Kako se dobija i leči kandida

Gljivica koja živi u čovečijem organizmu, kandida je normalan činilac ljudskog tela i obitava u crevima i usnoj duplji.

Međutim, kandida se može i nekontrolisano proširiti po celom organizmu, ostavljajući neprijatne simptome koji često izazivaju i veće probleme ako se ne leče na vreme.

Veoma je bitno da znate kako se sve kandida može dobiti, te na koje je sve načine možete lečiti, inače ona može biti veoma uporna i često se vraćati.

Takođe, kandida može biti i alarm za veoma hitne promene navika i životnog stila, te je veoma važno da je ozbiljno shvatite već u ranoj fazi razvoja.

Kako se dobija kandida

Uporna kandida se gotovo redovno javlja pri opadanju imuniteta. Kada je organizam oslabljen, lako ga napadaju virusi, te i kandida počinje da se širi kao njegov odgovor. Isto izaziva i uzimanje antibiotika, koji za posledicu imaju narušavanje crevne i vaginalne flore, te se javlja crevna ili vaginalna kandida kao reakcija organizma.

Kandida se može dobiti i prilikom nošenja uske odeće, veša koji je mali, kao i veša koji se pere na manje od devedeset stepeni. Zvuči banalno, ali kandida se može razviti i onda kada se kupaći kostim suši na telu, podjednako i kod muškaraca i kod žena.

Na samom kraju, kandida može biti izazvana i stresom i ndeostatkom sna, te lošom ishranom, dakle svim onim navikama koje kao krajnji ishod imaju pad imuniteta.

Kandida – simptomi

Crevna kandida može imati mnogo simptoma, od bolnih zglobova do nadimanja, problema sa varenjem i stolicom, bilo da je u pitanju zatvor, dijareja ili hemoroidi. Takođe, kandida izaziva i probleme sa spavanjem, i to najčešće nesanicu.

Kandida ima i psihičke simptome, poput anksioznosti, bezvoljnosti, letargije i depresije, ali može izazvati i glavobolje i migrene, te upalu sinusa.

Kandida se može javiti i na koži i u usnoj duplji u vidu osipa, dok vaginalna kandida izaziva svrab, peckanje i gust žuti sekret.

Kako se leči kandida prirodnim putem

Najpre, ako sumnjate da je kandida počela nekontrolisano da se širi obavezno morate posetiti lekara, te reagovati u skladu sa propisanom terapijom. Ako Vam se kandida često i redovno vraća, i sam lekar može Vam propisati neke prirodne lekove.

Jedan od njih je, svakako, beli luk, koji ne samo da sprečava da se kandida vrati već ujedno i jača imunitet. Treba ga konzumirati svakog dana kao salatu.

Isto važi i za ulje divljeg origana, koje jeste skuplje, ali je izuzetno lekovito. Kandida se neće vraćati ako svakodnevno po tri puta uzimate po dve kapi ovog ulja u kašičici maslinovog ulja.

Jabukovo sirće, kao prirodan čistač organizma, takođe je efikasno kada je kandida u pitanju. Treba piti pola šoljice pre svakog obroka.

Čaj od žalfije, bilo da se pije ili se njime ispira, povoljan je za eliminaciju širenja kandide.

Ulje od kantariona, nakapano na tampon, takođe će sprečiti da se vaginalna kandida vraća. Čajem od kantariona možete ispirati vaginu ili ga konzumirati ako Vas muči crevna kandida.

Umesto mleka i mlečnih proizvoda, pijte kefir ili sojino mleko, izbacite šećer u svim oblicima i pijte puno limunade, te će se kandida svesti na normalnu meru u Vašem telu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *