Kako da sačuvate zdravlje srca

Često se kaže da je zdravlje na prvom mestu, a kada se govori o zdravlju, na prvo mesto izbija srce kao najvažniji organ – organ koji radi bez prestanka. Da srce ne bi stalo, tu je prevencija, pa čak i onda kada nam genetika nije naklonjena, odnosno kada imamo genetske predispozicije za oboljevanje od neke srčane bolesti.

Neretko se ističe važnost toga da vodimo zdrav način života, međutim, pored toga, ne smemo zaboraviti i ulogu preventivnih pregleda, redovnih odlazaka internisti, obavljanju pregleda kao što su EKG i ultrazvuk srca.

Izaberite zdrave navike

Iako je dobro poznato da su vodeći uzrok smrti u svetu srčana oboljenja, njihov nastanak je moguće preduprediti. Dobro je poznato da je upotreba duvana najviše šteti zdravlju srca, te ne čudi ako vas na pregledu ili pre nego što uradite ultrazvuk srca lekar prvo upita da li ste pušač. Pušenje direktno utiče na zdravlje srca tako što oštećuje i samo srce i krvne sudove. Zatim, fizička aktivnost je sledeća bitna stavka u očuvanju zdravog srca. Umerena i redovna fizička aktivnost, u skladu sa godinama i mogućnostima, nešto je čemu bi svakako trebalo posvetiti veliku pažnju i što bi trebalo da postane prioritet. Na taj način sprečićemo i brojne bolesti koje su usko povezane sa visokim pritiskom, prekomernom težinom i visokim nivoom šećera u krvi. Takođe, postoji i hrana koju srce, ali i ceo organizam voli i koja je dobra za njega, odnosno koja pozitivno utiče na zdravlje srca i štiti od nastanka mnogih bolesti. U tom slučaju, recept je jasan: jesti što više voća i povrća, izbegavati masnu i slanu hranu, povećati unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama

Redovne posete lekaru

Ukoliko imate neke od simptoma koji mogu da ukažu na probleme sa srcem, kao što su bol ili pritiskanje u grudima i nedostatak daha, bez odlaganja treba da se obratite lekaru. Redovni lekarski pregledi koji podrazumevaju pregled interniste, EKG i ultrazvuk srca, naočito su važni za one koji već imaju problema sa zdravljem, a pre svega za one koji imaju povišen krvni pritisak i visok nivo lošeg holesterola. Svi ti problemi mogu uticati na rad srca, i to tako što mogu direktno da ga oštete. Važno je napomenuti da su u pitanju bezbolni i nimalo neprijatni pregledi, te nema razloga za njihovo odlaganje.

Ultrazvuk srca primaran

Ultrazvuk srca nam upravo prikazuje kakav je protok krvi i da li na srcu i krvnim sudovima postoje oštećenja. Bolesti koje se mogu otkriti prilikom ultrazvučnog pregleda srca jesu miokarditis, srčana slabost, koronarna bolest… Sve ove bolesti jesu vrlo ozbiljne, ali ne treba ih gledati kao nerešive. Naime, ukoliko se prilikom ultrazvuka srca ustanovi neka srčana bolest, ona se može lečiti određenim lekovima. Izuzetno je važno sa terapijom početi na vreme, dok se na srcu i krvnim sudovima ne stvore još veća oštećenja, koja mogu da izazovu ponekad i ozbiljne, pa čak i fatalne posledice.

Zato, uzmite zdravlje u svoje ruke – zdrav život i redovni pregledi i o srcu ćete razmišljati samo kad je ljubav u pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *