Renoviranje stana

Najvažnije stvari o kojima treba voditi računa prilikom renoviranja stana

Mnogo je stvari koje vam padaju na pamet kada je u stanu nered, prašina na sve strane, dok nekoliko majstora nestrpljivo kruži prostorom i završava deo po deo posla. Tada razmišljate o tome koliko će sve trajati, šta sve treba promeniti i dopuniti, kao i da li sve funkcioniše da predviđen način.


Saveti stručnjaka su uvek dobrodošli u ovim situacijama, pa je dobro biti smiren i nasmejano angažovati pomoć u renoviranju stana. Više je različitih vrsta renoviranja doma i svaka situacija zahteva da razmotrite sve okolnosti koje mogu uticati na tok događaja. U nastavku dajemo neke od stvari o kojima se vodi računa kada se renovira stan, u većoj ili manjoj meri.

PVC prozori i vrata – bezbedna ugradnja

Ugradnja prozora i vrata prilično je jednostavna, brza i povoljna. PVC stolarija često se stavlja u kućama i stanovima. Kompleksnost ugradnje u stanovima proizilazi iz većeg broja spratova, pa je potrebno teške materijale nositi stotinama stepenika, ukoliko ne postoji lift ili su uzani. Tada, dobro je da proverite dimenzije vrata od lifta i zgrade, sa prozorima koje ste poručili. PVC prozori i vrata nisu mnogo teški, i variraju po dimenzijama. Takođe, pored navedenog, morate voditi računa i o bezbednosti radnika koji vrše ugradnju – zgrade imaju i po više desetina spratova, pa su obavezni bezbednosni pojasevi i dodatna zaštitna oprema. Međutim postoje i firme koje pored prodaje PVC stolarije vrše i ugradnju PVC stolarije kao što je Beo Centar PVC iz Beograda.

Poseban značaj daje se instalacijama

Bilo da renovirate zidove, podove, menjate stolariju ili neku drugu promenu pravite u vašem stanu, instalacije su prvo o čemu treba razmišljati. Razlog za to je što su izvor struje, pa svaki rad koji podrazumeva premeštanje kablova, utičnica i drugih strujnh izvora, rezultira prvobitnim isključenjima struje, a često i vode. Više puta se proverava rad struje, a tokom radova obavezno isključuje bar privremeno. O tome je potrebno obavestiti stanare zgrade, biti efikasan i pažljiv, kako bi se radovi što pouzdanije i u kraćem vremenskom roku odradili. Kada se renovira stan, važno je razmišljati o potrebama drugih ljudi.

Izrada nameštaja po meri u vašem domu

Dosta firmi koje svoje poslovanje zasnivaju na izradi nameštaja po meri, izradu istog vrše na licu mesta. Uzimaju mere, obrađuju pločaste materijale i ugrađuju nameštaj po meri. Savet je da ukoliko se odlučite na izradu kuhinje po meri od medijapana ili nekog drugog materijala to uradite pre krečenja, unošenja  i dekorisanja vašeg doma jer će opiljci od drveta i prašina prekriti sav nameštaj i isprljati zidove.

Gipsani radovi – čest izvor buke

Ukoliko ste obožavalac spuštenih plafona, trodimenzionalnih panela, pregradnih i drugih neverovatnih oblika zidova, to će podrazumevati veći nivo prašine, buke i nečistoće generalno. Iako rezultira fenomenalnim dizajnovima i vašim zadovoljstvom, nivo buke može uticati na nezadovoljstvo komšiluka.

Zato takve radove treba sprovesti tokom dana, a ne u večernjim satima, ili vikendom kada obično svi odmaraju. Ovakvi radovi mogu zahtevati više od sedam dana rada, što zbog oblikovanja, to i zbog sušenja zidova i postavljenog gipsa. Ovde se kombinuje posvećivanje posebne pažnje instalacijama, sprovođenjem struje, osvetljenja i drugih efekata koji se često javljaju uz moderne zidove i plafone.

Unošenje i iznošenje stvari

Prva pomisao u vezi sa renoviranjem, bilo da su u pitanju novi PVC prozori, PVC vrata, pregradni zidovi, paneli ili nešto drugo, jeste pitanje stvari i nameštaja u domu. Glavobolju zadaje činjenica da je u stanovima to prilično teško organizovati, čak i kada je kvadratura nešto veća, a posebno u garsonjerama. Kada su kuće u pitanju, to je jednostavnije, jer obično postoji dvorište, veće garaže i podrumi. Stambeni prostori su ograničeni po tom pitanju, pa je to često problem.

Za sve postoji rešenje, tako da ako zgrada ima lift, možete da spustite stvari privremeno u vozila i hodnike. Takođe, ukoliko se vrši renoviranje stana, najbolje je prvo jedna, a zatim druga prostorija, i tako redom. Onda se stvari mogu smestiti u drugu, dok se radovi u jednoj ne završe. Generalno, jeste nezgodno kada je prostor mali, ali je rešivo.

Mnogo je stvari o kojima se vodi računa kada se stan renovira, od odnosa prema stvarima, predmetima renoviranja, do odnosa sa komšijama i mira u stambenom prostoru. Samo jedna promena boje zidova je zahtevna, a tek neke veće i značajnije promene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *