Lečenje Pejronijeve bolesti bez operacije samo kada se pacijent javi na vreme

Kada čovek poznaje svoje telo i pažljivo osluškuje signale koje mu šalje, tako se može i na vreme ustanoviti kada nešto na zdravstvenom planu nije kako treba.

Nekada se to osluškivanje graniči sa hipohondrijom, te je potrebna i doza racionalnosti da se ne pravi od muve magarac. Neki simptomi su evidentni znak da nešto nije u redu, pa su veoma dragoceni da se na vreme krene sa lečenjem. Jedna od bolesti u kojoj je važno da se otkrije na vreme da bi se izbegla operacija jeste Pejronijeva bolest.

Nema poznatog uzroka, može pogoditi sve muškarce

Muškarci su jako osetljivi kada je u pitanju njihovo reproduktivno zdravlje, pa nerado o tome govore, pa čak i ponekad ignorišu problem. Ipak, kako su danas informacije nešto dostupnija, a neke teme prestale da budu tabu, muškarci su više ohrabreni nego ranije da se jave urologu kad posumnjaju da nešto sa njihovim polnim organom nije u redu, ili da se javlja problem sa potencijom. Simptomi Pejronijeve bolesti teško da mogu da ostanu neprimećeni – vidljivi su. Kada se na penisu pojavi izraslina sa jedne strane, kao neka vrsta zadebljanja, to je znak da je možda u pitanju Pejronijeva bolest.

Kako se još prepoznaje Pejronijeva bolest

Svaki muškarac zna šta je to normalna seksualna funkcija, i isto tako se očekuje da se primeti kada ona prestane da bude uobičajena. To se odnosi pre svega na erekciju i potenciju. Svaki bol prilikom ta dva stanja signalizira da nešto nije u redu. Kada se tome pridoda promena u fizičkom izgledu penisa, sledeći korak trebalo bi da se prirodno nametne – odlazak na pregled kod urologa. Kako se zadebljanje u najvećem broju slučajeva javlja u samom korenu polnog organa, prilikom erekcije dolazi do njegovog krivljenja, što je opet jasan pokazatelj da je u pitanju Pejronijeva bolest.

Nehirurško i hirurško lečenje

Pre nego što krenu da paniče, trebalo bi da muškarci znaju da Pejronijeva bolest nije neizlečiva i da izraslina koja se javlja nije maligne prirode. Naravno, ukoliko se na vreme ode lekaru, veće su šanse da se u lečenju izbegne hirurška metoda. Kao vreme za koje se treba javiti lekaru da bi se muškarac izlečio terapijom navodi se period od mesec dana od pojave prvih simptoma. Terapija je u tim slučajevima lokalna i sprovodi se na samoj promeni na koži polnog organa. Dakle, postoje određene kreme koje se mogu mazati, zatim ubrizgavanje injekcija, kao i oralna terapija. U slučaju da se simptomi ignorišu ili ne primete na vreme, uadebljanje se širi, dolazi i do erektilne disfunkcije, pa i do smanjenja polnog organa, što se rešava hirurški.

Operacija kada prođe akutna faza

Operacija se vrši onda kada nema drugog načina i kada bolest preti da izazove mnogo ozbiljnije posledice. Ona nije komplikovana, vrši se ili u lokalnoj ili u opštoj anesteziji i izvodi se na različite načine. U nekim slučajevima to je korekcija deformacije takozvanom plikacijom penisa, zatim isto to primenjivanjem grafta, ali to može biti i ugradnja proteze. Svakoj metodi je svrha očuvanje, ako ne i poboljšanje seksualne funkcije i sprečavanje neplodnosti

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *