auto sedista

Karakteristike savremenih auto sedišta

Prevoz dece u vozilima zahteva da budu ispunjeni određeni kriterijumi i da se poštuju zakonska pravila i saobraćajni propisi. Bezbednost i sigurnost tokom vožnje u automobilu svih putnika, kao i drugih učesnika u saobraćaju je prioritet, i bitno je postupati vrlo odgovorno. Auto sedišta su jedan od bezbednosnih elemata prilikom prevoza dece.

Auto sedišta biraju se prema svim pravilima i procedurama, koje obuhvataju uzrast dece, način postavljanja i postupanja tokom vožnje. Nekada se kupuju univerzalne varijante, a nekada i više različitih tipova za svaki uzrast deteta, u zavisnosti od preferencija i mogućnosti roditelja. 

Auto sedišta se kupuju za svako dete

Svako dete koje se prevozi u automobilu mora imati adekvatno auto sedište, bez izuzetka. Ukoliko se radi o dvoje, ili troje dece, takođe se auto sedista biraju za svakoga od njih. Ipak, najčešće je moguće staviti dva sedišta na zadnji deo automobila, iza vozača i iza suvozačevog mesta. Kako se radi o predmetima koji su malo teži i veći, najbezbednije je da se postavljaju prevoženjem maksimalno dvoje dece na odvojenim mestima sedenja u svakom slučaju. Manja deca sede na sedištu sa naslonom, a starija na podlozi i naslanjaju se na sedište automobila. Postojanje mehanizma stavljanja auto sedišta za svako dete u vozilu je neminovno, kao i predviđenih pojaseva. 

Auto sedišta se biraju prema uzrastu

Za svaki uzrast, auto sedišta su osmišljena prema predviđenom broju kilograma, čak nekad i visini. Poznate su 3 kategorije, koje se najčešće biraju za auto sedišta: od 0 do 9 kilograma, od 9 do 15 i od 15 do 36 kilograma. Sedišta se kupuju do 12 godine starosti deteta, i u najvećim uzrastima se stavlja „buster“ sedište, kao podloga na kojoj dete sedi. Moguće je izabrati i druge varijante auto sedišta, a to je jedno koje se prilagođava za sve uzraste, od 0 do 36 kilograma. Tada se kupovinom jednog auto sedišta obezbeđuje vožnja tokom čitavog perioda za koje je predviđeno sedenje u posebnim sedištima. Za bebe se okreće suprotno od pravca vožnje, a sa 9 kilograma, ili nekih 9 meseci okvirno, dete sedi u sedištu u pravcu vožnje. 

Auto sedišta su kvalitetno opremljena

Auto sedišta imaju svu neophodnu opremu za sigurnu i bezbednu vožnju dece. Tako, neminovno postoje ojačani i sunđerima obloženi pojasevi, koji se pričvršćuju i čine da dete ne može samostalno da ustane iz sedišta tokom vožnje. Često se postavljaju i jastučići i podloge koje su mekane i udobne, kako bi dete uživalo tokom vožnje i pored bezbednosti imalo i komfor i udobnost. Auto sedišta se jednostavno održavaju, i predviđeno je stavljanje zaštitne navlake, jer deca često jedu i piju tokom vožnje, čisto kako se auto sedišta ne bi mnogo zaprljala. Neka auto sedišta imaju mehanizam podešavanja načina sedenja i naginjanja ka ležećem položaju, razlikuju se i prema visini i načinu pričvršćivanja za sedište automobila. Neki modeli se pričvršćuju uz sigurnosne pojaseve, dok drugi uz mogućnost pričvršćivanja pomoću tastera. 

Auto sedišta su neizostavan element svakodnevne vožnje dece, bez obzira na udaljenost i uzrast do 36 kilograma, ili obično 12 godina starosti. Biraju se sa stanovišta udobnosti, dizajna i načina pričvršćivanja za postojeća sedišta. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *