polaganje za voznju pavlin

Kako se pripremiti za posao vozača kamiona u Sloveniji?

Poslovi u inostranstvu su uvek bili zanimljivi i primamljivi, budući da su uvek donosili velike zarade koje se ne mogu kod nas ostvariti nekad ni na godišnjem nivou. Jedna od sve popularnijih zemalja u koju se ide kako bi se pronašao jedan takav posao jeste i Slovenija, a među poslovnim ponudama, često se traže i vozači kamiona.

I ne samo Slovenija, brojne zemlje na svetu su u deficitu sa vozačima C i CE kategorije, zbog čega se i događa da brojni odlaze iz naše države, a mladi sve više polažu upravo za kamion. I o tome danas i govorimo, o osnovnim stvarima koje su vam potrebne kako biste se pripremili za ovaj posao i sebi obezbedili novu profesiju.

Polaganje za kamion

 Prvo i osnovno jeste da položite za kamion, odnosno, da posedujete vozačku dozvolu za C kategoriju. Sama obuka ne traje dugo, budući da je podeljena u dva segmenta, svega 7 časova teorijske nastave, nakon čega sledi polaganje testova, a kada se sa tim završi kandidat ide na 15 časova praktične obuke, to jeste 15 časova vožnje.

Ono što kandidat mora da ispuni jeste da u trenutku prijavljivanja ima navršenih 20 godina života, i onda se mogu obaviti obuke i polaganje testova, a polaganje praktičnog dela ispita, odnosno vožnje, kandidat može da uradi tek kada napuni 21 godinu. Više o uslovima za plaganje C kategorije pročitajte na ovom linku https://www.autoskolapavlin.com/kategorija/c-kategorija/.

Osim toga, mora da poseduje i važeću vozačku dozvolu za B kategoriju, te da priloži i lekarsko uverenje, kako bi obuka mogla da se organizuje i održi. Nakon polaganja vožnje kamiona, kandidat dobija vozačku dozvolu za C kategoriju, a samim tim dobija i svoju novu profesiju.

Pored C kategorije, tu je i CE kategorija koja u velikoj meri uvećava šanse za brži pronalazk posla, ali i za veću zaradu.

CE kategorija

CE kategoriji pripadaju motorna vozila sa priključnim vozilom čija težina prelazi 750 kg, odnosno, CE kategorija podrazumeva kamion sa prikolicom, zbog čega je već jasno zašto su veće zarade, jer se radi o još ozbiljnijem i odgovornijem poslu. U trenutku obuke i prijavljivanja za nju, kandidat mora da ima 21 godinu života, važeću vozačku dozvolu za C kategoriju, te lekarsko uverenje za CE kategoriju koje potvrđuje potpunu psihičku i fizičku stabilnost i spremnost na upravljanje ovakvim vozilima.

Obuka za CE kategoriju ne traje dugo, svega 7 časova praktične obuke, to jest vožnje, nakon čega se odmah izlazi na zvanično polaganje, budući da više nema prepreka u vidu određenih godina života ili slušanja teorijske nastave, jer nje ovde nema. 

Učenje jezika

Jedna od velikih prednosti kada odlazite da radite van svoje zemlje jeste znanje jezika koji se upotrebljava tamo gde idete. Naravno, engleski jezik pruža najveću sigurnost, jer je najpodesniji da se sporazumete sa bilo kim i bilo gde, ali znanje još nekog jezika je dodatni, a ogroman plus. Na taj način ćete lakše ostvarivati komunikaciju, dogovarati poslove, ugovarati nove, odnosno, znanjem jezika ćete lakše dolaziti do novih poslova i veće zarade, jer neće postojati kočnica u komunikacijskom smislu, pa ovo uvek treba da bude deo pripreme pre nego se negde zaputite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *