Koje vesti Srbija voli da čita u velikoj meri?

Interesantno je istražiti šta zanima jedno društvo ili jednu zemlju, zbog čega ćemo u tekstu kratko i sažeto analizirati tip vesti koji Srbija najviše čita. Ti podaci mogu mnogo reći o prioritetima koje jedno društvo postavlja pred sebe, šta shvata kao vredno i poželjno.

Ispod ćemo izneti kratak pregled kategorija informacija koje su u našoj zemlji najčitanije – što nikako ne predstavlja iscrpno sociološko istraživanje, već samo kratko želi da da odgovor na pitanje – koje vesti Srbija najviše čita?

Sport, hronika, politika – vesti koje Srbija najviše čita

Sportske informacije i vesti Srbija obožava, i redovno se nalaze u vrhu najčitanijih u Srbiji, što je trend koji se potvrđuje u svim medijima – bilo da su u pitanju televizijski prenosi utakmica, čitanje izveštaja sa mečeva na portalima ili dublje sportske analize u štampanim novinama.

Uspesi kojima nas zasipaju Novak Đoković, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i armija sportista naše zemlje nam omogućava da se poistovetimo sa njima, da se ponosimo njihovim pobedama – što nam olakšava svakodnevni život koji je često pun neizvesnosti i u kome nema čistog pobednika.

Posebno mesto zauzimaju vesti koje su na granici sporta i „mekih“ vesti – sve o ljubavnim poduhvatima fudbalera, privatnom životu tenisera, proslave, svadbe, svađe i drugo što ne spada u sport zauzima posebno mesto i redovno je u vrhu vesti koje Srbija najviše čita.

Na drugom mestu je hronika. Sva morbidnost koju donosi crna hronika, za razliku od raširenog mišljenja, nije srpski ili balkanski fenomen, već poreklo vodi iz tabloidizacije zločina u britanskoj žutoj štampi, i trend je koji vlada u celom svetu, a ne samo među čitaocima vesti u Srbiji.

Ljudska potreba za pričanjem strašnih priča, ili u ovom slučaju čitanjem strašnih vesti je stara koliko i sam čovek. To nam pomaže da shvatimo da naš život i nije toliko loš, dok psihološki fenomen „katarze“, koji su prepoznali još stari Grci, doprinosi da se oslobodimo stresa i straha. 

Takođe, mediji su shvatili moć koju za privlačenje čitalaca i dobijanje klikova imaju morbidne i strašne vesti, pa se takve informacije često guraju u prvi plan i dobijaju posebnu pažnju od strane redakcija. Često i više nego što zaslužuju. 

Političke vesti su treće na listi vesti koje Srbija najviše čita. Geopolitički položaj naše zemlje je težak – zakovani između Istoka i Zapada predstavljamo prostor oko kog se bore i jedni i drugi. To Srbiju često dovodi u opasan položaj, ali sa druge strane donosi i pregršt zanimljivih vesti koje Srbija obožava da čita. 

Čitaoci u Srbiji vole i vesti koje se odnose na društvene teme i pitanja od opšteg značaja. Primer za to su vesti o pomoći države tokom pandemije. Takođe, u te vesti možemo svrstati i priče o lepim i zanimljivim ljudskim sudbinama, koje dovode do toga da se osećamo dobro. 

Budućnost i promene trendova vesti koje Srbija najviše čita

Teško je videti neke drastične promene u najpopularnijim vestima koje Srbija čita u narednom periodu. Moguće su neke kratkoročne i periodične rotacije,  u zavisnosti od samih događaja koji određuju šta se čita. 

Recimo ako Srbija postane prvak sveta u košarci sigurno će se čitati najviše sportske vesti, dok velike tragedije u kojima život izgubi puno ljudi mogu na kraći period dovesti hroniku „na vrh“. Ali drastičnih promena u trendu koji sada vlada verovatno neće biti u skorijoj budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *