deciji stomatolog

Kako da dečiji stomatolog od „bauka“ postane „dobar čika“

Šta prvo pomislite kada vas zaboli zub? Da li odmah rešite da idete kod zubara da vas oslobodi bola ili ipak odlažete odlazak kod stomatologa i čekate da vas bol prođe?

Većina ljudi ima strah od zubara, a sam zvuk bušilice izaziva kod njih neku nelagodu. Dok smo nesavesni i neodgovorni kada je sopstveno zdravlje u pitanju, vrlo je važno da budemo obazrivi i pažljivi, a najpre veoma odgovorni kada je zdravlje  sopstvene dece u pitanju, posebno treba voditi brigu o zdravlju njihovih zubića. Na vreme treba odlučiti koji dečiji stmatolog je pravi izbor, pa onda početi sa redovnim posetama doktoru, kao i održavanje same oralne higijene kod deteta već sa prvim mlečnim zubićima koji izrastu. Informišite se i pronađite pravog stomatologa u Beogradu, Nišu ili bilo kom drugom mestu u kome živite ili koje vam je najbliže.

Kao što se uglavnom zna da kod dece prvi zubići niču već sa nekih šest meseci, to ne znači da detetu treba odmah dati četkicu i pastu u ruke, jer sa šest meseci dete ne zna praktično ništa. Treba sačekati da izniknu svi zubi kod dece i tada im postepeno ukazivati na potrebu održavanja dentalne higijene.

Kada je pravo vreme da dete počne da pere zube?

Iako ne postoji tačno vreme kada treba početi sa održavanjem oralne higijene kod dece, važno je da se roditelji savesno ponašaju prema zdravlju deteta. Neka u početku pranje zuba, pa i odlazak kod dečjeg stomatologa počne kao igra, kao postepeno upoznavanje, koje bi kasnije dovelo do redovnog odlaska kod čika doktora.

Kada niknu svi zubići i kada dete već malo odraste, preporučuje se da roditelji deci peru zube sa malom količinom paste koja ne sadrži fluorid. Važno je objasniti deci da nakon pranja zuba ne treba da unose zaslađenu hranu i sokove, jer na vreme treba početi sa stvaranjem zdravih navika.

Pravo vreme za posetu dečjem stomatologu

Iako možda deluje prerano, ali svakako dete treba odvesti u stomatološku ordinaciju već sa dve godine kako bi se ono polako upoznavalo i navikavalo na čitav ambijent. Prva poseta dečijem stomatologu ne mora nužno da podrazumeva i pregled, jer je u početku najbitnije da se dete upozna sa samim prostorom, ali i da ostvari kontakt sa svojim doktorom. Takođe, jedna od ključnih stvari u odnosu vašeg mališana i njegovog doktora jeste da izabrani dečiji stomatolog ima razumevanja i strpljenja i da ume da ostvari prijatan kontakt sa detetom.

Koliko je bitan prisan odnos na relaciji dečiji stomatolog – maleni pacijent, toliko je važno da svom detetu objasnite da čika kod kojeg ga vodite nije strašan i da će možda malo i da boli dok čika doktor pogleda šta se sa zubićima dešava. Veoma je važan prvi utisak koji će dečji stomatolog da ostavi na vašeg mališana, jer od toga zavise svi ostali dolaci kod čika zube.

Mora li odlazak kod stomatologa da bude bolan i traumatičan? Naravno da ne mora, samo treba na vreme započeti brigu o oralnoj higijeni dece i pobrinuti se da dete redovno odlazi na preglede, ali i da dete pravi društvo svojim roditeljima dok stariji odlaze na stomatološku stolicu, jer će tako razbijati strah i barijeru prema doktoru.

Pošto je detetu uvek uzor roditelj, ukoliko se roditelji odgovorno ophode prema zdravlju i edukaciji deteta, onda će i dečiji stomatolog  biti prihvaćen kao sastavni deo zdravog života i obaveza koju će svako morati da poštuje. Da bi zubići bili zdravi i lepi, dečiji stomatolog ima rešenje za to, jer čim zubiće dotakne oni će da ozdrave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *