Kako odabrati odgovarajući luster za vaš dom

Ponekad se čini da je izbor rasvete za vaš dom lak posao, ali se često ispostavi da je upravo suprotno. Ukoliko se odlučite za lustere onda morate dobro obratiti pažnju na neke stvari kako bi vaš dom izgledao upravo onako kako ste zamišljali.

Ako se ne vodi računa o veličini prostorije ili oblika, izbor lustera može vrlo lako narušiti estetiku i harmoniju prostorije u kojoj se nalazi. Rasveta vašeg doma je veoma važan posao tako da pored funkcionalnosti morate voditi računa i o dizajnu i estetici.

Veličina lustera

Prostorije u kojima se lusteri najčešće nalaze su dnevna soba i trpezarija. Tu se posebno mora voditi računa o dužini i veličini lustera kako se ne bi stekao utisak da luster dominira prostorijom. Lusteri su sami po sebi veoma dekorativni tako da ako se stavi u prostoriju sa previše dekoracije, može preći granicu ukusa i postati kič. Dakle, veličina i dekoracija su najbitnije stavke kada je u pitanju izbor lustera. U nekim situacijama gde su prostorije velikih dimenzija i mesta na plafonu ima i previše, bolje je odlučiti se za dva manja lustera umesto jednog velikog. Još jedna bitna stavka je visina plafona, ako je plafon nizak onda vodite računa da luster ne bude, već se možete odlučiti za moderniju varijantu bliže plafonu. U trpezarijama su najpopularniji viseći lusteri iznad trpezarijskog stola, tako da je to možda najbolje mesto gde možete slobodno dekorisati. Ali i tu se mora voditi računa o dužini stola. Ako je sto dugačak onda je poželjno i više lustera u jednom redu a ukoliko se radi o manjem i možda okruglom stolu onda je najbolje odlučiti se za jedan luster jednostavnijeg dizajna.

Stil lustera

Lusteri mogu biti detalj koji daje identitet vašem domu ili prostoriji za koju ste se odlučili da dekorišete. Njihova estetika može biti tradicionalna, romantična ili moderna. Vrlo česte su i kombinacije više stilova u prostoriji tako da često srećemo tradicionalne lustere u modernom enterijeru. Takve kombinacije se biraju jako pažljivo jer mogu lako narušiti izgled i koncepciju prostorije. Ako se odlučite za moderni stil prostorije onda gledajte da luster bude modernog dizajna ali opet da na neki način oplemeni i unese toplinu u vaš dom jer u suprotnom prostorija može izgledati sterilno. Romantičan stil lustera podseća na kraljevske palate, tako da ukoliko nemate prostoriju koja liči na palatu onda je bolja opcija odabrati mali luster u romatičnom stilu. Mali lusteri su dosta praktični a u isto vreme možete imati osećaj raskoša koji pruža njihova dekorativnost. Nemojte da preterujete sa dekoracijom jer lusteri su sami po sebi kao umetničko delo. Tradicionalni lusteri su ozbiljniji izbor i njih treba stavljati u prostorije koje su pažljivo dekorisane tradicionalnim ukrasima i starijim predmetima. Takođe, tradicionalni lusteri se smatraju i luksuznim lusterima tako da se često koriste za dekorisanje luksuznih kuća i vila.

Kada je u pitanju izbor kućne rasvete, izbor je zaista veliki i to može da bude dosta teška odluka. Pre svega imajte na umu da rasveta mora da bude funkcionalna i da prostorija mora biti pravilno osvetljena a da tek onda dolazi deo sa estetikom i dizajnom. Ne zaboravite da rasveta ima veliki uticaj na atmosferu u vašem domu tako da birajte pametno i pažljivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *