Kako pobediti strah od visine?

Jedan od najčešćih strahova jeste strah od visine. Često se govori da je to evolucijski strah čak i da je to strah koji nam je usađen i da ga svi u jednom trenutku osetimo. Ipak, da li je to tako?

Neko se ne plaši da se penje po planinama, da visi sa litica, da skače iz aviona, dok se sa druge strane neko plaši da stane blizu ograde na terasi, dok se na primer nalazi na drugom spratu. Zaista postaje vrlo nezgodno kada sa svojim strahom morate da se suočavate svakog dana. Ukoliko neko radi na visini na primer, njega će ovaj strah ograničavati i on vrlo lako može da izgubi posao. Šta ako nekona primer živi na sedmom spratu i jednostavno se plaši i da pogleda kroz prozor, onda će to uticati i te kako na kvalitet života i zato, strah se mora pobediti, a mi vam predlažemo nekoliko načina:

Usporite i razgovarajte sami sa sobom

Obično je mir ono čemu težimo kada se neki strah javi. Važno je da upitate sebe: Zašto vam je važno da se oslobodite tog straha? Možda vas taj strah upravo štiti od nečega, možda vi podsvesno želite da se zaštiti od nečega, želite da pobegnete. Zapitajte se šta je sekundarna dobit od tog vašeg straha, šta je ono što dobijate time što se plašite i sebi uskraćujete neke stvari. Potrebno je da sebi postavite par dobrih pitanja i onda ćete svoj mozak zaposliti i verovatno ćete shvatiti da je uvek u srži nešto drugo, a ne sam strah. Neke odgovore možete dobiti i kroz meditaciju.

Ako ne možete da dođete do odgovora – theta healing

Ukoliko sami ne znate sebi da postavite konkretna pitanja, onda prepustite stručnjaku. Theta healing metoda je odlična za pobeđivanje strahova. U ovom slučaju teraput vam postavlja konkretna i nekada vama možda neobična pitanja, a vi sami dolazite do odgovora. Theta healing je metoda koja je usmerena ka duhovnom, mentalnom, emocionalnom i fizičkom nivou. U toku theta healinga mogu vam se javiti i mnoge stvari kojih niste bili svesni, doći ćete do mnogih odgovora i otkrićete uzroke svojih problema i nezadovoljstava. Theta healing je drevna metoda, ali je relativno skoro postala popularna, i to upravo zbog svoje uspešnosti. Bilo koju fobiju da imate uvek je moguće prebroditi je i pobediti je. Svi odgovori su u nama, samo ih treba pronaći, a nekada nam je zaista potrebna podrška.

Posetite psihologa

Pre svega, da biste pobedili svoj strah morate da znate šta vam se dešava. Stručno lice, koje se susretalo sa ovom i sličnom fobijom verovatno milion puta zna da vam ponudi odgovor na pitanje šta se to dešava sa vama. Nekome se ovaj strah javio spontano i odjednom i pita se zašto i kako se ovo meni desilo i šta će dalje da se dešava i kako da prebrodim ovo. Psiholog će vam objasniti naučno šta se to dešava i zašto vam se znoje dlanovi i srce vam lupa čim priđete i staklenoj ogradi u tržnom centru na primer ili čak i čim pomislite na neke visine. Ukoliko vas problem ozbiljno ograničava, ne odlažite razgovor sa stručnjakom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *