Muči vas gorušica? Možda imate heliko bakteriju!?

Ukoliko se dešava da povremeno osetite kiselinu u želucu kao i da učestalo podrigujete postoji šansa da imate heliko bakteriju.

Ako niste sigurni o kakvoj bakteriji je reč, najpre ćemo vam reći da nema potrebe za panikom. Za početak, treba znati da više od 50% svetske populacije ima ovu bakteriju u želucu i uspešno se bori sa njom. Ono što je bitno je na vreme otkriti njeno prisustvo kako ne bi prouzrokovala duge zdravstvene probleme poput gastritisa ili čira na želucu.
U nastavku teksta predstavićemo vam najčešće simptome koji su u korelaciji sa heliko bakterijom kao i načine za njeno otkrivanje u organizmu.

Heliko bakterija je verovatno prisutna ako učestalo osećate gorušicu

Osećaj kiseline u želucu nakon konzumiranja hrane znači da imate gorušicu koja može ukazivati na to da se u njemu nastanila heliko bakterija. Ako ste još i primetili konstantno podrigivanje bez obzira na to šta ste prethodno pojeli ili popili, možda biste trebali da odete kod svog izabranog lekara kako bi vas uputio na dalje testiranje.
Skoro da ne postoji osoba koja se nije suočila sa gorušicom barem jednom u životu i to u trenutku kada je konzumirala ljutu i začinjenu ili kiselu hranu koju želudac nije mogao tako brzo da svari. Ona obično tada za sama od sebe prođe za veoma kratko vreme. Ipak, ako vam se konstantno javlja osećaj „vatre u grlu“, vrlo je verovatno da hronično patite od ove vrlo neprijatne bolesti želuca. Zbog toga je važno na vreme otkriti uzrok njenog trajnog pojavljivanja kako biste na vreme započeli lečenje.

Nadutost i bol u stomaku takođe mogu ukazivati na heliko bakteriju

Još jedan od najčešćih simptoma koji lekari povezuju sa ovom bakterijom koja može da preživi u vrlo kiseloj sredini sa veoma malo kiseonika jeste osećaj nelagodnosti tj. nadutosti u stomaku. Prisustvo gasova u stomaku muči čak trećinu svetske populacije. Gasovi nastaju usled poremećaja u kretanju mišića digestivnog trakta najčešće nakon hrane koja nam nije prijala kao i nakon prejedanja.
Ipak, ako pored nadutosti osećate povremeno i bol u stomaku čak i kada je stomak potpuno prazan postoji šansa da vam je heliko bakterija izazvala neku infekciju poput čira na želucu i sl. Naročito ukoliko se radi o učestalom bolu koji postaje sve jači.

Kako otkriti prisustvo heliko bakteriju u organizmu?

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći u otkrivanju ove vrlo neprijatne bakterije. Jedna od pouzdanijih metoda koja odmah daje rezultate jeste izduvni test. Test funkcioniše tako što osoba najpre popije određeni preparat a zatim se putem daha i odgovarajućeg uređaja detektuje prisustvo bakterije.
Takođe, laboratorijskim analizama možete ispitati da li imate heliko bakteriju u želucu ili ne. Ovde se misli na dve vrste analiza – putem krvi i putem stolice. Test krvi podrazumeva da vam se veoma mala količina krvi uzme ili iz prsta ili iz ruke a zatim se odradi analiza na prisustvo antitela.
Endoskopijom kao i fizičkim pregledom kada vam lekar opipava stomak takođe se može utvrditi prisustvo heliko bakterije. Endoskopija spada u najmanje prijatne testove s obzirom da se tada u usta ubacuje endoskop koji se zatim spušta sve do dvanestopalačnog creva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *