Najvažniji saveti za korišćenje motorne benzinske testere

Kompletan alat koji se nalazi u domaćinstvu, a posebno kada se radi o električnom i alatu na određene pogone, zahteva pravilnu upotrebu i shvatanje svih bitnih faktora koji utiču na samo korišćenje alata. Na taj način se upotreba vrši ispravno, održavanje je ispravno, kao i sigurnost prilikom upotrebe.

Uvođenje motorne benzinske testere u vašu radnu opremu može značajno da olakša obavljanje poslova, brojnih. Od sečenja drva za ogrev ili građu, pa sve do održavanja vrta i dvorišta. Benzinske testere su zaista vrlo potreban i vrlo koristan alat, jer omogućavaju da se poslovi koji bi inače zahtevali mnogo vremena, urade nekada i za svega nekoliko minuta. Međutim, kao i sa svakim alatom kako je već napomenuto, važno je pridržavati se određenih smernica kako bi se obezbedila sigurnost i produžio životni vek same testere. Iz tog razloga sa vama delimo nekoliko ključnih saveta za uspešno korišćenje motorne testere. Činjenica je da većinu ovih saveta možete slobodno primeniti i na ostali alat koji posedujete i koji redovno koristite u svom domaćinstvu ili u svom poslu.

Bezbednost na prvom mestu!

Pre svega, upoznajte se sa svim sigurnosnim funkcijama vaše testere. Upoznavanje alata pre njegove upotrebe i puštanja u sam rad, ključno je i za vašu bezbednost i za kvalitetno urađen posao. Pored toga, nezamenljivo važan deo je to da koristite odgovarajuću ličnu zaštitnu opremu, a najvažnije od svega jeste da se tu nađu zaštitne naočare kako bi zaštitile oči od upadanja nekih sitnih delova drva, piljevine i prašine, bilo koje vrste udaraca. Pored toga, zaštitne rukavice, jer benzinske testere nisu najlakše, pa se njihovo nošenje i upravljanje njima olakšava uz korišćenje adekvatnih rukavica, a pored toga, tu su i radne cipele koje čuvaju stopala od pada daske, drveta i smanjuju rizik povrede na minimum, kao i sva zaštitna oprema. Obratite pažnju na okolinu tokom rada, uverite se da nema nikakvih prepreka, niti ljudi u blizini dok radite i koristite testeru.

Redovno održavanje

Briga o alatu, njegovo čišćenje, podmazivanje, proveravanje svih funkcija, jednostavno rečeno – redovno održavanje, ključno je za dugotrajnost i efikasnost benzinske testere. Šta to u ovom slučaju znači? Redovno proveravajte nivo ulja, nivo goriva, zamenjujte redovno vazdušni filter, tačno onako kako glase i preporuke proizvođača. Oštricu redovno oštrite, kako biste uvek mogli efikasno i lagano da obavljate posao, jer zamenom kada se „istroši“ vraćate potrebnu efikasnost sečenja i rada. Za više informacija kako da održavate svoju testeru možete pogledati na https://www.wobyhaus.co.rs/benzinske-testere.

Pravilno mešanje goriva

Jedan od čestih problema koji se javlja kada neko koristi benzinske testere jeste to da ne znaju ili ne vode računa o tome šta je samom alatu potrebno da bi radio kao pogonsko gorivo. Kada testera zahteva mešavinu goriva i ulja, onda je veoma važno da ta mešavina bude tačno napravljena, prema merama koje proizvođač naznačava u deklaraciji. Korišćenjem pravilne mešavine osigurava se pravilan rad motora, a to znači da se utiče pozitivno na dugovečnost samog alata i njegovog rada. Sva nepravilna rukovanja dovode do čestih kvarova, a onda i do kratkog korišćenja alata koji naposletku završi prerano na otpad.

Pravilna tehnika sečenja

Pre nego što započnete posao i sečenje, pažljivo planirajte svoj rad i  obezbedite stabilnu podlogu za sečenje. Držite testeru čvrsto i koristite pravilnu tehniku sečenja. Nikada ne radite iznad visine ramena, a prilikom sečenja horizontalnih površina držite testeru pod uglom, jer se na taj način sprečava povratni udar. Ukoliko niste vični njenom korišćenju, pronađite osobu koja će vam postupno pokazati svaki segment korišćenja. Od toga kojim se gorivom benzine testere pune, pa sve do rada u svim mogućim uslovima i potrebama.

Pauze za odmor

Odmor u slučaju korišćenja ovog alata je potreban svima. Rad sa motornom testerom nije nikako lak, zahteva priličan napor. Zato je važno da uzimate redovne pauze za odmor kako biste smanjili zamor, održali koncentraciju i fokus tokom rada, ali i kako biste dopustili samom alatu da se ohladi. 

Transport i skladištenje

Pravilno transportujte benzinsku testeru, u zaštitnom koferu ili futroli, jer ćete je na taj način osigurati od eventualnih fizičkih oštećenja. Pored toga, bitno je zapamtiti da njeno skladištenje i odlaganje zahteva da bude ugašena, ali i da gorivo iz nje bude izvađeno. Na ovaj način vi čuvate njeno „zdravlje“ i dug vek trajanja, odnosno služenja u poslovima svih vrsta koje njom obavljate. 

Obuka i edukacije

Ukoliko ste početnik u korišćenju motorne benzinske testere najosnovnija preporuka jeste to da prođete obuku sa nekim iskusnim, ili da pažljivo i više puta iščitate uputstvo koje proizvođač daje uz samu kupovinu alata. Razumevanje svih karakteristika i funkcija vaše testere ključno je za njeno efikasno korišćenje, efikasno obavljanje posla i dug rad bez problema, ali i za bezbednost vas stokom rada i kompletne okoline.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *