Kako pravilno hraniti psa

Tvrdnje kao što su moj pas može da jede sve što hoće, kada hoće ili može da jede sve što jedu i ljudi su potpuno pogrešne. Najbolja iskoristivost hranje je kada pas ima dva ili tri obroka u toku dana. Postavlja se pitanje koje namernice psi mogu i smeju da jedu?

Postoje naravno namernice koje pas može da jede bez problema i namernice koje nisu preporučiljive za psa. Ako pas pojede nešto što se ne preporučuje u malim količinama to ne mora da bude opasno po njego život u većim količinama može biti kobno.

Hrana za pse koju treba izbegavati

Čokolada za kuvanje se nikako ne prepručuje, namernice koje stvaraju nadimanje stomaka poput graška, kupusa, pasulja ili boranije stvaraju veliku količinu gasova u crevima psa. Digistrivni trakt je dosta različit u odosu na ljudski, pa je i varenje hrane drugačije. Jaja i posebno belance  utiču na nervni sistem psa. Mleko se ne preporučuje u velikim količinama, i treba im dati mleko bez laktoze.

Sitne kosti pas ne treba de jede, sem velikih i tvrdih kostiju kao što su goveđe ili svinjske i to najviše u cilju igranja i čišćenja dentalnih naslaga. Takođe, med se ne preporučuje štencima. Psu treba da izbegavate da dajete slatkiše jer mu to ništa dobro ne donosi.

Sve vrste testina se takođe ne preporučuju, jer one u sebi sadrže kvasac koji može da stvori nadimanje i zatvor i dijareju. Rešenje za pravilnu ishranu pasa je dosta jednostavno. Ne treba im davati ostatke ljudske ishrane. Granulina i industrijski pripremljena hrana za pse je najednostavniji, najispravniji i najekonimičniji izbor.

Suva hrana za pse predstavlja dobar izbor jer izbalanisiran odnos svega što je psu potrebno za rast i razvoj, posebno za štenad u fazi razvoja. Odnos kalicijuma i fosfora mora da bude dva prema jedan. Ukoliko nema dovoljno kalicijuma u hrani ili ga ima previše može doći do pojave rahitisa. U hrani koja je pravilno izbalansirana ne treba dodavati kalciju, sem ako se ne radi o nekim rasama psa koje jako brzo rastu.

Psi ne treba da jedu kada hoće, ne mogu da jedu šta hoće a pogotovu ne smeju da jedu ono što jedu ljudi. Suština pravilne ishrane jeste da pas unosi dovoljnu količinu hrane koja neće dovesti ni do mršavljenja ni do gojenja. Ovo se postiže pravilnim odabirom hrane za pse, namenjenoj određenoj kategoriji i životnom stadijumu ljubimca. To može biti jednostavno ako disiplinujete sebe i svoje ukućane, a dovešće do toga da vaš pas bude zdrav i srećan i naravno odgovarajuće sit.

Biraje pametno hranu za pse za sve, jer od kvaliteta ishrane zavisi i to kako će se vaš pas razvijati. Vodite računa šta on unosi u svoj organizam, jer kao i kod čoveka od pravilne i adekvatne ishrane zavisi i kvalitet života.

Hrana za pse treba uvek da bude kvalitetna, taj kvalitet se u kućnoj pripremi ne može postići. Zato samu pripremu hrane za pse treba prepustiti profesionalcima. Uvek kada se desi neka bolest kod psa, obavezno se posavetujte sa veterinarom jer pravilan unos hrane može sprečiti dalji razvoj toka bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *