Kako lečiti upalu sinusa?

Sinusi imaju važnu funkciju u očuvanju zdravlja gornjih respiratornih puteva. Kada organizam detektuje da postoji neka pretnja sinusi izlučuju sluz koja vlaži nosne sluznice i tako pomaže otklanjanju svih čestica koje su nezdrave u disajnim putevima.


Usled upale i otoka unutar nosnih šupljina sinusi se zatvore i dolazi do njihove upale – sinuzitisa. Kako otkloniti bol i pritisak u glavi, kako lečiti ovo stanje?

Lekovi na prirodnoj osnovi – prva pomoć u lečenju upale sinusa

Pre poziva lekara ORL ordinacije prirodni lekovi mogu olakšati bolove, skratiti vreme oporavka a ceo tok bolesti učiniti podnošljivijim.

  • Preporučuje se unos što veće količine čaja. Para povoljno deluje na otpušavanje puteva, a tečnost na razvodnjavanje sekreta u nosu. Za ovu svrhu najbolji su čajevi od nane, kamilice, kupine, majčine dušice…
  • Pored čajeva treba koristiti inhalacije i fiziološki rastvor
    Inhalacija se može raditi čistom parom ili sa dodatkom supene kašike morske soli.
  • Fiziološki rastvor je neškodljiv i vlaži nosnu sluznicu. Tokom ubrizgavanja osetićete ispiranje nosnih šupljina što doprinosi smanjenju pritiska i bržem oporavku. Može se koristiti običan špric ili posebne bočice pod pritiskom koje izbacuju jači mlaz za teža zapaljenja.
  • Pomažu i sprejevi za nos i biljni sirupi koji svojom kombinacijom ubrzavaju lečenje
  • Pored svega navedenog kao trenutna pomoć odlične su i tople obloge koje brzo i efikasno smanjuju pritisak i bol u glavi.

Za stručnu pomoć obratite se ORL ordinaciji

Ako upala ne prolazi ni pored prirodnog lečenja, ako se sinuzitis često javlja…neophodno je da potražite pomoć ORL ordinacije.
Specijalista iz ORL ordinacije će uraditi detaljan pregled, utvrditi uzroke i propisati neophodnu terapiju. Da bi utvrdio uzrok a potom i terapiju mora imati laboratorski rezultat krvi da bi se videlo da li je reč o bakterijskim ili virusnim infekcijama. Analizira se i mikrobiološki sekret iz nosa, a po potrebi se radi i skener sinusa.

Rezultat analiza će dati usmerenje za potrebnu terapiju. Lekar ima na raspolaganju medicinske kapi za nos, kortikosteroide, antibiotike, lekove za alergiju ili lekove protiv bolova… Svaka od ovih grupa lekova ako se propiše sa pravim razlogom doneće brzo izlečenje.

Mnoge ORL ordinacije u Beogradu pružaju i dodatne usluge pa se na jednom mestu mogu uraditi sve analize neophodne za dijagnostifikovanje sinuzitisa. Samo jednom posetom se može izvršiti sva dijagnostika i time brže započeti sa procesom lečenja.

Pravovremeno lečenje upale sinusa je jako bitno jer nelečene upale mogu da naprave dalje komplikacije, a pošto su uho grlo i nos povezani kanalima opasnost je još i veća.

Za sve pa i ORL ordinacije Beograd je najveći zdravstveni centar i zato je logično da se tu uvek prate svetski trendovi i primene nova saznanja. Oprema je savremena, a lekari konstantno prolaze dalja usavršavanja i nezaostaju za svetskim stručnjacima.

Upala sinusa je signal da se vaše telo sve teže bori sa žarištem oboljenja u organizmu. Prirodni lekovi mogu pomoći ali je u mnogim slučajevima potrebno otići lekaru. ORL ordinacije u Beogradu su dobar izbor jer mogu brzo postaviti dijagnozu i propisati način lečenja. Brzom reakcijom će se sprečiti nastanak hroničnih problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *