provalnik-snimljen-kamerom-preko-mobilne-aplikacije

Kako da zaštitite Vaš dom za vreme godišnjeg odmora?

Ako ste prethodnih meseci marljivo radili i osećate da bi Vam dobro došao predah od radnih zaduženja, onda ste sigurno s nestrpljenjem iščekivali period u kom se trenutno nalazimo. Sezonu godišnjih odmora.

Bilo da pomno planirate odlazak na omiljenu destinaciju ili donosite odluke o tome “u hodu” – godišnji odmor je beg od svakodnevice kom se svi najviše radujemo. Maštarenje o danima koje ćemo provesti na plaži, bazenu, planini ili jezeru, kupovina potrebnih stvari i organizacija puta, su omiljene male čari za sve hedoniste.

Iako pripreme pred odmor često umeju da budu naporne i oduzimaju većinu slobodnog vremena, one zapravo predstavljaju uvod u novu nezaboravnu avanturu. Time podižu Vaš entuzijazam na viši nivo – i dobro raspoloženje ubrzo zamenjuje umor.

Za većinu ljudi, leto je savršeno doba da napune baterije i ostave svakodevne brige iza sebe. Putovanje je svakako sjajan način da se opustite, upoznate nova mesta, proširite poglede na svet i možda promenite stare navike.

Navika koju možda želite da promenite je prekomerna briga. No, kada je ona usmerena na sigurnost Vašeg doma i dragocenosti u njemu dok ste odsutni – nije beznačajna, niti nepotrebna. Možda ste svaki put odlazili na godišnji odmor u strahu od neželjenih okolnosti i zbog toga niste mogli u potpunosti da uživate. Možda ste maštali o tome kakav je osećaj bezbrižnosti. Zašto taj osećaj ne bi postao realan?

Sezona godišnjih odmora je pravo vreme da razmislite o ugradnji bezbednosnog sistema. Iskoristite blagodati pametnih uređaja na više polja – sprečite provalu i krađu, lišite se brige o dragocenostima koje ostavljate u zaštićenom prostoru i budite u toku s dešavanjima u Vašem domu u svakom momentu. Kada ste sigurni u tehničku zaštitu svog doma, preostaje Vam samo da se zabavite na omiljenom odredištu kao nikada do sad.

Moderni bezbednosni sistem – 3 načina zaštite Vašeg doma dok ste na odmoru

#1 Video nadzor

velike-kamere-za-video-nadzor

Statistika ukazuje na povećan broj provala i krađa u toku letnjih meseci. Instalacija unutrašnjih i spoljašnjih kamera je idealan način odvraćanja potencijalnih uljeza. Većina provalnika će odustati od namere već pri prvom kontaktu s kamerom. U slučaju upornijih prestupnika, koji se ipak odluče na preuzimanje većeg rizika, imaćete zabeležene detalje svih okolnosti u Vašem odsustvu. Ovo može biti važna stavka za prepoznavanje sumnjivih lica ako se ponovo nađu u blizini Vašeg poseda.

#2 Detekcija pokreta

Ukoliko ne želite da prolaznici i provalnici steknu utisak da su u Vašem domu ukućani odsutni, razmislite o ugradnji senzora detekcije pokreta. Ovi senzori se mogu ugraditi na vrata i prozore. Zavisno od modela koji odaberete i površine koju želite da obuhvate, imaju širok obim detekcije kretanja.

Opcija automatskog paljenja svetla pri detekciji pokreta stvara privid prisustva ukućana. U slučaju razbijanja stakla ili probijanja vrata, senzori pokreću alarm i obaveštavaju Vas o ovom događaju u realnom vremenu – i na taj način ništa nije prepušteno slučaju.

#3 Detektori gasa

Kada odlazite na put, sigurno proveravate da li su određeni električni uređaji isključeni i da li ostali ispravno rade. Verovatno nekoliko puta. Detektori gasa “vas pokrivaju” u slučaju prekomernog zagrevanja površina ili aparata, pojave požara ili povišene koncentracije gasova. Ovi pametni uređaji će automatski odreagovati u hitnim slučajevima i lišiti Vas štete i novčanih izdataka.

Prilikom odabira sistema za tehničku zaštitu, imajte na umu da stepen zaštite zavisi od kvaliteta opreme. Kompanija Videomont u svojoj ponudi obuhvata pouzdanu opremu najkvalitetnijih svetskih proizvođača. Uz to su Vam na raspolaganju usluge savetovanja, planiranja, ugradnje i održavanja sistema.

Objave na društvenim mrežama – mač sa dve oštrice

Dodatna zaštita koja Vas neće koštati je pametno korišćenje društvenih mreža dok ste na godišnjem odmoru. Koliko god primamljivo bilo objavljivanje fotografija na Facebook-u ili Instagramu, ova satisfakcija može ugroziti bezbednost Vašeg doma. U slučaju da imate otvoren profil i naviku da delite lokaciju sa svojim pratiocima, imajte na umu da Vaše objave ne prate samo dobronamerni pratioci.

Mnogi provalnici koriste sklonost ka iznošenju detalja o putovanju na društvene mreže – kako bi saznali koliko ste udaljeni od kuće i koja je Vaša naredna lokacija. Ako ne želite da pružate uljezima sve informacije “na tacni” i da Vaš dom bude nova meta provalnika, suzdržite se od označavanja trenutne lokacije i isključite opciju praćenja lokacije telefona prilikom objava fotografija i statusa.

Kada je reč o tehničkoj zaštiti, bez sumnje da je tehnologija pokrenula revoluciju – moderne kompanije ne mogu da zamisle poslovanje bez pouzdane zaštite svojih zaposlenih i prostora u kom borave. Komfor koji nam pruža osećaj bezbednosti, polako prenosimo i u privatni život. Sve više cenimo privatnost i bezbednost – u kući, kolima, na putovanju. Ugradnja bezbednosnog sistema više nije samo fizička zaštita. Ona postaje čuvar Vašeg spokoja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *