Zašto i mršave osobe imaju celulit?

Celulit može da ima svako – žene, muškarci, deca. Ipak, procentualno se celulit najčešće formira kod žena. Statisktika tvrdi da ovaj problem pogađa najmanje osam od 10 žena.

Celulit su masti koje se skupljaju oko vezivnog tkiva kože i formiraju izgled pomorandžine kore. Mnogi misle da se celulit stvara samo kod osoba sa viškom kilograma, međutim, i mršavi ljudi ga imaju.  Šta je uzrok stvaranja celulita kod mršavih osoba?

Genetika igra važnu ulogu u nastajanju celulita

Smatra se da stvaranje celulita zavisi i od genetskih predizpozicija. Ako vaša majka ima celulit, verovatno je da će te ga i vi imati, bez obzira što ste mršavi.

Pogledajte kod vaše majke zone na kojima se stvara celulit, kao što su bokovi i noge i odmah krenite u prevenciju. Genetiku ne možete da promenite, ali zato možete da utičete na životne navike. U tom smislu hranite se zdravo, pijte dosta tečnosti, a za najbolji rezultat – tu su personalni treninzi

Sa godinama se povećava šansa za dobijanje celulita

Godine igraju važnu ulogu kod pojave celulita. Jednostavno, vaša koža stari i gubi na elastičnosti. Ovaj gubitak elastičnosti kože utiče na to da se masti skupljaju i vrše pritisak na vezivno tkivo kože i tako se formira pomorandžina kora.

Ukoliko se neprijatno osećate zbog pojave celulita uvek možete da ga prekrijete odećom, ali najbolje je da vodite računa o sebi.  Zato su fizičke vezbe veoma značajne u borbi protiv celulita. Vežbanjem se jačaju i zatežu naši mišići koji time stvaraju jaku podlogu i ne dozvoljavaju mastima da se izguraju ispod kože i da stvaraju celulit.

Smanjite višak masti u organizmu

Celulit su masti u organizmu, zato, bez obzira na građu tela ili telesnu masu, ako neko ima višak masti na svom telu ima veće šanse da mu se pojavi celulit.  Postoje vage za merenje telesnih masti, i ukoliko se merenjem pokaže preko 25 posto masti u telu, to je znak da one moraju da se smanje.

Gde je veći procenat masti veća je verovatnoća da će se one probiti kroz vezivno tkivo i pojaviti se kao celulit. Ko ima prekomerenu mast u organizmu trebalo bi da se posveti više redovnom vežbanju. Na taj način će uticati i na smanjenje celulita.

Jedite zdrave masti

Uprkos tome što se govori da su masti odgovorne za stvaranje celulita, one nisu naš neprijatelj. Da bi ste skinuli višak kilograma, zategli kožu i oslobodili se celulita potrebno je da u vaš organizam unosite masti – ali one dobre masti!  

Najbolja je zdrava i uravnotežena ishrana kojom se unose svi neophodni sastojci za funkcionisanje našeg organizma kao što su masti, ugljeni hidrati, protein.  Dobre masti su neophodne za naše telo i ne bi trebalo da se izbegavaju ni prilikom držanja dijeta.

Možda će vas interesovati i tekst: Kako da sprečite povećanje holesterola?

Monozasićene i polizasićene masti kao što su maslinovo ulje, laneno seme, orasi, losos su neophodne za unos hranljivih materija u naš organizam. One su neophodne za naše zdravlje. Masti usporavaju varenje tako da naše telo ima više vremena da upije hranljive materije i čine da se osećamo sitim duže vreme.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *