Kako da bele patike ostanu bele?

Obožavanje belih patika se ne može opisati rečima, ali mnoge nervira činjenica da one ne mogu dugo ostati tako bele i nove. Nakon prvih nekoliko nošenja bele patike čuvamo, brišemo, održavamo, ali posle nekog vremena, malo ih zapustimo i normalno je da one više nikada ne mogu da povrate tu sjajnu belu boju, kao što su imale.


Ipak, postoje neki načini da im povratite tu svežniu, koje su imale kad ste ih kupili. Kada volite neke patike, onda jednostavno želite da ih što duže nosite, bez obzira da li imate nove ili ne. I nije bitno da li su u pitanju muške ili ženske patike, jednostavno posle određenog vremena i muškarcima i ženama se dogodi da ih zapuste.  Naravno, najjednostavnije rešenja je da kupite nove patike, a veliki izbor patika možete videti na sajtu http://www.sportizmo.rs. Ako želite sami da održavate patike evo nekiliko rešenja za vas.

Trudite se da ih uvek čistite nakon nošenja

Nemojte da vaša navika čišćenja patika traje svega nekoliko dana nakon kupovine. Budite odgovorni i čistite patike svaki put nakon nošenja, a nekada i više puta u toku dana. Neki će to možda zvati opsednutošću, ali to je siguran način da bele patike duže ostanu bele.

Naime, neku prljavštinu je bolje kada skinete odmah, a ne kada čekate da se ona tu zadrži, jer će onda biti mnogo teže da uklonite. Takođe, kada duže vreme ne čistite patike, stvaraju se naslage. I nebitno je koja je marka patika u pitanju, da li su to Nike patike, Adidas patike, bez obzira i na njihov savršeni kvalitet, svejedno će se uvek prljati i uvek će im trebati dobro održavanje.

Melem za patike – sirće i soda bikarbona

Dobar način da skinete neke fleke i prljavštinu sa vaših belih patika jeste kombinacija u vidu sirćeta i sode bikarbone. Soda bikarbona je dobra za izbeljivanje i zato se sme koristiti i na vašim patikama. I ne brinite, ovaj recept neće oštetiti vaše patike, on je isproban mnogo puta i uvek je dobro delovao i dobro se pokazao.

Prvo treba da pomešate sirće sa sodom bikarbonom i da dodate malo vode, onda treba da svoje patike operete ovom smesom, ostavite ih malo, da deluje ovaj „melem“, a zatim ih najnormalnije isperete. Jednostavnije će biti sa onim patikama koje nisu platnene. I sami ste svesni da se sa platnenih belih patika fleke teže skidaju. Ali ako se malo potrudite sve možete uraditi sami.

Pranje patika u mašini – dobar ili loš izbor?

Prilikom pranja patika u mašini budite oprezni. Ne mogu sve patike da izdrže ovo pranje, pogotovu ne platnene patike. One često mogu da budu unišetene nakon pranja u mašini. Zato ako ste sigurni da vaše patike mogu da izdrže taj pritisak, onda možete da se odlučite za pranje u mašini.

Ciste patike

Međutim, ukoliko vidite da vaše bele patike osetljive, onda možda ipak treba da se odlučite za ručno pranje i na taj način ih sačuvate što je više moguće. Pranje u mašini zaista može da pomogne vašim patikama da izgledaju mnogo bolje i da izgledaju čak i kao nove. Pre nego što ih ubacite u mašinu izvadite pertle.

Pranje patika kiselim mlekom

Ovo je još jedan „melem“ za bele patike. Naime, ukoliko nemate sodu bikarbona i sirće, onda će pranje kiselim mlekom biti veoma korisno i delovaće. Isti je sistem kao i sa sodom bikarbonom. Samo će biti potrebno da ih istrljate, sačekate malo, isprete i ostavite da se osuše. Rezultati će biti i te kako vidljivi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *