Očuvana lepota žene

Kako sprečiti preuranjeno starenje kože

Koža je kompleksan i dinamičan organ koji se sa našim godinama menja pred našim očima. S obzirom na to da je ona na direktnom udaru svih spoljnih faktora, zagađenje, UV zraci i svi negativni faktori okruženja najpre se odražavaju na njoj. Tu nevoljama sa kožom nije kraj – ona oslikava i unutrašnje promene u organizmu i njena lepota u direktnoj je vezi sa našim opštim zdravstvenim stanjem i posebno kvalitetom ishrane. Stres je treći faktor koji se odražava na nju i izaziva da ona stari. Tendencije brzog i napetog života, nedovoljnog spavanja i nekvalitetne hrane predstavljaju sigurne formule za preuranjeno starenje kože. Kako svi želimo da izbegnemo ovu noćnu moru, moramo i preuzeti bar neke od važnih koraka na tom putu.

Obezbedite sebi neprekidan san

Mnogi svakodnevno zaboravljaju na važnost osmočasovnog neprekidnog sna ili ga vide kao nedostižni ideal. Kako biste postigli da spavate bez prekida morate promeniti mnoge lične navike. Gledanje u ekran telefona ili kompjutera jedna je od njih. Bitno je da bar pola sata pre spavanja oslobodite svoje oči i um od jakih stimulansa i da se opuštate. Ukoliko živite u bučnom delu grada – isprobajte čepiće za uši. Pokušajte da svoj um oslobodite svih napetih misli makar pred spavanje – jer su nemirni snovi i buđenje u sred noći direktno povezani sa svakodnevnim stresom. Neprekidni san omogućava vašoj koži da postigne savršeni balans, da luči potrebnu količinu sebuma, te da opušteni mišići lica ne vrše konstantni pritisak na kožu stvarajući bore.

Regulacija ishrane

Zdrava ishrana je onaj savet koji slušamo svakodnevno za sve zdravstvene i estetske probleme. I ne možemo da ga negiramo – koliko smo se puta samo od mladosti susreli sa činjenicom da nam bubuljice iskoče baš onda kada unesemo previše šećera u organizam? Slično je i sa starenjem. Ne možemo da promenimo sredinu u kojoj živimo i da odjednom smanjimo nivo zagađenosti vode i vazduha oko nas, ali zato možemo da biramo šta jedemo. Na taj način ne samo da nećemo unositi toksine koji ubrzavaju proces starenja iznutra, već ćemo raditi na borbi i protiv onih koji do naše kože dolaze spolja. Ishrana bogata antioksidansima je adekvatan odgovor na starenje uzrokovano nezdravim uslovima života.

Prelepi osmeh

Estetske korekcije

Još jedna od stvari koje apsolutno možemo da uradimo kako bismo usporili starenje kože jesu i estetske intrevencije. Poslednjih decenija one su postale minimalno invazivne, a gotovo maksimalno efikasne. Zbog toga je lasersko podmlađivanje prvi izbor brojnih savremenih žena. Ovaj tretman može se obavljati na različitim delovima kože. Lasersko podmlađivanje šaka na primer dobija na popularnosti upravo jer je ovo područje kože stalno izloženo UV zračenju i samim tim najbrže stari. Laserski tretman šaka zateže kožu a rešava i problem hiperpigmentacija poput staračkih pega.

Redovna nega

Nega kože mora biti konstantna i mora da obezbedi dve stvari: adekvatnu zaštitu od UV zraka koji su direktno odgovorni za znake preuranjenog starenja kože i adekvatnu hidrataciju. Hidratacija kože podrazumeva zadržavanje vode u ćelijama kože i može se obezbediti uz pomoć krema i seruma koji sadrže hidrantne sastojke poput hijalurona, ali i uz pomoć ishrane, unosa vode i intervencija poput mezoterapije i hijaluronskih filera. UV zaštita mora počivati na što prirodnijim sastojcima – idealno prirodnim uljima, jer je to jedini način da dugoročno ne nagomilavamo hemikalije u našim porama. Redovna nega se može smatrati delom lične higijene i imperativom mlade i lepe kože.

Zagađenost sredine u kojoj živimo loša je polazna osnova za mladoliki izgled. Kada na to dodamo brzinu života i kontinuirani stres, preuranjeni znakovi starenja javljaju se kod velikog broja ljudi. Sve ovo govori u prilog činjenici da one faktore na koje možemo da utičemo – poput nege i ishrane moramo imati pod kontrolom ukoliko želimo da očuvamo lepotu i sjaj naše kože.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *