Koja motorna testera je bolja – električna ili gasna?


Tehnološki napredak učinio nam je dostupnima mnoge uređaje, koje svakodnevno koristimo i pomoću kojih obavljamo i najteže poslove. Neke od tih uređaja koristimo samo na poslu, dok su drugi primenljivi i u kućnim uslovima.

U mnogim situacijama ćete imati priliku da koristite mašine, koje će za vas obavljati veliki deo posla. Na primer, kada pravite nešto od drveta ili pripremate ogrev za zimu, potrebno je da presečete drvo. Sigurno nemate takvu moć da to možete sami da uradite, već ćete u te svrhe koristiti testere za drva. 

Za takve i slične poslove, biće vam potrebna motorna testera. Kako postoje različite vrste motornih testera, potrebno je izabrati onu, koja će vam omogućiti da određeni posao uradite kako treba. 

Motorne testere na električni pogon su danas vrlo dobro dizajnirane i praktične su za profesionalnu i kućnu upotrebu. Sa druge strane, postoje i motorne testere na gas, koje su izuzetno jake i pouzdane. Ovo vodi do dileme – koju od ove dve motorne testere je bolje koristiti?

Obe se odlikuju mnogim prednostima, ali i nedostacima. Smatra se da se električne motorne testere ne mogu takmičiti sa motornim testerama na gas. Gasne motorne testere su prva asocijacija na prave, snažne i profesionalne mašine. Ukoliko vam motorna testera treba za manje radove oko kuće, onda je električni tip više nego dovoljan. 

Prednosti i nedostaci gasne motorne testere

Poznato je da se gasne motorne testere profesionalno upotrebljavaju, te imaju velike i snažne motore. To onda znači da se i sam proces sečenja drva odvija brže. Njima možete raditi u bilo kojem spoljnom okruženju, jer ne koriste električnu energiju za napajanje. 

Ipak, koliko mogu biti dobre za rad, toliko su i štetne po okruženje u kojem se koriste. Pošto zahtevaju mešavinu goriva i ulja za održavanje, njihovo sagorevanje može uništiti prirodu u kojoj radite. Takođe, snažni motori proizvode veliku buku, što se neće svideti ljudima iz vašeg radnog okruženja. Još neke od nepogodnosti ove mašine su njena velika težina, sporo pokretanje i visoka cena.

Ako planirate da koristite motorne testere na gas, bilo bi dobro da se adekvatno opremite. Kako za okolinu, tako i za vas, isparenja i buka mogu biti veoma štetni. Preporučuje se da koristite zaštitne maske i drugu zaštitnu opremu, prilikom rada sa ovim motornim testerama.

Prednosti i nedostaci električne motorne testere

Osnovna prednost električnih motornih testera jeste lako pokretanje. Sve što treba da uradite je da pritisnete okidač i mašina kreće sa radom. Kako su lake za pokretanje, tako su lake i za korišćenje. 

Kao prvo, nisu teške, te se nećete umarati dok njima sečete drvo. Kao drugo, ne koriste gas, već se jednostavno pune na baterije, koje ne zagađuju radnu okolinu. Prema tome, lake su za održavanje, jer nema potrebe za promenom filtera ili svećica. Pošto su manjih dimenzija i manje snage, ne prave veliku buku. 

Zbog razlike u snazi, ove motorne testere seku sporije od motornih testera na gas. Ako planirate da sečete veliku količinu drva, električne motorne testera ne treba da budu vaš prvi izbor. Osim toga, imaju još jednu karakteristiku, koja može predstavljati problem. Ne mogu se koristiti bez električnog napajanja, pa će vam za rad sa njima trebati više baterija ili dugački kablovi.

Da li ćete koristiti električnu ili gasnu motornu testeru, zavisi od vaših okolnosti. Imajući u vidu sve navedene prednosti i nedostatke ova dva tipa motornih testera, možete bolje razmisliti i lakše napraviti izbor. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *