slavine za sudoperu

Kako odabrati najbolje slavine za sudopere

Kupovina stvari za prostor kuhinje treba da se zasniva na kvalitetu, pre nego isključivo na proceni novčanih izdataka, odnosno troškova. Kako se radi o prostoriji koja se svakodnevno koristi, uz proticanje vode, vlage i pare, najvažnije je da njena praktičnost, ali i estetika budu isti kao prvog dana opremanja. 

Slavine za sudopere su neizostavan deo svake kuhinje i moraju biti odabrane uz obraćanje pažnje na karakteristike poput trajnosti, protoka vode, otpornosti na vlagu i kamenac, kao i veliki broj drugih svojstava. Kako odabrati najbolje vrste u izobilju današnje ponude na tržištu, dajemo u nastavku teksta. 

Posvetite pažnju funkcijama i mogućnostima slavina

Kvalitet treba da bude primarni kriterijum kada se biraju slavine za sudopere, kao i prilikom ostatka dizajniranja prostora. Savremena ponuda je znatno raznovrsnija nego ranije, čak postoje i varijante sa neverovatnim brojem funkcija i mogućnosti. Tako, danas se može odabrati model koji se jednim pokretom izvlači i podešava po visini. To omogućava ugrađivanje sudopere direktno ispod prozora, pored vratanca koja se otvaraju i slično, jer se moderna slavina može pomeriti, kako ne bi smetala funkcionisanju drugih otvora. Uz to, danas postoje varijante koje su fiksne i pričvršćene za podlogu, ali i one koje imaju pokretno crevo umesto granitnog ili inoks dela koji se ne pomera. Za često i obimno pranje sudova, odlično je rešenje odabrati slavinu koja je savitljiva. 

Vodite računa o pritisku i protoku vode

Naime, kako postoje dve mogućnosti za dotok vode: direktno iz jednog povezanog bojlera, ili uz odvojen bojler koji stoji iznad ili ispod sudopere, tako se i razlikuje nivo pritiska. Za povezivanje sa jednim, glavnim bojlerom biraju se slavine za sudopere koje imaju dva creva – za pokretanje tople i hladne vode, što pruža visok, odnosno snažan pritisak vode. U slučaju da se radi o varijanti odvojenog, poznatog kao protočni bojler koji se samostalno greje na struju, tada se biraju modeli sa trostrukim crevom, odnosno dodatnim kojim se vrši povezivanje. U ovom slučaju postoji nizak, odnosno slabiji pritisak, koji se može premostiti kvalitetnijim i jačim slavinama, kao i bojlerima.

Posvetite pažnju stilu i estetici u kuhinji

Slavine za sudopere su važan deo kompletnog izgleda kuhinje i zbog toga je značajno da se „slaže“ sa pretežnim stilom, materijalom i bojama. One mogu da budu kreirane od čuvenog inoksa, koji ima sivu boju, obično jak sjaj i što je najvažnije – nerđajuća svojstva. Pored ove varijante, moderna atrakcija su granitni primerci, koji se biraju u kompletu sa sudoperama, odnosno identičnoj boji i tonu. Oblici su takođe raznovrsni – ravni, zaobljeni, sa većim ili manjim fiksiranim ili pokretnim cevima. Uz sve ove izbore, ručka za pokretanje vode može da bude jedna, koja na jednoj strani ima toplu, a na drugoj hladnu vodu. Može da bude odabrana i slavina sa dve ručke, koje se odvojeno koriste za toplu i hladnu vodu. Slavine za sudopere mogu da budu i u boji bronze, bakra i slično, što obično odgovara rustičnom i klasičnom dizajniranju, sa ručkama koje imaju stilske ukrase, dodatke i slično. 

Veoma je značajno da slavine za sudopere budu odabrane prema kvalitetu i trajnosti, ali i sa osvrtom na karakteristike sistema protoka vode, kao i osećajem za stil, „slaganje“ boja i materijala. Preporuka je uvek izabrati kvalitet naspram cene, jer su uštede u vidu trajnosti dugoročno znatno više od cene koja se plaća prilikom kupovine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *