Pravilna nega lica

Lice redovno čistite, hidrirajte i negujte odgovarajućim preparatima. Jedino tako će vaše lice biti lepo, zategnuto, a koža zdrava i nežna. Ukoliko niste sigurni koje kreme treba koristiti, idite do najbliže dermatološke ordinacije i zakažite pregled. Tako ćete brzo i lako saznati kojem tipu pripada vaša koža lica, a samim tim ćete moći i pravilno da je negujete.

Za pravilnu negu lica neophodno je da sprovedete sledeća četiri koraka. Kožu najpre očistite, zatim tonirajte lice, a onda nanesite adekvatnu kremu, pa tek onda zaštitite lice.

Nega lica podrazumeva opranu i čistu kožu, a zbog toga bi trebalo da koristite sapune koji neće poremetiti pH neutralnost kože, jer jedino tako ćete pravilno ukloniti prašinu, prljavštinu, znoj i šminku sa lica. Zatim ćete dalje moći pravilno da negujete lice. Koža će biti čistija, a brže će i kremu da upije.

Čišćenje lica

Kada je reč o čišćenju lica, trebalo bi da praktikujete jutarnje i večernje čišćenje lica. Mlakom vodom se umivajte, a izbegavajte vruću vodu, jer ona može da dovede do iritacije. Najbolje bi bilo kada biste se mlakom vodom umivali.

Toniranje lica i zaštitna krema za lice

Zahvaljujući toniranju lica, ne samo da se uklanjaju ostaci sredstava za čišćenje lica, nego se koži vraća pH vrednos, hidrira se koža i osvežava. Zato je važno izabrati odgovarajući tonik prema tipu kože za lice i  nanositi ga vatom.

Takođe, prema tipu kože, godinama, ali i prema stanju kože treba izabrati i zaštitnu kremu. Ako još niste sigurni kakva je vaša koža lica, uputite se do najbliže dermatološke ordinacije i zakažite svoj pregled. Kada tačno  znate kakva je vaša koža, moći ćete lakše da izaberete preparate kojima ćete je tretirati. Kreme kožu štite, neguju i obnavljaju, a shodno starosnoj dobi treba birati i odgovarajuće preparate. Posebno je važno koristiti noćne kreme kako bi se koža tokom noći regenerisala. Ukoliko primetite određene promene na koži, obavezno idite do dermatološke ordinacije i prepustite stručnjacima da reše nastali problem.

Zašto je važno redovno jutarnje čišćenje lica?

Umivanjem se uklanja sebum koji je nastao tokom noći, a dalje se koža priprema za dnevnu negu. Od tipa kože zavisi koji ćete preparat koristiti. Obavezno birajte preparate koji nisu previše agresivni i koji neće poremetiti pH vrednost kože kako ne bi došlo do nekih infekcija. Koži više smetaju sapuni koji mnogo pene, stoga birajte kremaste i blage sapune. To bi trebalo da praktikuju i svi oni koji imaju masnu kožu, jer ako se takva koža preterano čisti onda može da se stvori dodatni sebum i time zapuše pore, a uzorkuje više akni i bubuljica. Peškir kojim brišete lice neka budu mekani, jer grub peškir može da ošteti kožu lica.

Obavezno je skidanje šminke pred spavanje. Ako to ne učinite pore će biti zapušene, a ubrzano starenje kože i iritacija su česta pojava. Izaberite preparat za skidanje šminke koji vašem tipu kože odgovara, a isključivo koristite za predeo oko očiju preparate koji su tome namenjeni. Upravo u tom delu je koža ostljiva i tanka, stoga šminku sa očiju pažljivo uklanjajte.

Ostatke šminke, prljavštinu i prašinu koja se tokom dana nakupila najbolje je uveče ukloniti, a stručnjaci savetuju i korišćenje micelarne vode kojom se uklanja sva nataložena nečistoća na licu. Samo kada je adekvatno tretirana i kada je koža čista, najbolje će upijati hranljive sastojke koje noćne kreme sadrže.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *