polaganje za voznju pavlin

Kako da najlakše položite vožnju iz prve

Polaganje vožnje jedna je od veoma važnih odluka u životu, koja zahteva dobru pripremu, izbegavanje stresa i sigurnost u svoje znanje. Bilo da je u pitanju polaganje za B kategoriju, odnosno automobil, kamion ili neko drugo prevozno sredstvo, sam čin polaganja može da bude prilično naporan i zahtevan. Zato je potrebno izneti ovako bitno testiranje na pravi način, bez poteškoća.


Polaganje vožnje obuhvata testiranje u teorijskom delu ispita, a zatim i vožnju u prisustvu komisije. Važno je znati kako se najlakše pripremiti za sigurno polaganje vožnje iz prve, i u nastavku teksta dajemo neke korisne savete koje možete primeniti u ovoj situaciji.

Pažljivo izaberite auto školu

Prvi korak prilikom odlučivanja za polaganje za vozačku dozvolu jeste izbor auto škole koja će vas obučavati, pripremati i u okviru koje ćete i polagati vozački ispit. Oslušnite predloge okoline, raspitajte se detaljno o karakteristikama, pristupu i radu dostupnih auto škola u vašem mestu. Kvalitetan odabir podrazumeva da su instruktori profesionalni, smireni i motivisani da maksimalno unapređuju svaki čas vaše stečeno teorijsko znanje i vožnju na ulicama.

Takođe, važno je i da auto škola bude spremna da vam izađe u susret za dodatne časove vožnje, ili razgovore sa instruktorima u okviru teorijske pripreme, kao i da izdvoji vreme za vas kao pojedinca kada ste nesigurni ili vam treba još taj jedan čas više. To će sigurno imati pozitivan uticaj na rezultate vozačkog ispita.

Nakon časova imajte beleške

Ukoliko često nakon što napustite auto i istekne vreme časa obuke zaboravite o čemu ste razgovarali sa instruktorom i sa čim ste se sve susreli na ulicama tokom vožnje, hvatanje beleški odlično je rešenje. Naravno, nakon vožnje, kada dođete kući pokušajte da se prisetite što više različitih situacija u kojima ste se našli i zabeležite ih.

Takođe, svaki savet koji vam je pružen od strane instruktora ukoliko brzo zaboravljate, zapišite obavezno nakon časova. To vam sve može pomoći pre polaganja vožnje, bilo teorijskog ili praktičnog dela upravljanja vozilom na poligonu i ulicama. Prisećanje situacija i razgovora sa časova može dosta da vam pomogne u pogledu reagovanja u budućim, više ili manje sličnim iskustvima tokom upravljanja automobilom.

Ne plašite se greške

Greške se dešavaju svima i svakodnevno tokom vožnje. Čak i najiskusniji vozači nekada naglo ukoče ili imaju neku drugu reakciju koja može biti pogrešna u trenutku. Važno je brzo odreagovati, ne dopustiti da stres ovlada vama i da u tom momentu zablokirate potpuno. Ako dominira stres, može se samo prouzrokovati gora situacija, po okruženje i psihičko stanje osobe. Ukoliko se dogodi greška, potrebno je samo sprečiti novu ili goru situaciju. Najvažnije je da se iz greške izvuče pouka, stekne neko novo iskustvo i uvek se na njima najbrže i najlakše uči.

Ako greške doživljavate kao nešto najgore, to može urezati trajni strah od vožnje, pa će polaganje za vozačku dozvolu biti neuspešno, što je veliki nedostatak i ograničenje kretanja. Zato je važno pristupiti opušteno ulasku u automobil i upravljanju volanom. Polaganje vožnje daje šansu da se tokom vremena vozite samostalno u autu, gde god poželite, uz sticanje svakodnevnog iskustva i učenje iz novih situacija.

Polaganje vožnje važan je ispit u životu, čijom uspešnom realizacijom se olakšava svakodnevnica ljudi. Pristupanje vožnji treba da bude ujedno ozbiljno, odgovorno, ali i opušteno, jer jednom urezani strah teško se prevazilazi. Da biste jednostavno i brzo uspešno položili vozački ispit, izaberite kvalitetnu auto školu, budite smireni tokom obuke, vežbajte i beležite sve utiske i iskustva sa časova. To je siguran put ka polaganju vožnje iz prvog puta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *