Kako se rešavaju bolovi u šakama kod dece, koji se javljaju prilikom pisanja?

Bolovi u zglobovima šaka mogu biti rezultat različitih faktora, kako medicinskih, tako i nemedicinskih. Kod starije populacije boli u zglobovimau, uglavnom, degenerativnog porekla, bol u zglobovima šake dolazi usled biološkog propadanja hrskavice.

Kod mladje populacije, najčešći uzrok bolova u zglobovima su nemedicinski, mogu biti posledica neke traume, najčešće sportske povrede, a vrlo često je reč o nekoj bezazlenoj povredi, pa čak ne mora ni da bude povreda, nepravilno držanje olovke, loš miš za računar ili prekomerno kuckanje za tastaturom. Prvi utisak je da je reč o bezazlenim radnjama, medjutim, ukoliko se svakodnevno u kontinuitetu ponavljaju, one mogu da dovedu do ozbiljih problema,posebno kod dece sa slabim tonusom mišića dolazi do čestih i vrlo izraženih bolova u zglobovima šake, čak i kod mladje dece koja nisu sklona ovakvim bolovima.

Različiti načini držanja olovke

Većina nas ne može da se seti kada smo počeli pravilno da držimo olovku, ali lako možemo da uočimo da dete koje prvi put uzima olovku u ruke, drži olovku nalik koplju i takav položaj je dovoljan za nedefinisano škrabanje. Ono će postepeno naučiti, uče ga drugi, od roditelja, vaspitača, do učitelja, kako da drži olovku. Svako usvaja način na koji drži olovku, onaj koji mu najviše odgovara, važno je da imamo osećaj da je olovka u ruci stabilna i da nas posle dugog pisanja ne bole zglobovi šake. Verovatno niste znali da postoji tradicionalni način držanja olovke, to je kada palac, kažiprst i srednji prst drže olovku, kod ovog načina se prsti slobodno kreću, a otisak je dovoljno jak, rukopis uglavnom čitak. Za one koji imaju slab tonus mišića i bolove u zglobovima koristi se adaptirani troprsti način kod koga je pritisak prstiju na olovku mnogo slabiji, pa se tako i bolovi manje izraženi. Ovaj prilagodjeni način, držanje vrhovima prstiju, s tim što je olovka izmedju kažiprsta i srednjeg prsta, a ne u luku izmedju palca i kažiprsta, nudi stabilnost, a ne zahteva pritisak palce, pa tako eliminiše bol. Nije jednostavno pisati adaptiranim troprstim načinom, ali uz malo vežbe i dobar izbor kvalitetne hemijske olovke, postižu se rezultati

Kvalitetne hemijske olovke za pisanje bez bola u šakama

Svi smo navikli da uz nas imamo olovku, potrebna nam je da nešto zapišemo, žene je jure u torbi, zaboravljamo ih gde stignemo i pozajmljujemo, često uz reči: Zadrži je! Medjutim, kvalitetne hemijske olovke se ne odričemo tako lako, nju ljubomorno čuvamo, zato što lepo piše ili je zgodna za pisanje. O tom momentu pisanja bez muke i bola, posebno roditelji obraćaju pažnju kada decu opremaju za školu, pa traže kvalitetne hemijske olovke, kako bi olakšali školarcu koji, u starijim razredima, svakodnevno zapisuje po nekoliko stranica. Kvalitetne hemijske olovke su izradjene od plastike boljeg kvaliteta, koja ne puca lako, a mesto gde treba da se sretnu vrhovi prstiju obloženo je gumom ili silikonom, prstima je na taj način ublažen pritisak na olovku, što onda umanjuje mogućnost da prilikom dužeg pisanja dodje do neželjenih bolova u zglobovima šake.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *