Kako sagoreti kalorije i dok radite?

Naporni treninzi su sinonim za sagorevanje kalorija, međutim, da li zaista morate da budete u sportskoj opremi da biste skinuli višak kilograma? Podrazumeva se da su treninzi neizostavan deo mršavljenja, ali postoji i niz drugih faktora koji mogu doprineti vašem cilju, a da pri tom ne zahtevaju veliki napor poput onog koji ulažete u teretanama.

Svoje mišiće možete trenirati i dok obavljate standardne poslove u kući, sedite u kancelariji ili prisustvujete važnom sastanku. Uz nekoliko saveta koje donosimo u nastavku teksta, možete da uvedete nove navike u svoju svakodnevicu koje će i te kako doprineti gubitku kalorija i mršavljenju na duže staze.

#1 Prošetajte do toaleta na drugom spratu

Navikli ste da odlazite u toalet koji se nalazi tik do vaše kancelarije, jer je tako naravno praktičnije? Ukoliko se pitate kako smršati i sagoreti kalorije bez mnogo muke, promenite ovu praksu i popnite se do toaleta na spratu iznad ili siđite na sprat ispod, u zavisnosti gde je smeštena vaša kancelarija.

Dovoljno je da samo nekoliko puta dnevno pešačite uz stepenice do toaleta i da skinete čak 100 kalorija za jedan radni dan. Osim toga, na ovaj način ćete sebi priuštiti i najbolje kardio vežbe, malu šetnju i pauzu od posla koja uvek prija, naročito ako vam je posao stresan i naporan.

rad-devojka-vezbe

#2 Trenirajte listove dok čekate u redu

Čekate u redu za fotokopir aparat ili za toalet? Iskoristite ovih par minuta pametno – aktivirajte svoje listove. Popnite se visoko na prste i spuštajte se, a odmah po dodirivanju tla petama, ponovo se naglo izdignite.

Napravite bar dvadeset ponavljanja. Na ovaj način ćete ojačati vaše listove veoma jednostavno i lako, još ako se desi da više puta čekate u redu, u tome bolje po vaše noge, koje će vrlo brzo izgledati zanosno i utegnuto. Osim toga, čekanje će ovako trajati mnogo kraće.

#3 Radite vežbe za gluteus dok kuvate

Zategnuti telo možete čak i dok obavljate standardne poslove u kuhinji, dok kuvate kafu ili pripremate ručak na pauzi. Ukoliko dugo stojite pored šporeta ili seckate povrće idealno je da trenirate mišiće gluteusa.

Čvrsto stegnite zadnjicu na nekoliko sekundi, a onda je naglo opustite. Ovaj postupak ponavljajte više puta, sve vreme dok stojite i kuvate. Što više držite zadnjicu zategnutom, efekat će biti bolji, a ovu vežbu možete upražnjavati gotovo na svakom mestu.

#4 Vežbe za grudi na bilo kom mestu

Želite da zategnete grudi? Postoji vrlo jednostavan i lak način da na tome poradite gde god da se nalazite. Sklopite dlanove tačno ispred grudi, a onda šakom desne ruke gurajte levi dlan, kojim treba da pružate otpor desnoj ruci.

Uradite bar 20 ponavljanja, pa onda zamenite ruke. Osetićete mišiće grudi, a uz ponavljanje ove vežbe nekoliko puta dnevno na poslu, u prevozu ili kod kuće – primetićete i rezultate u vrlo kratkom roku.

Ova vežba je idealna i za žene i za muškarce, jer vrlo dobro utiče ne samo na mišiće grudi, već i doprinosi tome da malo prodrmate celo telo, što je poželjno na poslu, pogotovo ako vaš posao podrazumeva dugo sedenje u jednom mestu.

#5 Aktivirajte stomačne mišiće dok sedite

Vaš posao podrazumeva sedenje u kancelariji za računarom? Onda bez sumnje imate idealno radno mesto pogodno i za vežbanje stomaka. Smestite se udobno u svoju stolicu, a onda počnite neprimetno da odižite noge prema gore dok ne dodirnete sto.

Možete i saviti noge u kolenima – osetićete kako stomačni mišići rade. To su nesumnjivo najbolje vežbe za brzo skidanje sala sa bokova i oko stomaka dok sedite na svom radnom mestu i obavljate svakodnevne zadatke.

#6 Vežbajte sa flašicom vode

Za ovu vežbu su vam potrebne samo dve flašice vode, koje će vam poslužiti umesto tegova. Uzmite flašicu u jednu ruku, ispravite je, a zatim savijte u laktu i dotaknite rame. Vežbu radite u najmanje 20 ponavljanja po jednoj ruci, a zatim napravite pauzu.

Ova vežba za ruke se može izvoditi i na vašem radnom mestu kada nije gužva, a u kombinaciji sa ostalim, odlično je rešenje za trošenje kalorija na efikasan način.

#7 Za bolju kondiciju zaboravite na lift

Ako vaše radno mesto podrazumeva vožnju liftom, smatrajte sebe pravim srećnikom koji će moći da vežba celo svoje telo i stekne kondiciju, a ukoliko je potrebno popeti se na peti sprat do kancelarije, u tom bolje.

Naime, kondicija se najbolje stiče šetnjom i trčanjem, a noge i gluteus se odlično zatežu penjanjem uz stepenice, stoga iskoristite priliku da lagano trčkarate uz i niz stepenice na poslu kada god da je to moguće, bez zvanja lifta.

Čak i kada žurite, ubrzajte hod, potrčite lagano ili preskačite po dva stepenika pažljivo – vaše telo će vam biti zahvalno, kalorija će biti manje, a kondicija će vam vremenom zasigurno doći na zavidan nivo.

#8 Ojačajte abdomen dok sedite na stolici koja se vrti

Abdomen je moguće ojačati veoma lako ako vaše radno mesto podrazumeva sedenje na kompjuterskoj stolici koja ima mogućnost vrtenja. Naime, mnogi inače imaju naviku da se vrte na stolici, a ukoliko to budete radili na pravi način, možete ojačati svoj abdomen.

Naime, dok sedite na “vrteški” rotirajte se u levo što više možete i zadržite pet sekundi. Zatim isto to ponovite u desno. Uradite po pet setova za najbolji efekat. Ako vam je potrebna potpora, uhvatite se za naslon stolice za dodatnu pomoć.

#9 Vežbajte mišiće leđa i istežite se u svakom momentu

Svi oni koji sede dugo na poslu, znaju da posle nekog vremena dolaze i bolovi u leđima koji mogu ozbiljno da ometaju u obavljanju poslovnih obaveza. Stoga ne dozvolite da se to i vama desi i ojačajte mišiće leđa.

Vežbe za gornji deo leđa zaista nisu teške, a veoma su dobre za leđne mišiće. Naime, prislonite se uz zid, stavite ruke uz telo, ali tako da šake budu okrenute ka telu, ne ka zidu. Zatim polako počnite da gurate laktove ka zidu, oslanjajući ih uz zid, ali samo njih, ne i druge delove ruke.

Kada dođete u tu poziciju, ramenima gurajte unazad što više možete. Osećaj povratka kičme u normalni položaj učiniće da poželite da ove vežbe radite svakodnevno kada god vam se ukaže prilika za to.

Radno mesto i standardne svakodnevne obaveze mogu da se iskoriste i na način koji će pomoći vašem telu – kroz vežbe koje možete upražnjavati uvek i svuda. Vrlo je jednostavno, a sve što treba jeste da se naviknete na nove aktivnosti za vašim radnim stolom, ili pak u putu do posla.

Naravno, pravo mršavljenje neće doći bez redovnih treninga i zdrave ishrane, ali čak i vežbe koje smo naveli su sasvim dovoljne da se bolje osećate u toku dana, bez obzira što ste zatrpani poslom i obavezama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *