Najbolje opštine za život u Beogradu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, tokom prve polovine 2022. godine, cena stanova u našoj zemlji porasla je za čitavih 11,7% u odnosu na isti period prethodne godine.

Sa porastom cena, ali i kvalitetom ponude, prednjače centralne beogradske opštine.

Međutim, cene stanova nisu obeshrabrile kupce da i dalje ulažu u nekretnine!

Primetan je i trend rasta potražnje za stanovima koji iznosi 6,7% za prvo tromesečje u odnosu na isti period 2021. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, najviše nekretnina prodato je u Beogradu i to čak 7.946.

Ovakva prodaja nekretnina u Beogradu još jedan je pokazatelj da su naročito centralne beogradske opštine trenutno najatraktivnija lokacija za život i ujedno najlepši krajevi prema mnogima.

U nastavku pročitajte više o najboljim opštinama za život u našem glavnom gradu i koje su prednosti, ali i neke mane kupovine nekretnine na ovim lokacijama.

#1 Savski venac – spoj urbanog načina života i prirode

Savski venac predstavlja veoma veliku opštinu, koja zbog površine i rasporeda zauzima neke od najlepših delova grada.

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana i selidbu na ovoj beogradskoj opštini u Beogradu na vodi ili u njegovoj blizini, reka će vam biti udaljena na samo nekoliko minuta hoda, kao idealno mesto za rekreaciju i šetnju.

Ne tako daleko odatle, autobusom ili malo dužim pešačenjem stižete do topčiderske šume i Hajd parka prepunih zelenila i idealnih za bavljenje sportom u prirodi.

Iako će vam priroda biti blizu, strogi centar grada će vam takođe biti na dohvat ruke. Još jedna od prednosti života na Savskom vencu jeste savršena povezanost sa svim ostalim delovima grada, s obzirom da se nalazi u samom središtu svih saobraćajnica.

Pored toga, ova centralna beogradska opština važi za jedan od najmirnijih krajeva za život, a ovde se nalaze brojne institucije, bolnice, ambasade i škole. 

Najveća mana za kupce jeste što su na ovoj lokaciji stanovi u proseku najskuplji u celoj Srbiji, tako da će vam trebati veća ušteđevina ili duži rok za otplatu kredita!

#2 Novi Beograd – idealan za mlade bračne parove i zasnivanje porodice

Novi Beograd je jedna od najtraženijih gradskih opština iz tako mnogo razloga.

Pre svega, sve je veći broj firmi i velikih inostranih i domaćih korporacija koje odlučuju da svoje poslovnice smeste baš ovde, što Novi Beograd čini novom urbanom industrijskom zonom.

Ukoliko ste u potrazi za novim poslom, sve su veće šanse da će vaša nova firma biti smeštena baš na širokim novobeogradskim bulevarima u nekom od modernih stambenih i biznis kompleksa.

Za one kojima je važno da budu u blizini prirode, savetujemo da odaberu neke od starijih blokova sa puno zelenila ili one koji su smešteni u blizini Save ili Dunava. Upravo su oni odlični za podizanje dece i zasnivanje porodice, s obzirom da bez brige možete pustiti svoje mališane da se zabavljaju i igraju sa drugarima ispred zgrade ili u parkovima.

Pronalaženje parkinga je na Novom Beograd, iako sve teže, ipak i dalje mnogo lakše nego u centru grada, tako da je i to jedna od prednosti ove lokacije.

#3 Vračar – u centru gradskih zbivanja

Kupovina stana na Vračaru vam pre svega donosi određenu vrstu imidža, tako da je cena koju plaćate za ovu beogradsku opštinu delimično visoka i zbog toga što ćete verovatno želeti da budete na glasu.

pexels-lazar-krstić-10986493

Vračar vam sa svojim prestižnim restoranima, kafićima, barovima, skupim automobilima i lepo odevenim ljudima pruža upravo tako nešto.

Takođe, postoji i određena subkultura koja vlada na ovom delu teritorije Beograda, po kojoj se Vračarci međusobno prepoznaju.

Nekoliko minuta hoda vas deli od čuvenog Karađorđevog parka, Hrama Svetog save, Čuburca, brojnih kafana, Slavije, Narodne biblioteke i mnogo čega drugog na ovoj opštini.

Sve je ovo sjajno ukoliko želite da idete peške, dok vožnja automobilom i pronalaženje parkinga mogu biti zaista veliki problem, ukoliko ne posedujete stan sa garažom.

#4 Stari grad – predstavlja duh pravog Beograda

I kao što je Vračar odlična opcija za kupovinu stana za one koji žele određenu vrstu prestiža, Stari grad donosi nešto slično, ali na potpuno drugačiji način.

Ova urbana sredina svojim stanovnicima predstavlja ne samo mesto za život, već i stil života prepoznatljiv upravo onima koji ovuda obitavaju.

Na Starom gradu se nalaze brojni lokaliteti važni u kulturnom, istorijskom, državnom i boemskom smislu, tako da ćete biti na korak od svih onih tačaka koje su uticale na izgradnju duha pravog Beograda kakvim ga danas poznajemo.

Prilikom kupovine stana ćete primetiti da se ovde nalaze nekretnine mahom iz starogradnje, ali je i sve više onih koji će ljubiteljima poptuno novog prostora odgovoriti na sve važne kriterijume.

#5 Zemun – zovu ga i gradom za sebe!

Iako danas samo jedna od ukupno 16 beogradskih opština, Zemun je nekada davno u prošlosti bio odvojen grad nezavistan od Beograda.

Zbog toga se i dan danas primećuju razlike u arhitekturi i one mnogo manje primetne u načinu života i atmosferi koja vlada. Pa ipak, ukoliko se odlučite da Zemun bude nova lokacija za stanovanje, verujemo da skoro uopšte nećete imati potrebe da napuštate teritoriju ove opštine, osim za odlazak na posao.

Zemun ima svoj kej, popločano gradsko šetalište, pozorište, riblje i restorane sa drugim specijalitetima, splavove, tvrđavu, stari grad i sve ono što zapravo čini jedan grad nezavisnim i samostalnim.

Za koju god da se od pomenutih opcija odlučite, verujemo da nećete pogrešiti. Sagledajte sve prednosti i mane, sami dodatno istražite, uporedite cene i odaberite ono što vam najviše odgovara. 

Srećno!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *