizirati li nuditi besplatno osiguranje, kao i niže ili besplatne troškove održavanja kredita.

Sve ove pogodnosti direktno ili indirektno štede na troškovima oko kredita, ali i olakšavaju odobravanje. Treba dobro uporediti procedure, uslove za odobravanje, visinu kamatne stope i period otplate jer se podiže kredit velike vrednosti, sa dugim periodom otplate, pa je važno razmotriti svaku alternativu pažljivo.

Da li se isplati podići stambeni kredit?

Kada pomnožite visinu rate sa brojem godina otplate dolazi se do visoke svote novca koju morate da vratite, skoro duplo više od uzetog kredita. Da li u takvoj situaciji možemo reći da je najpovoljniji stambeni kredit zaista i najbolja opcija za finansiranje kupovine stambene jedinice?

Da ne postoje stambeni krediti ogroman broj kupaca ne bi bio u stanju da finansira kupovinu. Nije reč o nagađanju, reč je o prostoj matematici kada mnogima predstavlja problem da obezbede učešće po kreditu koje čini 10% vrednosti nekretnine.

Za kupovinu stana treba obezbediti na desetine hiljada evra, a na to sve dolaze troškovi prevoda, opremanja nekretnine i svih troškova renoviranja koje mogu da postoje. Ako je cilj da se prvo skupi novac pa da se kupi nepokretnost, taj proces može biti zaista dug da bi se na takav način nekretnina uopšte nabavila.

Sa najpovoljnijim stambenim kreditom se mesečno plaća mala rata tako da je pored nje moguće finansirati sve što je svakodnevno potrebno. Zbog toga su krediti za stan najbolji izbor iako je period otplate preko 25 godina.

Kao što smo rekli na početku, sama odluka o podizanju kredita je krupna pa je zato mnogo lakše kada se pronađe najpovoljniji stambeni kredit. Godine otplate će proći, mesec po mesec, godina po godina, a sve je počelo tako što se trajno rešilo stambeno pitanja potpisivanjem stambeno kredita. To je najbolja odluka za finansiranje u situaciji kada ne postoji drugačiji način prikupljanja sredstava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *