Menstrualni kalendar – kako pratiti ovulaciju?

Menstrualni kalendar je planer koji prati vaš menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus ima nekoliko faza i to su period menstruacije, priprema za ovulaciju, ovulacija i period posle ovulacije. Za žene koje žele da zatrudne najvažniji period je ovulacija ili tzv. plodni dani.

Takođe, veoma je značajno prepoznati i period pripreme za ovulaciju kako bi se lakše izračunali plodni dani. Treba imati u vidu da jajna ćelija može biti oplođena svega 24 h nakon ovulacije. Ako ne dođe do oplodnje jajne ćelije, nivoi hormona opadaju a sluzokoža materice se odbacuje što predstavlja početak sledeće menstruacije.

Menstrualni kalendar po fazama

Period menstruacije

Menstruacija traje od 3 – 7 dana i računa se da je prvi dan menstruacije ujedno i prvi dan menstrualnog ciklusa. Ukoliko nije došlo do začeća, materica odbacuje sluzokožu nastalu tokom prethodnog menstrualnog ciklusa i dolazi do krvarenja. Za vreme perioda menstruacije, žena može imati jače ili slabije bolove u stomaku, najčešće samo u prvim danima menstruacije.

Period pripreme za ovulaciju – Folikularna faza

Period pripreme za ovulaciju naziva se još folikularna faza. Ovaj period računa se od prvog dana menstrualnog ciklusa i traje do perioda ovulacije. Folikuli su šupljine ispunjene tečnošću koje se nalaze u jajnicima.

U svakom folikulu se nalazi po jedna jajna ćelija i kada na početku menstrualnog ciklusa hipofiza počinje da luči FHZ hormon (folikostimulirajući hormon) dolazi do stimulacije folikula koji kreću da se razvijaju i proizvode hormon estrogen.

Od nekoliko folikula koji su se razvili jedan postaje dominantan i unutar njega se razvija jajna ćelija i priprema za oplodnju. Nivo estrogena se povećava zahvaljujući čemu se sluzokoža materice zadebljava krvlju obezbeđujući hranjive materije potrebne jajnoj ćeliji za rast ukoliko dođe do oplodnje.

Takođe, zahvaljujući povećanom nivou estrogena cervikalna sluza postaje klizava omogućavajući na taj način da se spermatozoidi lakše kreću do jajne ćelije i mogu preživeti u njoj nekoliko dana.

Period ovulacije

Ovulacija je proces oslobađanja zrele jajne ćelije iz dominantnog folikula. Do njega dolazi kada povišen nivo estrogena izazove brz porast drugog hormona poznatog kao lutenizirajući hormon (LH) koji uzrokuje oslobađanje jajne ćelije iz jajnika, odakle odlazi u jajovod.

Ovulacija obično nastupa oko 14. dana ciklusa ali se može i razlikovati od ciklusa do ciklusa. Znaci ovulacije su promene u cervikalnoj sluzi koja postaje providna i klizava, povećanje bazalne temperature tela a kod nekih žena su mogući bolovi u stomaku i pojava sukrvice. Takođe, simptomi mogu biti i bolne i osetljive grudi, kao i promene raspoloženja.

Ovi simptomi mogu se beležiti u menstrualni kalendar odnosno kalendar ovulacije. Ukoliko želite da zatrudnite, intimne odnose možete imati ne samo na dan očekivane ovulacije već i nekoliko dana pre toga jer spermatozoidi mogu preživeti i do pet dana u materici. S druge strane, nakon 24 h od ovulacije začeće tehnički nije moguće.

Za praćenje ovulacije mogu se koristiti i specijalni tekstovi na osnovu urina i pljuvačke. Testovi urina prate povećanje nivoa LH hormona a testovi na osnovu pljuvačke nivo progesterona u uzroku i pojavu karakterističnih kristala.

Period nakon ovulacije – Lutealna faza

Period nakon ovulacije naziva se još i lutealna faza. Dominantni folikul se pretvara u tzv. „žuto telo“ koje proizvodi progesteron koji je u ovom periodu na najvišem nivou. Ukoliko ne dođe do začeća, žuto telo se apsorbuje a zadebljana sluzokoža materice počinje da se guli i raspada što označava početak sledeće menstruacije. Dolazi do opadanja hormona i pada bazalne temperature tela.

Menstrualni kalendar može vam pomoći da sa više preciznosti uočite dane ovulacije odnosno plodne dane i zatrudnite. Na rasploganju su vam i online menstrualni kalendari u koje treba samo upisati tražene podatke i kalkulator sam izračunava period ovulacije odnosno plodnih dana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *