Vitamini za kosu-koji su i kako deluju na rast i izgled kose

O bujnoj i sjajnoj kosi sanjaju mnoge žene. Međutim, malo je onih kojima se taj san zaista i ostvari. Češće su situacije u kojima se lepši pol bori sa opadanjem kose, listanjem krajeva, suvom i beživotnom kosom. Mnogi taj izgled pripisuju pogrešnoj spoljašnjoj nezi kose, pa tako misle da do oštećenja dolazi usled loših vremenskih prilika, izlaganja kose suncu ili niskim temperaturama. Istina je da sve to može doprineti lošem izgledu kose, ali njen spoljašnji izgled i te kako zavisi od onoga što unosimo u sebe. Zbog toga je vrlo važno voditi računa o ishrani, a suplementacijom, odnosno vitaminima za kosu uticati na izgled kose.

Vitamini koji deluju na kosu

Pomenuli smo da preterano izlaganje suncu može biti štetno za kosu, baš kao i za kožu. Međutim, umereno izlaganje i te kako može biti korisno. Jedan od vitamina za kosu koji je veoma koristan jeste vitamin D. On utiče na stvaranje folikula i dovodi do rasta kose. Teško se nadoknađuje prirodnim putem i čak 70 posto ljudi pati od njegovog nedostatka. Zato je suplementacija vrlo važna, ali se ne preporučuje uzimanje više od 15 mikrograma vitamina D, osim ako vas lekar ne savetuje drugačije. Od vitamina za kosu značajan je i vitamin A, koji sprečava opadanje kose. Da biste ga potpuno iskoristili, važno je da ga uzimate u kombinaciji sa beta karotenom. Ukoliko to izbegnete može se desite da nagomilate veliku količinu vitamina. On je dobar zbog toga što sprečava da kosa izgleda suvo, jer reguliše nivo masnoće koju daju lojne žlezde. Kompleks vitamina B možda je jedan od najznačajnijih za lep i zdrav izgled kose. Tako na primer uzimanjem B12 možemo da sprečimo opadanje kose. Unosimo ga kroz meso i mleko, ponekad ne dovoljno pa se preporučuje u vidu suplementa i to 2,4 mcg dnevno. Naročito, starijim soobama, koje hronično pate od njegovog nedostataka. U stvaranju kreatina učestvuje pantenol, dok inozitol stimuliše rast. Izgled meke i sjajne kose podariće vam vitamin za kosu B3. Sa njim morate biti veoma oprezni, jer može biti otrovan u velikim količinama. Doza koja ne bi trebalo da se prekoračuje je 15 mcg dnevno. Za jači koren savetuje se biotin ili B7. Nije zanemarljiv ni značaj vitamina C koji se bori sa slobodnim radikalima koji kosu čine suvom i ispucalom. Zbog stimulacije kolagena ne samo da utiče na rast kose, već i na celokupno zdravlje kože glave.

Vitamine za kosu kompletirajte mineralima

U izgradnji, rastu i izgledu kose pored vitamina za kosu učestvuju i minerali. Loša i lomljiva kosa dokaz je da vam nedostaje magnezijum. Jedan od najvažnijih minerala svakako je gvožđe, a kada vam ono fali ne samo da kosa opada veće je slaba i suva. Crveno meso, spanać, brokoli, lešnik, dobri su izvori gvožđa. Za regulisanje nivoa sebuma uzimajte cink. Bakar na primer hrani folikul dlake, a ujedno čini da izgledate mlađe, jer poboljšava cirkulaciju. Možete ga naći u morskim i orašastim plodovima, iznutricama, integralnim žitaricama. Samo u kombinaciji uravnotežene ishrane, vitamina za kosu i minerala, zdrav izgled je zagarantovan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *