Kako se vrši povećanje grudi

Povećanje grudi spada u estetske tretmane odnosno pripada grani estetske hirurgije. Razlozi za povećanje grudi su brojni, pa se tako dame za ovaj zahvat odlučuju iz više razloga. Prvi razlog za povećanje grudi jeste nezadovoljstvo njihovom veličinom, odnosno male grudi. Nakon toga sledeći razlog zbog koga se dame podvrgavaju povećanju grudi jeste njihova asimetrija kako međusobna (jedna dojka veća od druge), tako i asimetrija u odnosu na celo telo (male grudi, široki kukovi). Treći razlog jeste položaj grudi, odnosno želja za njihovim podizanjem, nakon određenih godina, perioda dojenja i slično. Naravno neke dame se podvrgavaju tretmanu povećanja grudi nakon što im je izvršena operacija otklanjanja tumora sa jedne ili obe dojke.

Proces operacije

Operacija povećanja grudi uvek se izvodi po lokalnom ili opštom anestezijom, gde čitav proces traje sat do sat ipo. Ukoliko se zahvat izvodi pod lokalnom anestezijom potrebno je izvoditi ga uz dodatak sedacije. Sam tok operacije zavisi od pacijentkinje, gde se nakon uzete anamneze, podataka o ranijim bolestima i opštem zdravstvenom stanju, odlučuje o lokaciji reza kroz koji će se ubacivati implanti. Takođe sam proces operacije zavisi i od načina povećanja grudi koje može biti pomoću filera, povećanje grudi BRAVA metodom i drugih metoda.

Rez za ubacivanje implanta se može postaviti na više mesta.

Rez ispod tkiva dojke

Ovakav rez preporučuje se damama koje imaju dovoljno tkiva. Mane ovakvog reza jesu vidiljivost implantata, neprirodan izgled kao i mogućnost otvrdnulosti.

  1. Prednost je brz oporavak.
  2. Rez delimično ispod pektoralnog mišića
    Ovakav tip reza izvodi se kod izrazito mršavih dama, koje imaju opuštene dojke.
  3. Rez potpuno ispod pektoralnog mišića

Ovakav rez donosi prednosti kao što su prirodan izgled, i nevidljiv implantat. Što se tiče mana čest je bolan i duži oporavak nego kod drugih metoda povećanja grudi.

Nakon operativnog zahvata, pacijentkinje se prebacuju na praćenje u sobu intenzivne nege. U zavisnosti od klinike, pojedine mogu otići kući već istog dana, kao što je slučaj u klinici https://www.vladimirstojiljkovic.com/ , dok se u nekim klinikama prati stanje pacijentkinje bar jednu noć.

Oporavak nakon zahvata

Nakon procesa zahvata dolazi postoperativni oporavak koji traje nekoliko dana. Tokom tih dana, pacijentkinje su dužene da se pridržavaju uputstava lekara koji je zahvat povećanja grudi izveo. Obično se prepručuje mirovanje, izbegavanje sunca kao i tuširanja bar 2-3 dana nakon zahvata. Takođe, tokom dana oporavka pacijetkinje treba da nose specijalni brushalter ili zavoj koji se koristi za brži oporavak.

Nakon perioda oporavka, u dogovoru sa lekarom zakazuje se termin za kontrloni pregled i skidanje konaca, kako bi se ispratilo zarastanje rane i tkiva u dojkama.

Moguće komplikacije

Pre operacije povećanja grudi potrebno je zatražiti da vam lekar saopšti moguće komplikacije koje se mogu dogoditi usled zahvata. Kako svaka operacija nosi sa sobom mogućnost komplikacija slična je priča i sa povećanjem grudi.

Pored reakcija tela na zahvat kao što su otečenost, crvenilo i modrice, mogu se pojaviti teže reakcije. Teže komplikacije obično se javljaju nakon određenog perioda od tretmana. Takva je na primer otvrdnulost grudi, odnosno obrazovanje kapsule, što se može javiti nakon nekoliko meseci ili godina.

To se dešava ukoliko dođe do otvrdnjavanja tkiva odnosno ožiljaka od zahvata. Tada grudi deluju neprirodno, otežano ili iskrivljeno. U takvim slučajevima potrebno je obratiti se lekaru kako bi se dalje komplikacije sprečile, a postojeće odstranile. Ovakva komplikacija može se izbeći u velikom procentu ukoliko se implantat ubaci odmah iza grudnog mišića. Manje komplikacije mogu se javiti usled trudnoće, dojenja ili starenja, odnsno gubitak oblika ili veličine grudi, te je potrebno odraditi korekciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *