Kako odabrati najbolje slavine za sudopere

Kupovina stvari za prostor kuhinje treba da se zasniva na kvalitetu, pre nego isključivo na proceni novčanih izdataka, odnosno troškova. Kako se radi o prostoriji koja se svakodnevno koristi, uz proticanje vode, vlage i pare, najvažnije je da njena praktičnost, ali i estetika budu isti kao prvog dana opremanja. 

Slavine za sudopere su neizostavan deo svake kuhinje i moraju biti odabrane uz obraćanje pažnje na karakteristike poput trajnosti, protoka vode, otpornosti na vlagu i kamenac, kao i veliki broj drugih svojstava. Kako odabrati najbolje vrste u izobilju današnje ponude na tržištu, dajemo u nastavku teksta. 

Posvetite pažnju funkcijama i mogućnostima slavina

Kvalitet treba da bude primarni kriterijum kada se biraju slavine za sudopere, kao i prilikom ostatka dizajniranja prostora. Savremena ponuda je znatno raznovrsnija nego ranije, čak postoje i varijante sa neverovatnim brojem funkcija i mogućnosti. Tako, danas se može odabrati model koji se jednim pokretom izvlači i podešava po visini. To omogućava ugrađivanje sudopere direktno ispod prozora, pored vratanca koja se otvaraju i slično, jer se moderna slavina može pomeriti, kako ne bi smetala funkcionisanju drugih otvora. Uz to, danas postoje varijante koje su fiksne i pričvršćene za podlogu, ali i one koje imaju pokretno crevo umesto granitnog ili inoks dela koji se ne pomera. Za često i obimno pranje sudova, odlično je rešenje odabrati slavinu koja je savitljiva. 

Vodite računa o pritisku i protoku vode

Naime, kako postoje dve mogućnosti za dotok vode: direktno iz jednog povezanog bojlera, ili uz odvojen bojler koji stoji iznad ili ispod sudopere, tako se i razlikuje nivo pritiska. Za povezivanje sa jednim, glavnim bojlerom biraju se slavine za sudopere koje imaju dva creva – za pokretanje tople i hladne vode, što pruža visok, odnosno snažan pritisak vode. U slučaju da se radi o varijanti odvojenog, poznatog kao protočni bojler koji se samostalno greje na struju, tada se biraju modeli sa trostrukim crevom, odnosno dodatnim kojim se vrši povezivanje. U ovom slučaju postoji nizak, odnosno slabiji pritisak, koji se može premostiti kvalitetnijim i jačim slavinama, kao i bojlerima.

Posvetite pažnju stilu i estetici u kuhinji

Slavine za sudopere su važan deo kompletnog izgleda kuhinje i zbog toga je značajno da se „slaže“ sa pretežnim stilom, materijalom i bojama. One mogu da budu kreirane od čuvenog inoksa, koji ima sivu boju, obično jak sjaj i što je najvažnije – nerđajuća svojstva. Pored ove varijante, moderna atrakcija su granitni primerci, koji se biraju u kompletu sa sudoperama, odnosno identičnoj boji i tonu. Oblici su takođe raznovrsni – ravni, zaobljeni, sa većim ili manjim fiksiranim ili pokretnim cevima. Uz sve ove izbore, ručka za pokretanje vode može da bude jedna, koja na jednoj strani ima toplu, a na drugoj hladnu vodu. Može da bude odabrana i slavina sa dve ručke, koje se odvojeno koriste za toplu i hladnu vodu. Slavine za sudopere mogu da budu i u boji bronze, bakra i slično, što obično odgovara rustičnom i klasičnom dizajniranju, sa ručkama koje imaju stilske ukrase, dodatke i slično. 

Veoma je značajno da slavine za sudopere budu odabrane prema kvalitetu i trajnosti, ali i sa osvrtom na karakteristike sistema protoka vode, kao i osećajem za stil, „slaganje“ boja i materijala. Preporuka je uvek izabrati kvalitet naspram cene, jer su uštede u vidu trajnosti dugoročno znatno više od cene koja se plaća prilikom kupovine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *