Knjige Mome Kapora koje morate pročitati

U moru izvrsnih domaćih autora ipak se neka imena izdvajaju. Jedno ime od tih je svakako Momo Kapor. Njegove knjige će vam probuditi nostalgiju za vremenom u kome se nista rodili i želećete da ponovo odete u grad u kome nikad nista bili.

Njegova reč je jaka i u isto vreme nežna i može da vas odvede na mesta gde niste ni znali da možete stići. Sa razlogom se izdvaja kao jedan od naših najboljih autora a naslovi koje nam je ostavio svestavamo u najbolja dela.

 

Momo Kapor – slikar pisane reči

Momčilo Momo Kapor je rođen u Sarajevu ali veliki deo svog života proveo je u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Iako se uporedo bavio slikarstvom, pisana reč mu je bila primarna. Svojim pisanim delima je ostavio trag u vremenu koje dolazi nakon njega. Svoj šarmantan i duhovit lik ostavio je u sećanju mnogih. Bio je boem i zahvaljujući tome i danas možemo i sami iskustiti hedonostički život vođen u njegovo vreme.  Bio je čuveni ljubavnik i sve njegove ljubavi su ostavile trag i u njegovim delima. Zahvaljujući njegovim naslednicima danas možemo očuvati sećanje na Momu jer su osnovali fond „Momo Kapor“ koji se bavi unapređenjem domaće pisane reči. Takođe, njegove supruga Ljiljana Kapor je osnovala i zadužbinu „Momo Kapor“ koja svake godine dodeljuje nagrade za književnost i likovnu umetnost. Njegova dela su deo kulturne baštine i sugurno će se generacijama prenositi njegova reč kao i njegova slika.

 

„Una“ i njena popularnost

Ako nikada niste gledali Sonju Savić kao studentikinju koja se zaljubljuje u svog oženjenog profesora onda je vreme da to i učinite. Iako je Sonja Savić to verno prenela a Rade Šerbedžija nas je ostavio bez daha u svakoj sceni, bolje je prvo prosčitati delo pre nego što se odlučite za film. Poznato je da film može manje toga da kaže s obzirom na njegovo trajanje kao i jednostrani vizuelni doživljaj. Roman „Una“ je stekao neverovatnu popularnost zahvaljujući mladoj studentkinji koja svojom inteligencijom prkosi svom profesoru dok se upuštaju u zabranjenu ljubav protkanu melanholijom. Mladi najviše čitaju ovakva dela jer im daje uvid u nešto novo, uzbudljivo i skoro pa zabranjeno. Una nikoga ne ostavlja ravnodušnim zato sigurno nećete pogrešiti ovim izborom.

 

„Beleške jedne Ane“ za one sa smislom za humor

Ova knjiga je svakako jedna od najznačajnijih u književnoj karijeri Mome Kapora. Prvenstveno je ova knjiga izlazila kao tekst u časopisu „Bazar“ a kasnije su ti tekstovi izdati kao knjiga. Priča o tinejdžerki koja nas vodi kroz urbanizam svog vremena i na duhovit način nam saopštava njene frustracije, prosto nas tera da je zavolimo i vrlo često saosećamo sa njom. Ovo je knjiga gde možete prepoznati sebe jer situacije u kojima se Ana nalazi vrlo često mogu snaći upravo nas u svakdonvenom životu. Ova knjiga je ujedno i jedna od prvih literanih tragova Mome Kapora. Nakon objavljivanja ove knjige njegova popularnost je rasla a srca nam je osvajao romanima poput „Foliranti“, „Provincijalac“ i „Hej, nisam ti to pričala“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *