Koje vrste zubnih krunica postoje?

Bez obzira na to koji problem sa zubima imate, jedno je sigurno – makar u neku ruku je reč o problemu estetske prirode. Možda vam nedostaje jedan ili više zuba, možda su vam zubi nepravilno raspoređeni, ne dopada vam se njihov oblik, a razmak između zuba više ne možete da podnesete? Uhvatili ste sebe da često rukom pokrivate usta kada se smejete? Pa, verujemo da je vreme da napokon uradite nešto po tom pitanju.

Dakle, koji god problem sa zubima (estetske prirode) da imate, zubne krunice su tu da spasu vas i vaš osmeh, a pre nego što se odlučite na ovaj zahvat, evo kratkog pregleda najčešće korišćenih vrsta krunica uz kratku analizu koje su bolje i zašto. A onda vam preostaje samo još da posetite stomatologa i ponovo počnete da se samouvereno smejete. 

Metalne krunice jedno od rešenja

Kako sam naziv kaže, metalne krunice su izrađene od metala, ali ne u potpunosti. Unutrašnjost, odnosno, jezgro ove krunice je od metala, dok je spolja ona obložena keramikom. Ipak, upravo zbog tamne boje iznutra, metalne krunice se lako uočavaju na svetlosti – svetla površina ne može da sakrije tamnu unutrašnjost te je lako uočiti da je reč o veštačkom zubu. Čak i kada su nove, metalne krunice se razlikuju od prirodnih zuba, a nakon godina korišćenja, može da se desi da se pojavi siva linija na mestu spajanja krunice i zuba odnosno zubnog implanta. Dakle, estetski prilično siromašno.

Metalne krunice su dosta jeftinije od bezmetalnih i to je jedini razlog zbog kojeg su one najrasprostranjenije. Ipak, stomatolozi polako ali sigurno počinju da izbegavaju ugradnju ove vrste krunica zbog toga što metal u unutrašnjusti metalne krunice nije biokompatibilan i često ume da izazove upale, infekcije i alergijske reakcije u ustima i desnima i time dovede u opasnost ne samo veštački zub, već i ostale prirodne, zdrave zube.

Bezmetalne krunice – savremeno i izdržljivo rešenje

U tom smislu, bezmetalne krunice predstavljaju odgovor na sve nedostatke metalnih krunica i predstavljaju noviju, savremeniju, izdržljiviju i zdraviju varijantu rešavanja problema sa zubima estetske prirode. Bezmetalne krunice takođe sadrže keramiku, ali se izdvajaju po kristal cirkonijumu, jakom i izdržljivom materijalu koji se ranije koristio čak i u svemirskoj tehnologiji! Takođe, od cirkonijuma se često izrađuje i nakit, pa vam je jasno koliko je on kvalitetan, delikatan i lep. Zahvaljujući ovom materijalu, vaš veštački zub ili nekoliko njih se neće ni primetiti jer će biti u boji vaših prirodnih zuba, savršeno transparentni sa mogućnošću prelamanja svetla poput onih pravih! Niko neće primetiti vašu novu krunicu, a posle nekog vremena ćete verovatno i sami biti u problemu da „provalite“ koji je koji zub. Ugradnju bezmetalnih krunica za zube možete uraditi i u beogradskoj stomatološkoj ordinaciji Vuković. Stručni tim pristupa svakom pacijentu posvećeno. Kvalitet i dugotrajnost krunica su zagarantovani. O samoj usluzi možete se informisati na njihovom sajtu: https://www.ordinacijavukovic.rs/page/bezmetalne-krunice/

bezmetalne-krunice-za-zube

Bezmetalne krunice su 100% biokompatibilne te nema neželjenih reakcija, a za razliku od metalnih krunica, nećete ih ni osetiti – čak, navići ćete se na njih posle svega nekoliko dana od ugradnje. A godinama nakon „upotrebe“ vaše bezmetalne krunice će i dalje biti jednako savršene.

Ono što je bitno istaći je i to da, za razliku od metalnih krunica, prilikom ugradnje bezmetalnih, biće potrebno ukloniti pet puta manje zubne materije, a ova vrsta krunica se dizajnira kompjuterski te je moguće izuzetno precizno formirati oblik, boju i vličinu zuba tako da on kasnije bude gotovo neprimetan naspram vaših prirodnih zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *