Kakve se promene dešavaju između prvog i drugog tromesečja?

Kraj prvog tromesečja i početak drugog karakteriše završetak ciklusa formiranja i razvoja bebinih organa, slabljenje prvih simptoma trudnoće i prvi ekspertski ultra zvuk, kao i dabl test.

Iako se stomak još uvek ne vidi trudni ste puna 3 meseca. 13. nedelja trudnoće je početak drugog tromesečja kada će se on polako nazirati, a beba nastaviti da raste i razvija formirane organe.

Šta karakteriše 12. nedelju trudnoće, kakve vas analize očekuju, da li od 13. nedelje prestaju mučnine i umor?

Svi odgovori slede…

12. nedelja trudnoće – šta treba da znam?

Beba je duga 6 cm i teška oko 15 grama. Stalno je u pokretu, pomera ruke i noge, može i da sisa prstiće, ali i da bezglasno plače. U 12. nedelji trudnoće se razvijaju refleksi i iako još uvek ne čuje, beba će reagovati na dodir ili jači zvuk.

Uši i oči su gotovo zauzele svoju poziciju, a oblikuje se brada i nos pa beba izgleda kao minijaturna kopija deteta koje ćete uzeti u svoje ruke kroz 6 meseci.

Creva se povlače u trbušnu duplju, a beba uči i da guta pa se razvija i digestivni trakt. Koštana srž proizvodi bela krvna zrnca koji pomažu borbi sa infekcijama, a hipofiza započinje proizvodnju hormona.

Mozak i dalje nastavlja svoj ubrzani razvoj i što se više razvija glava je srazmernija, a najprimetnije je da se čelo smanjuje i glava se polako podiže na vrat.

I telo majke će ubrzo imati vidljive promene pa bi bilo dobro da se 12 nedelja trudnoće iskoristi za nabavku komotnije garderobe jer sada sledi i nagomilavanje kilograma, povremena otečenost nogu i postepen rast stomaka. Od ovog perioda se vraća energija, smanjuju rani simptomi trudnoće pa se ulazi u novi period graviditeta.

Pošto je formiranje organa zaokruženo u ovoj nedelji je obavezno da se uradi skrining test na hromozmoske anomalije, ali se radi i 4D ultra zvuk gde se proverava vratni nabor, nosna kost, broj prstića, ali i protoci krvi i funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

13. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba je porasla skoro 3 cm i ima već 8 cm, veličine je jednog limuna. Mozak nastavlja svoj razvoj, a unutrašnji organi započinju sa radom. Bubrezi uveliko luče moraću, pankreas započinje da luči insulin, a creva su zauzela svoju poziciju u bebinom abdomenu.

Koža je i dalje tanka, ali beba već sada ima jedinstvene otiske prstiju, a glava čini trećinu tela i nastavlja smanjivanje dok su ruke sve skladnijih proporcija.

Trudnice se tokom 13. nedelje trudnoće osećaju bolje, ali treba biti obazriv jer telo majke započinje sa lučenjem hormona relaksina koji olakšava pomeranje kostiju i ligamenata, ali sada može dovesti do nestabillnosti trudnice.

Pažljivo ustajanje, bez naglih pokreta je ključno jer pritisak može da varira, u telu je više krvi, srce radi napornije pa su vrtoglavice česte.

13 nedelja trudnoće je idealna za uživanje u trudnoći jer kilaža i stomak još nisu uočljivi, mučnina i umor prolaze i vraća se energija i dobro raspoloženje. Sada je odlično vreme da obavestite sve o trudnoći jer se sa drugim tromesečjem šansa za pobačaj se smanjuje za 65%, a uskoro će se i stomak videti pa su objašnjenja neminovna.

Još 6 meseci i moći ćete da zagrlite svoju bebu, da čujete njen plač i da je podsetite na to da se vi i ona znate 9 meseci duže nego bilo ko drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *