Kako da renoviranje stana prođe što jeftinije?

Da biste renovirali svoj stan potrebno vam je da izdvojite osim ne tako malo novca, i trud, vreme, ali i energiju. Ukoliko ste dobro razmislili i odlučili da renoviranjem popravite izgled vašeg stana, morate da obratite pažnju i na druge važne faktore. U pitanju je posao koji nije tako lak, jer zahteva veliko angažovanje. Ukoliko ste, pak, sa druge strane u dobroj finansijskoj situaciji, onda renoviranje vašeg doma možete da prepustite i nekoj drugoj, stručnijoj osobi. Ako sa druge strane želite da uštedite, trebalo bi dobro da se raspitate na koji način i gde tokom renoviranja možete najviše uštedeti. Imajte na umu i da neka inicijalna ulaganje mogu kasnije dovesti do većih ušteda, kao što je to slučaj kada su u pitanju cene toplotnih pumpi koje isprva deluju veće, ali će neizostavno  umanjiti troškove grejanja.

Važan trik za uštedu novca- sav posao koji možete uradite sami

Ovo je zaista pravilo broj jedan. Pre samog renoviranja vašeg doma trebalo bi da razmislite šta tačno želite da promenite renoviranjem, odnosno adaptacijom stana. Nakon što utvrdite šta se menja važno je da utvrdite na koji način ćete to i uraditi. Krečenje, farbanje stolarije i ostale sitnije popravke možete uraditi i sami i tako uštedeti značajna finansijska sredstva. Tako ćete biti svesniji svojih mogućnosti, odnosno znaćete jasnije koje stvari sami možete da uradite, a za koje će vam biti potrebna pomoć. Problemi vezani sa elktričnim i vodovodnim instalacijama su zahtevniji, pa ukoliko niste iz te struke, preporuka je da se ne upuštate u njihovo rešavanje već da slučaj prepustite profesionalcima.

Kako suvom gradnjom možete uštedeti?

Pregrađivanjem prostorija možete značajno dobiti na renoviranju stana. Trebalo bi da se raspitate koje su tehnike funkcionalnije, manje komplikovanije i jeftinije. Ko je planirao renoviranje doma verovatno je čuo za termin “suva gradnja”. Gipsanim pločama vrlo lako možete pregraditi dve prostorije. Na taj način ćete dobiti zvučnu i toplotnu izolaciju, što značajno može smanjiti račune za grejanje tokom zimskih meseci. Gipsane ploče možete koristiti i u završnim fazama renoviranja, odnosno ukoliko vaš enterijer zahteva kreativnije uređenje.

Za popravku više stvari u vašem domu pitajte za popust

Ukoliko smatrate da jedan majstor može da uradi više stvari u vašem domu ne zaboravite da pitate za popust. Majstori koji su na mestu će vam obično sami ponuditi bolju cenu jer pretpostavlja da će imati još poslova u vašem stanu ili kući. Pri tome je važno istaći da je jedan od odlučujućih faktora i sreća. Pitajte u vašem okruženju, prijatelje, rođake da da li mogu da se sete nekog dobrog majstora. Ukoliko majstor dođe putem preporuke, opet pitajte za popust. Ne zaboravite da popust možete dobiti i ukoliko kupujete građevinski materijal. Tako možete da uštedite značajnu svotu novca ukoliko kupujete građevinski materijal od jedne firme.

Koristan savet – kupujte polovno, uštedećete

Kupovina polovnih materijala, takođe, može doneti značajnu uštedu. Polovne stvari i materijal nemojte kupovati od bilo koga. Uglavnom se fokusirajte na kupovinu polovnih stvari od ljudi koje već poznajete, i za koje ste sigurni da vam neće podmetnuti materijal sumnjivog kvaliteta. Možda na prvi pogled kupovina polovnog materijala, stvari, i ostalih sitnicapredstavlja rizik, ali ako malo dublje sagledate to je i idealan način da dobro uštedite. Naročito ukoliko poznajete takav tip materijala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *