izbeljivanje zuba

Najčešće intervencije kod stomatologa

Pri samoj pomisli da treba obaviti odlazak kod zubara, većini ljudi je taj momenat zastrašujuć. Bilo da je zbog toga što je prošlo mnogo vremena od poslednje posete zubaru, stanja u komse njihovi zubi nalaze trenutno ili se boje eventualne stomatološke procedure kojoj će biti podvrgnuti.

Odlazak kod zubara je stanje svesti svakog pojedinca, kao i neophodna mera očuvanja celokupnog zdravlja. Da bi se potencijalni strahovi odagnali, možda je najbolje svim uplašenima prikazati koji su to stomatološki zahvati najčešći.

Neki od njih su plombiranje zuba, stavljanje proteze, izbeljivanje zuba i ugradnja bezmetalnih krunica. O procesu ugradnje bezmetalnih krunica detaljno se možete informisati na sajtu stomatološke ordinacije Vuković.

Plombiranje zuba

Odabir restauracionih materijala koji se koriste u stomatologiji za popravku zuba koji su podlegli fizičkom oštećenju (lomu) ili su oštećeni zato što su poslužili kao stanište bakterija, će obaviti vaš izabrani zubar. Ovaj postupak najpre podrazumeva procenu oštećenja i dijagnostifikovanje koju vrstu takozvane traume je vaš zub pretrpeo. Da li je u pitanju samo promena boje zuba (koja je najčešćže posledica konzumacije cigareta i kafe) ili je ipak u pitanju karijes, utvrdiće stomatolog. Ranije su bile u masovnoj upotrebi amalgamske plombe takozvane crne plombe, o kojima postoje oprečna mišljenja u smislu da li su dobre ili ne. Ono što je važno je da su one danas zamenjene novom vrstom plombi takozvane bele plombe. Ove bele plombe predstavljaju biokompozitne ispune koje prijanjaju na vaš zub i deluju potpuno prirodno.

Proteze

Istina, proteze pripadaju više jednom delu stomatologije koji se naziva protetika, ali vaš zubar vas može uputiti na nekog od protetičara, ukoliko niste zadovoljni rasporedom svojih zuba. Postoje dve vrste proteza, mobilne i fiksne proteze. Mobilne proteze su kako im ime govori, one koje možete da nosite po potrebi, odnosno da ih skinete u momentu kada ne želite da ih nosite. One su pogodne za korigovanje rasporeda zuba u detinjstvu, nakon zamene mlečnih zuba stalnim. Njihova moć ispravljanja je manja u odnosu na fiksnu, upravo iz razloga što nisu konstantno na zubima kojima je potrebna korekcija. Za razliku od njih fiksnu protezu je moguće nositi u bilo kom životnom dobu i ima istu svrhu kao i mobilna. Koliko ćete dugo nositi fiksnu protezu zavisi od preporuke vašeg lekara, tj. njegove procene nakon koliko vremena će vaši zubi biti u željenom nizu. Fiksne proteze jesu mnogo skuplje od mobilnih, ali su zato i delotvornije.

Bezmetalne krunice

Zubne krunice su deo stomatološkog restauracionog materijala koji se koristi za popravku, oštećenih zuba ili kao zamena onim zubima koji nedostaju. Postoji više tipova krunica koje se koriste, najprostija podela je na metalne i bezmetalne krunice. Metalne krunice, poseduju metalni deo, najčešće su to legure nekih metala koje daju čvrstinu. Za razliku od njih, bezmetalne krunice nemaju metalni deo i one su poslednje stomatološko rešenje za problem koji se tiče celokupne obnove jednog ili više zuba. One mogu biti izrađene od različitih biokompozitnih materijala koji ne izazivaju alergijske reakcije (za razliku od onih koje sadrže metalne legure), daju prirodan izgled. Zbog svega ovoga su bezmetalne krunice sjajan izbor ukoliko vam je potrebna korekcija ovog tipa.

Izbeljivanje zuba

Potpuno je prirodno da naši zubi gube boju i sjaj u toku života. Bilo da je to zbog genetskih predispozicija, navika koje smo stekli kao što je konzumacija kafe, crnog čaja ili cigareta ili je pak zbog korišćenja određenih lekova. Izbeljivanje zuba je proces u kom se na zube deluje supstancama koje u sebi sadrže perokside. Ovo je najefektivnije rešenje u estetskoj stomatologiji, koje ima za cilj poboljšanje beline vaših zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *